How on earth should this be art?

Tinkebell

prijs
gratis
locatie
Concordia Langestraat, Enschede

Kinderen die een boomhut bouwen. Een excursie naar de Zuidas. Een zelfgefokt kippenras. Een radiostation. Een vliegtuig. Zomaar een opsomming van kunstwerken die net zo goed géén kunst hadden kunnen zijn. En waarom is het dan wel kunst? Om te beginnen is er de simpele reden dat er in al deze gevallen een kunstenaar is die heeft gezegd 'dit is mijn kunstwerk'.

Van 8 april t/m 2 juli zijn onder meer bovenstaande 'niet'kunstwerken te zien in de expositie How on earth should this be art, samengesteld door gastcurator Tinkebell. Lees hieronder het achtergrondverhaal.

Met werken van: Tessa Hendriks, Daan Samson, Koen Vanmechelen, Jeroen Jongeleen, Circus Engelbregt, Sjef Meijman, Rob Scholte, Moritz Ebinger en Tinkebell.

"Niets zo ongrijpbaar als de kunst. Hoe bepaal je wat kunst is? Hoe herken je een kunstwerk? Wat is de impact?

Vragen waar geen eenduidig antwoord op te geven is, behalve dat het altijd start met de context. Kunst bestaat slechts binnen haar eigen context. Zat de verf nog in de tube die naast het doek lag, dan was het nog geen schilderij en daarmee in de meeste gevallen nog geen kunstwerk. Echter, wanneer deze tube verf en het lege doek op een sokkel in een museum lagen of op een andere manier door een kunstenaar tot kunst was bestempeld, dan had je van een ‘ready made’ kunstwerk kunnen spreken. Dit is een simpel voorbeeld om uit te leggen hoe context te allen tijde het kunstwerk bepaalt. En wie bepaalt de context? Juist, dat is de kunstenaar. Kunst maken is dus het bepalen van context.
Mensen vragen me weleens over mijn werk, ‘Hoezo is dat dan kunst?’

Ik antwoord dan dat het de context is die de kunst bepaalt. Dat ik de kunstenaar ben en dat ik dus die context bepaal. En dat de juiste vraagstelling moet zijn: gebeurt hier iets wat interessant is? En mijn antwoord daarop is dan ‘Ja’."

TINKEBELL.