Bram Fischer

Jean van de Velde

prijs
€ 9,00
locatie
Concordia Film - Theater, Enschede

Portret van de Zuid-Afrikaanse advocaat Bram Fischer, de man die bekend werd als advocaat van Nelson Mandela en voor een moreel dilemma komt te staan.

Zuid-Afrika,1963. De onvrede in het land tegen de ongelijkheid groeit. Op een middag pakt de politie in het dorpje Rivonia de kopstukken van het ANC op. Aan deze groep wordt nog een negende persoon toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het regime veel aan gelegen de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer de tiende verdachte had moeten zijn.

Dat is de start van een proces waarin Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid én die van zijn gezin?

Nederland, 2016, 124 min, Nederlands gesproken.

De pers over Bram Fischer: ★★★★ Volkskrant: "Spannende thrillervorm (..) met een knap, ingetogen, maar geen moment fletse hoofdrol voor Muller." ★★★★ Filmkrant: "Zowel een sixties spionagethriller als een solide rechtbankdrama (..) bewonderenswaardig subtiele rol van Muller" ★★★★ NRC: "Sterk, op feiten gebaseerd rechtbankdrama over de strijd tegen apartheid. Met Peter Paul Muller als intrigerende held." ★★★ VPRO/Cinema.nl: "Boeiende, soms spannende mix van rechtbankdrama en spionagethriller"