Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Bo Verhoef - Enschede PromotieGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo Verhoef

Cultuur op afstand

Leestijd 2-3 min

Wist je dat je ook heel cultureel kunt doen op afstand? Ik verzamel alle nieuwe culturele initiatieven uit Enschede hieronder!

Tijdens de intelligente lockdown van begin 2020 ontstonden er veel lokale initiatieven in Enschede om lokale ondernemers in de stad te steunen. Deze blog is geschreven tijdens de lockdown en is sinds 1 juni j.l. niet meer geüpdatet.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus, hebben helaas ook alle culturele instellingen in Enschede hun deuren dicht moeten doen. Geen theatervoorstellingen, geen films, geen concerten of andere culturele uitstapjes. Maar wist je dat je ook heel cultureel kunt doen op afstand? Ik verzamel alle culturele initiatieven uit Enschede hieronder!

Theater en film

Met afstand jouw theater

Wilminktheater en Muziekcentrum is het Enschedese theater waar je normaal samenkomt om je te verwonderen, te lachen, te genieten en te beleven. Om het theater naar je toe te brengen, hebben ze op hun website mooie culturele (online) verhalen en activiteiten verzameld. Kijk bijvoorbeeld online de musical Oliver! of andere voorstellingen terug op YouTube. Of geniet van het nieuwe en unieke online cabaretjournaal ANDERMANS V.I.R.U.S. dat wekelijks te zien is. Bekijk nu de website of het YouTubekanaal.

Filmtheater in je eigen huis

Bij Concordia kun je altijd terecht voor de nieuwste films en documentaires. Deze zijn ook allemaal thuis te zien via Picl. Picl is een initiatief van mensen die gek zijn op Nederlandse cinema en arthousfilms. Films kijken via Picl is heel eenvoudig. Log in, betaal en kijk de film! Naast arthousefilms zijn er ook films te zien die geschikt zijn voor de hele familie. Popcorn erbij en je hebt een hele gezellige culturele middag of avond! Bekijk hier alle beschikbare titels.

Online jeugdtheatervoorstellingen kijken

Het Enschedese jeugdtheatergezelschap Theater Sonnevanck brengt de voorstellingen naar je toe met het online platform Sonnevanck Online. Op dit gratis platform kunnen voorstellingen bekeken worden, wordt inspiratie voor thuisonderwijs op het gebied van cultuureducatie gegeven en neemt Theater Sonnevanck je mee in zijn rijke geschiedenis.

De Theatermakerij zit niet stil

Ondanks de corona maatregelen zitten ze bij De Theatermakerij niet stil. Zo werken ze aan twee filmprojecten en kun je wekelijks via de Facebookpagina van De Theatermakerij in The Coronavirus Timecapsule bekijken wat jongeren doen en hoe ze zich voelen tijdens de coronatijd. Omdat de eindmusical voor kinderen uit groep 8 niet doorgaat, kun je een een hulppakket op maat afnemen om de kinderen toch met een waardevol document afscheid te laten nemen van het basisonderwijs.

Film Concordia Enschede

Kunst in huis

Bezoek Rijksmuseum Twenthe virtueel

Helaas is het Rijksmuseum Twenthe gesloten voor publiek. Maar het museum heeft nu wel haar deuren virtueel geopend. Maak een virtuele tour door de Schatkamers of geniet van de prachtige collectie van het museum op hun speciale collectiewebsite. Geniet van de nieuwste digitale tentoonstelling van publieksliefhebber Picasso & Matisse. Beauty is a line.

Bezoek de Wunderkammer van De Museumfabriek

De Museumfabriek biedt online-activiteiten aan, waardoor je het museum tóch kunt bezoeken. Via de website van De Museumfabriek kun je een virtuele tour maken door de Wunderkammer. In deze spannende collectiepresentatie maak je in een groot aantal kabinetten kennis met de wonderen van de wereld. Normaal gesproken kun je zelf aan de slag in de Makerspace. Maar omdat deze helaas ook gesloten is, staat er iedere dinsdag en donderdag een nieuwe thuisopdracht online. Zo zijn er al werkbladen te vinden voor weven, vliegtuigjes vouwen, mobiles maken en het bouwen van een heuse zeppelin.

Expositie op afstand bij Tetem

Ook bij Tetem is er online genoeg te doen! Maak kennis met Double, een op afstand bestuurbare robot. Nu Tetem tijdelijk gesloten is, kun je met Double op een unieke manier in de expositieruimte rondrijden en kijken. Je kunt Double van 26 maart tot 1 juni elke donderdag en zondag gebruiken tussen 14:00-16:00 uur. Lees hier meer over Double en hoe je hem kunt gebruiken. Zin in een leuke challenge? Doe mee aan de Tetem Challenge: Gezichtsherkenning! Welke accessoires kun je gebruiken om gezichtsherkenningssoftware in de war te brengen, maar wel zo dat je straks weer ‘normaal’ de straat op kan? Lees hier hoe je dit kunt testen!

Muur van veerkracht

Op de muur van Broekhuis Enschede worden er verschillende bijdragen (teksten, afbeeldingen en/of gedichten) geprojecteerd. De bijdragen zijn geschreven door verschillende bekende Enschedeërs en schrijvers. De bijdragen zijn live te zien in hartje Enschede, via een webcam of op Facebook.

Kunst in huis

Dagelijkse cultuurtips

Dagelijkse dosis Vitamine C

Cultuur snuiven op locatie gaat voorlopig even niet, daarom brengt Concordia je een dagelijkse dosis Vitamine C(ultuur). Schrijf je hier in en krijg dagelijks vier culturele thuistips in je mailbox!

Cultuurtip van de dag

De cultuurcoach van Enschede, Jacintha Blom, geeft op haar Cultuur in Enschede Facebookpagina bijna dagelijks een culturele tip. Kun jij wel wat culturele inspiratie gebruiken? Volg dan nu haar Facebookpagina.

Dit kun je thuis doen

Liedjes voor de Grote Hoop

Twente kent een grote traditie van muziek. Deze tijd vraagt weer om die oude uitlaatklep. Iedereen kan daarom vanaf nu zijn zelf geschreven teksten, gedichten, hersenspinsels en andere geschreven woorden aanleveren bij Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Vertel waarom jouw tekst een lied moet worden met een filmpje of gesproken boodschap. En wie weet wordt jouw liedje wel een liedje voor de Grote Hoop. Kijk op de website voor meer informatie.

Techniek workshops voor thuis

Tetem helpt graag bij het verzorgen van gave workshops waarbij kinderen kennis maken met techniek en zo hun technische vaardigheden ontwikkelen. Tetem heeft daarom speciale workshop pakketjes ontwikkeld. Op deze website staat meer informatie over de verschillende soorten pakketten en hoe je ze kunt bestellen voor de kinderen. De verschillende pakketten zijn geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Leren coderen en programmeren

Roombeek Cultuurpark Educatie heeft gratis programmeer workshops uitgebracht: [email protected] Kinderen en jongeren van 8 t/m 15 jaar kunnen via een speciale website kosteloos aan de slag met het volgen van workshops in programmeren en coderen. Op de website van Tetem vind je meer informatie over deze programmeer workshops.

Ga aan de slag met een DIY pakket van De Blije Naald

Zin om lekker creatief bezig te zijn? Dan kun je thuis aan de slag met de DIY pakketten van De Blije Naald. Maak bijvoorbeeld een schedel of vlinder beplakt met drijfhout voor aan de muur. Bekijk de website van De Blije Naald voor alle informatie!

Geniet van livestream programma's met MetroTV

Metropool verzorgt elke donderdag een livestream avond waar artiesten live muziek maken, praten over muzikale onderwerpen en nog veel meer. Je vindt de livestream vind je op de volgende plekken: de website van Metropool, Facebookpagina van Metropool en het YouTubekanaal van Metropool.

Bibliotheek Enschede

In de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. De ThuisBieb is in ieder geval open tot en met 10 mei 2020.
Ken je de luisterbieb al? Speciaal voor iedereen die nu thuis zit zijn er extra luisterboeken toegevoegd. Ze zijn gratis te beluisteren via Bibliotheek Enschede. Ook als je geen lid bent.

Volg tekenles online via Youtube

Via het Youtube kanaal van Beeldbinder (Danielle Spoelman) kun je gratis online tekenlessen volgen. Iedere dag komt er een nieuw filmpje online met uitleg en kleine opdrachten. Iedereen kan meedoen, zelfs als je denkt dat je niet kunt tekenen.

After-corona expositie

Theatermakerij Enschede roept iedereen op om te bouwen aan een after-corona expositie. Bekijk hier hun oproep en stuur jullie mooiste teksten, scènes, liedjes, muziek, schilderijen, foto’s, tekeningen, gedichten, vlogs en nog veel meer op. Als het coronavirus ons minder in zijn greep heeft, organiseren ze een expositie waarin alle gemaakte items te zien zullen zijn. Iedereen kan meedoen en je kunt ook nog hele leuke prijzen winnen.

Tetem Enschede workshops
Bo Verhoef - Enschede Promotie
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo Verhoef

Bo is enkele jaren geleden naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs
Coronavirus maatregelen
Alleen samen houden we corona onder controle. Bekijk nu alle huidige maatregelen rondom het coronavirus in Enschede.
Lees meer