Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
MarenGeschreven door
Stagiaire Duitsland Maren

48 uur in Enschede

Leestijd 5-6 min

Pas als je een weekend in de bruisende stad hebt doorgebracht, ken je Enschede echt. Lees hier de beste tips van onze Duitse stagiaire Maren.

Enschede ligt net over de grens van Duitsland en is dus uitstekend geschikt voor een citytrip in het weekend. Enschede is perfect voor kunst- en cultuurliefhebbers, voor adrenalinejunkies en shoppingqueens. Om optimaal te kunnen genieten van het uitgebreide aanbod van Enschede, is een weekend in Enschede ideaal!

Ochtend

Ontbijt
Om de dag goed te kunnen beginnen, mag een lekker ontbijtje niet ontbreken. In de Croissanterie la Maison Melan, naast het stadhuis in de binnenstad, is er een groot aanbod aan verschillende sandwiches, zowel koud als warm. Als het mooi weer is, kun je ook op het terras zitten, naar de winkelende mensen op de Langestraat kijken en van de zon genieten. Vakantiegevoel gegarandeerd!

Winkelen
Na het ontbijt begin ik met winkelen. De shoppingtour kan direct vanuit de Langestraat beginnen, want bij Vanilia ben ik als vrouw op de juiste plek. Dit Nederlandse merk belooft exclusieve kwaliteit van sportieve en cozy outfits tot business outfits.

Nu ontbreekt alleen nog een bijpassend souvenir voor de familie. Dit is bij La Stans Chocolaterie & Patisserie te verkrijgen. De eigenaar heeft met zijn hemelse chocola al enige prijzen gewonnen en ik ben er zeker van dat ze ook bij mij in de smaak zullen vallen.

La Stans

La Stans Chocolaterie Enschede

Markt
Van het winkelen krijg ik honger, dus is het tijd voor een snack tussendoor. Ik ga naar de markt op het Van Heekplein. Deze is er elke dinsdag en zaterdag en het is altijd een grote drukte. Je kunt langs de vele kraampjes slenteren en het grote assortiment bewonderen. Er is zoveel te zien - en te proeven/proberen. Of het nou lekker fruit is of vers gebakken stroopwafeltjes - er is iets voor iedereen.

Markt op het Van Heekplein

Markt Enschede
De Markt Enschede
Gezellige markt Enschede
Vis Markt Enschede

Middag

Lunch
De Oude Markt is de woonkamer van Enschede. Hier is altijd iets te doen. Lunchen op het terras van De Kater is daarom niet alleen ongelooflijk lekker, maar ook heel gezellig. De Kater bestaat al 40 jaar en terwijl ik mijn Katerbal eet moet ik toegeven: deze ervaring proef je met iedere hap.

Enschede is een stad met een heel spannend verleden en een kleurrijk heden.

Stadswandeling
Na de grote shoppingtrip in de ochtend zal Enschede nu vanuit een heel andere kant worden ontdekt. Om de stad met al zijn facetten te kunnen begrijpen, is een stadswandeling aan te bevelen. Want daarbij leerde ik waar vroeger de stadspoorten stonden, waar en hoe de grote textielfabrikanten in Enschede woonden en waar een van de eerste overdekte zwembaden van Nederland stond. Echt spannend. Daarna werd de synagoge bezocht - de mooiste synagoge van West-Europa en de aanblik van binnen verbaasde me echt! Het kennismaken met de geschiedenis van Enschede laat je deze geweldige stad met andere ogen zien.

Synagoge

Synagoge Enschede

Koffie
's Middags mag je jezelf ook op iets zoets trakteren. Bij IJssalon Van der Poel vind je heerlijk ijs. Sommige ijssmaken hebben zelfs prijzen gewonnen. Als je naar de ijsbar kijkt loopt je het water in de mond. Lastig kiezen! Uiteindelijk liet ik me inspireren door het ijs van de maand en koos voor "Triple Gold" - zout ijs met karamel-chocola. En ja, het smaakt net zo goed als het klinkt!

Roombeek
Met een ijsje in mijn hand ga ik langzaam naar Roombeek. Deze wijk is te voet in enkele minuten vanuit het stadscentrum te bereiken en is architectonisch heel belangrijk. Vele van de panden herinneren aan de ooit bloeiende textielindustrie en tegelijkertijd aan de herbouw na de vuurwerkkramp in 2000. Hier komt de geschiedenis van Enschede tot leven.

Avond

Diner:
Vanaf Roombeek is het niet ver naar het stationsplein, waar je bij Perron 22 ontspannen kan dineren. Of het nu met hamburgers of chili is - ik ben van mening: wie zich hier niet verzadigd, is zelf schuldig. Bij Perron 22 kunnen ook al de eerste drankjes worden gedronken. Want de avond is net begonnen...

Diner bij Perron 22

Perron 22 Enschede
Perron 22 Enschede

Nacht

...en wordt bij Aspen Valley voortgezet. Hier kan op actuele hits en de meest populaire oldies worden gedanst - onder het motto 'Aprés Ski'. Op de een of andere manier moet ik als Duitse toerist toch aan de vooroordelen van leren broek en het oktoberfeest voldoen ;-)

In Enschede is er een breed en gevarieerd aanbod van accommodaties. Je kunt kiezen uit hotels, B&B's, hostels, je eigen vakantiehuis of campings. Het Intercity Hotel bevindt zich in het centrum van de stad en is daarom ideaal voor een kort verblijf.

Ochtend

Ontbijt:
Na een korte, maar aangename nacht is het tijd voor een ontbijt. Bij De Branderie op het Van Heekplein kun je heerlijk in de zon zitten en van het verse brood en de heerlijke gebakjes genieten. De sterke koffie mag deze ochtend niet ontbreken. Heel erg geschikt voor een perfect (kater)ontbijt en als een opsterker voor een dag vol actie.

Actie en recreatie zo dicht bij elkaar - dat maakt deze stad echt uniek.

Klimbos:
Het zonnetje schijnt en na het ontbijt ga ik naar het recreatiegebied Het Rutbeek. Het klimpark Rutbeek bevindt zich op een hoogte van vijf meter tussen de kruinen van de bomen. Over balken, planken, netten en kabels spring ik van boom tot boom op duizelingwekkende hoogten. En ik moet toegeven: ik voel me zoals Tarzan, als ik al mijn moed verzamel en van het ene plateau naar de andere zwaai. En wat een mooi uitzicht!

Middag

Lunch:
Ik heb al veel over de Twentsche Foodhal gehoord en nu wil ik een eigen indruk krijgen. Ik ben overweldigd: net zo divers als het aanbod in Enschede, is hier de selectie van gerechten. Er zijn verschillende keukens met gerechten uit de hele wereld. Deze zijn allemaal gebaseerd op verse en lokale ingrediënten. Ondanks de grootte is er een ontspannen sfeer. Zo kan men heel fijn relaxen en zich ontspannen.


Meer:
Na het lunch is het tijd om bij het meer te luieren. Bij Het Rutbeek laat ik de zon op mijn (volle) buik schijnen en geniet van dit unieke zomergevoel.

Het Rutbeek

Het Rutbeek Enschede

Waterskiën en Koffie
Om weer aan de slag te gaan, laat ik me overtuigen te gaan waterskiën. Terwijl andere hun gaafste moves laten zien, probeer ik als onhandige beginner mijn standvastigheid te presenteren. Wat een heerlijke verfrissing in een prachtige omgeving!! Op het terras ernaast zitten veel mensen die naar de waterskiërs kijken en van een kopje koffie en apfelstrudel genieten. Een unieke positieve sfeer omringt het gebied.

Avond

Diner:
Als afsluiting van de korte vakantie zal het diner iets bijzonders zijn. Om in een gezellig sfeer nog een keer van de laatste 48 uren te genieten, ga ik naar Adventure Twente. Hier kan men rustig brood en marshmallows roosteren en over alle ervaringen van de vakantie praten.

Wat een mooi einde van de fantastische afgelopen 48 uur! Een rondom geslaagd weekend.

Maren
Geschreven door Stagiaire Duitsland Maren

Maren studeert Duits en Neerlandistiek in Münster. Op de leeftijd van zes jaar kwam ze voor het eerst naar Enschede. Ze heeft deze stad echter pas tijdens haar stage leren kennen. Sindsdien is ze enthousiast over de bruisende stad, de grote diversiteit en vooral over de positieve sfeer in Enschede!

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs