Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Nadja HanterinkGeschreven door
Content Marketeer Nadja

9 prachtige rijksmonumenten in Enschede

Leestijd 4-5 min

Wist je dat er prachtige rijksmonumenten in Enschede zijn om je aan te vergapen? Ik heb er 9 in en rond de binnenstad voor je op een rijtje gezet!

In Enschede kun je heerlijk shoppen, eten en drinken en genieten van de natuur. Daarnaast is er op kunst & cultuur vlak ook genoeg te doen! Musea, maakplaatsen, voorstellingen… Je hoeft je hier niet te vervelen! Een mooie mix van oud en nieuw siert de straten. Wist je dat er prachtige rijksmonumenten zijn om je aan te vergapen? Ik heb er 9 in en rond de binnenstad voor je op een rijtje gezet.

Synagoge van Enschede

De synagoge is een van de meest indrukwekkende gebouwen in Enschede. Met zijn drie markante koepels, glas in lood ramen, mozaïeken en authentieke thora rollen staat de synagoge bekend als de mooiste van Europa. Het gebedshuis is ontworpen door Karel de Bazel en in 1927-1928 gebouwd. Het gebouw is op meerdere dagen in de week opengesteld voor publiek. Zeker de moeite waard!

De Grote Kerk

Midden op de gezellige Oude Markt staat de Grote Kerk. De basis van de kerk is ontstaan uit een Romaanse kerk van rond 1200. Daarna is het gebouw nog meerdere keren verbouwd en gerenoveerd na de brand in 1862. Tegenwoordig kun je de Grote Kerk in al zijn pracht bewonderen tussen de volle terrassen en het bruisende uitgaansleven van Enschede. Er worden regelmatig voorstellingen en evenementen gehouden en een aantal keer per jaar wordt de kerk opengesteld door gidsen.

Sint-Jacobuskerk

Ook aan de Oude Markt, schuin tegenover de Grote Kerk, vind je de Sint-Jacobuskerk. Deze kerk staat bekend om zijn kenmerkende gouden schelp boven de ingang en de prachtige lichtinval binnen. De eerste steen van de huidige kerk werd in 1932 gelegd, nadat de vorige kerk wegens bouwvalligheid werd afgebroken. De kerk is niet altijd vrij toegankelijk. De Maria-Ariënskapel is daarentegen wel dagelijks geopend. Hier wordt de herinnering aan kapelaan Alphons Ariëns levend gehouden. Ook het interieur van de kerk is hier te bewonderen en er kan een kaarsje worden opgestoken.

Synagoge Enschede

Synagoge van Enschede

Grote Kerk Enschede

De Grote Kerk

Jacobuskerk enschede

Sint-Jacobuskerk

Het Stadhuis van Enschede

Al sinds de 16e eeuw hebben er verschillende stadhuizen op dezelfde plek aan ‘t Ei van Ko gestaan. Het huidige stadhuis is tussen 1930 en 1933 gebouwd naar aanleiding van het ontwerp van ir. G. Friedhoff. Het moest een degelijk gebouw worden dat niet teveel rijkdom mocht uitstralen in arbeidersstad Enschede. Het ontwerp is geïnspireerd op het stadhuis van Stockholm waar hij stage had gelopen.

Rijksmuseum Twenthe

In 1930 werd het Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel geopend. Het museum is gebouwd uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek. Na zijn dood heeft zijn familie ervoor gezorgd dat het museum er daadwerkelijk kwam te staan. Het pand bestaat uit een vijfhoekige constructie die is gebouwd rondom een grote binnenplaats. Zowel het museum als de binnenplaats hebben de afgelopen jaren verschillende verbouwingen ondergaan.

Het Janninkshuis

Het Janninkshuis aan de Langestraat is een van de oudste gebouwen van Enschede. De eerste steen werd rond 1800 gelegd. Tijdens de stadsbrand in 1862 werd het gebouw bijna helemaal verwoest. Het geraamte bleef over en al snel werd het pand herbouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het Janninkshuis getroffen door een bombardement. Opnieuw was het gebouw zwaar beschadigd, alleen de gevel overleefde enigszins. Het pand werd gerestaureerd en dient tegenwoordig als Tourist Info Punt en kantoorpand van Enschede Promotie.

Stadhuis Enschede

Toren stadhuis Enschede

Rijksmuseum Twenthe Enschede

Rijksmuseum Twenthe

Het Janninkshuis Enschede

Het Jannink Huis

Koetshuis annex woonhuis Walstraat

In de gezellige Walstraat vind je een rijksmonument op nummer 10. Het pand dateert uit 1889 en is gebouwd met bestemming koetshuis annex woonhuis. Het pand behoorde in die tijd tot hetzelfde erf als het Janninkshuis (toen ook wel Roessinghshuis genoemd). De bijzondere gevel is prachtig bewaard gebleven en is in al zijn pracht nog te bewonderen in de Walstraat. Tegenwoordig kun je er heerlijke taartjes eten bij Mrs. Brown.

Voormalige Fabrieksschool

Tussen 1872 en 1906 is de Fabrieksschool in verschillende fases ontstaan. Het initiatief kwam van ds. Evers (predikant der Nederlands Hervormde gemeente) en 15 fabrikanten. Het gebouw diende als school voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar die in de 15 fabrieken werkten. Zij moesten hier verplicht onderwijs volgen. Tegenwoordig is het pand aan de Noorderhagen opgedeeld in verschillende appartementen.

Voormalig warenhuis V&D

Op 1 april 1939 werd het pand aan de Korte Hengelosestraat in gebruik genomen door warenhuis V&D. Het is een van de laatste panden ontworpen door Jan Kuyt, de hoofdarchitect van Vroom & Dreesman. Het pand wordt tegenwoordig gebruikt als winkel- en kantoorpand, van de buitenkant zijn de fraaie ronde ramen met ornamenten nog te bewonderen.

Nadja Hanterink
Geschreven door Content Marketeer Nadja

Nadja is geboren en getogen in Enschede en schrijft graag over hippe hotspots en andere leuke adresjes in haar mooie stad. Naast content marketeer bij Enschede Promotie, is ze ook fotograaf, interieur- en lifestyle blogger en moeder van Loulou (3).

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs