Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Bo Enschede blog tipsGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo

Artemisia in Enschede

Leestijd 2-3 min

Nog tot en met 27 maart kun je naar de spectaculaire tentoonstelling Artemisia. Vrouw en Macht te zien bij Rijksmuseum Twenthe. Ik nam een kijkje en neem je mee!

Rijksmuseum Twenthe heeft een spectaculaire tentoonstelling te pakken: Artemisia. Vrouw en Macht. Een prachtige tentoonstelling over het leven en het werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-1654). Artemisia was een van de belangrijkste personen van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Niet alleen omdat ze een vrouw was, die zich begaf in een bijzondere wereld vol mannen, maar ook omdat haar kunst meer teweeg bracht dan wat mensen ooit hadden kunnen bedenken. Het is de eerste keer dat haar werk in Nederland wordt getoond! De tentoonstelling is tot en met 27 maart 2022 te zien bij Rijksmuseum Twenthe en is zeker een must see tijdens deze koude maanden. Plan je bezoek aan het museum en kom langs!

Artemisia in Enschede
Artemisia in Enschede 8

Artemisia Gentileschi

Eerst wil ik je iets meer informatie geven over Artemisia. Een vrouw, een kunstenaarsdochter en een meer dan uitstekende schilder met een bijzonder leven. De Italiaanse schilderkunst werd gedomineerd door mannen. Artemisia was een van de belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse barok: niet omdat zij een vrouw was, maar omdat zij het was.

Artemisia leidde een (zacht uitgedrukt) bijzonder leven. Artemisia werd vroeger misbruikt door haar leermeester, met een langslepende rechtszaak tot gevolg. Daarna ontvluchtte ze haar woonplaats Rome, heeft ze een aantal keren moeten verhuizen en trouwde ze met een man die verliefd was op een ander. Daarnaast was er nog meer tragedie, omdat ze ook nog eens vier van haar vijf kinderen verloor en ontzettende geldproblemen had.

Daarnaast leefde Artemisia in een wereld waar veel dingen simpelweg gewoon niet altijd zo vanzelfsprekend waren, denk aan onderwijs, zelfontplooiing, onafhankelijkheid of zelfs vrijheid voor vrouwen. Zulke indrukwekkende thema's, wat het nog extra bijzonder maakt dat Artemisia zichzelf zo heeft weten neer te zetten in die wereld.

Al deze thema's komen terug in haar werken, verpakt in een ander verhaal. Velen zeggen dat haar werken haar reacties zijn op alles wat ze meemaakte in haar leven. Haar verhalen worden verteld bij de tentoonstelling. Neem vooral de tijd om alles te lezen, hierdoor leer je niet alleen Artemisia kennen, maar kijk je ook gelijk op een andere manier naar alle werken.

Artemisia in Enschede 13
Artemisia in Enschede 21

Overal kleur

Niet alleen het verhaal van Artemisia is me ontzettend bijgebleven, maar natuurlijk zijn de werken zelf ook ongelofelijk. Ik denk dat ik nog nooit zulke felle kleuren heb gezien in schilderijen. De figuren spatten van het scherm af. Van weergaven van gebeurtenissen tot unieke portretten. De werken van Artemisia zijn stuk voor stuk prachtig op hun eigen manier. De verschillende werken zijn verdeeld over meerdere zalen, zodat je alle tijd hebt om de werken per thema goed te bekijken.

In de tentoonstelling zijn ongeveer twintig schilderijen van Artemisia te zien. De kunstwerken zijn in bruikleen van o.a. Palazzo Pitti in Florence, Museum Capodimonte in Napels en het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest. Naast deze kunstwerken zijn er ook twintig werken van Artemisia's tijdgenoten te zien.

Artemisia in Enschede 27
Rijksmuseum Twenthe Enschede 40

Speciaal voor kinderen

De tentoonstelling is niet direct geschikt voor jonge kinderen, omdat er best veel expliciete kunstwerken tussen zitten. Toch heeft Rijksmuseum Twenthe door middel van een leuk doe-boekje voor kinderen de tentoonstelling ook geschikt gemaakt voor de jongere culturele bezoekers. In het boekje wordt van alles verteld over Artemisia zodat ook de kids de tentoonstelling kunnen begrijpen. Ook is er een speciale kinder-audiotour beschikbaar. Beide kinderactiviteiten zijn verkrijgbaar bij de balie. Extra leuk: halverwege de tentoonstelling is een speciaal zaaltje ingericht waar kinderen zelf aan de slag kunnen!

Artemisia kinderen Enschede
Artemisia doeboekje Enschede 1

Op dit moment is het museum gewoon geopend onder alle huidige coronamaatregelen. De grootste aanrader is om mee te doen met de instaprondleidingen op elke woensdag, zaterdag en zondag om 13:00 en 15:00 uur. Wil je liever alles zelf ontdekken? Er is ook een audiotour beschikbaar bij de balie, voor volwassenen en kinderen.

Naast Artemisia hangt er natuurlijk nog veel meer kunst in de andere zalen. Rijksmuseum Twenthe heeft altijd enkele wisselende tentoonstellingen naast hun eigen indrukwekkende collectie. Als je Artemisia hebt bezocht, kun je daarna gelijk door naar alle andere prachtige stukken. Wat dacht je van de Zilverschatkamer, de Portretten Schatkamers of het kunstwerk vol lavendel? Elke kamer en zaal heeft een eigen thema, dus laat je vooral verrassen.

Rijksmuseum Twenthe Enschede 4
Rijksmuseum Twenthe Enschede 49

Nieuwsgierig naar Artemisia?

Kijk en luister mee naar Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe die praat over de tentoonstelling Artemisia. Vrouw en Macht!

Blijf op de hoogte van alles wat er in de stad gebeurt en volg ons op Facebook of Instagram! Zo weet je altijd het laatste nieuws en de leukste tips.

Bo Enschede blog tips
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs