Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Foto Annabel JeuringGeschreven door
Ingrid

De wereld rond in Twentsche Foodhal

Leestijd 2 - 3 min

Robuust ‘country style’ vlees, comfort food uit de Andes, of toch liever iets pittigs uit de Indonesische keuken? In de Twentsche Foodhal hoef je niet te kiezen.

Heel veel smaken onder één stoer fabrieksdak

Wat drink je op een plek waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat? Een lokaal gebrouwen biertje natuurlijk. Het wordt een Eanske Heilige Jacobus. Vernoemd naar de schutspatroon van de stad en ook dankzij een laag alcoholpercentage een veilige keuze.

Terwijl Jacobus zich in het glas ontpopt tot een vriendelijke baas met amberkleurige allure gaan we voor het voorgerecht meteen ver weg. Boliviaans restaurant Tinkus is genoemd naar een traditionele dans, die oorspronkelijk staat voor de ontmoeting tussen mannen en vrouwen. Gina Bruning-Imana kwam naar Nederland om haar rechtenstudie af te ronden, maar op een feestje in een studentenhuis in Enschede ontmoette ze haar huidige man. “Ik ben nu tien jaar hier. Koken is al heel lang meer dan een hobby. Nu kunnen we mensen echt laten kennismaken met de Boliviaanse keuken.”

Vaste klanten
Dat ze inmiddels vaste klanten hebben kun je je goed voorstellen zodra Gina de Boliviaanse Proeverij op tafel zet. Een plank met kruidig gehakt, chips van bakbanaan, zeldzaam brosse frites van cassave die je kunt dopen in groenige hukataya-mayonaise, een dip met een korianderachtig kruid. De kleine Cholita, een broodje warm vlees, vormt het middelpunt. Genoemd naar de vrouwen die dit streetfood in Bolivia verkopen.

De ambachtelijke sfeer van de Twentsche Foodhal past bij de industriële functie die dit complex ooit had. Aan poespas doen ze hier niet, maar de open keukens garanderen bedrijvigheid en warmte. Bij Omma’s Kitchen komt daar dan ook nog een graadje Koreaanse pit bij. De kip blijkt precies zo spicy en crispy als de kaart belooft, dankzij het gefrituurde jasje van gochujang: gefermenteerde chilipasta.

2018 Annina Romina Twentsche Foodhal Food Factory Horeca 20
2018 Annina Romina Twentsche Foodhal Food Factory Horeca 12
2018 Annina Romina Twentsche Foodhal Food Factory Horeca 27
2017 Twentsche Foodhal Horeca 3

Kleine stap
Met sla, rijst en wat kimchi (gefermenteerde groenten) kun je er een wrap van maken. Stokjes krijg je er ook bij en anders brengen de bestekbakjes op de tafels redding. Van Korea naar de Achterhoek is hier een kleine stap, zodat we kunnen afsluiten met een fris zuiveltoetje van eigen bodem, van De Melkbus uit Eibergen.

Even verderop moeten de drie generaties van de familie Ter Riet uit Enschede nog aan de reis beginnen. “Ik denk dat ik voor Indonesisch ga”, zegt moeder Marion. Haar man Johnny en zoon Herwin twijfelen nog, net als schoondochter Annemarie. De opening van de Twentsche Foodhal “past wel bij de ontwikkeling die Enschede doormaakt”, vindt Herwin. Het ongedwongen karakter spreekt de familie aan. Terwijl baby Ties alles langs zich heen laat gaan komt Teun van twee net uit de speelhoek gelopen. Zusje Saar (4) is nog op onderzoek uit. Opa Johnny: “Ik denk dat ze bij de Koreaan aan het bestellen is.”

Het ongedwongen karakter is erg aansprekend

Alle keukens van de Twentsche Foodhal zijn geopend op donderdag en vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur, op zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur en zondag van 12.00 tot 21.00 uur. Bar open tot 23.00 uur. Regelmatig live muziek en elke zondag kinderactiviteiten. Van maandag tot en met vrijdag ook open voor werken en lunchen van 09.00 tot 17.00 uur. Het culinaire aanbod wisselt regelmatig: check de website.

De Twentsche Foodhal is gevestigd in de Performance Factory, een voormalig fabriekscomplex op loopafstand van het centrum, waar het gonst van nieuwe bedrijvigheid in kunst, cultuur, ambacht, recreatie, sport en meer. Een bezoek biedt verrassingen voor het hele gezin: van een authentieke barbershop en houtatelier tot het Miljata bouwlab waar kinderen met Lego aan de slag kunnen. Trampolinespringen, boulderen (klimmen) of ontsnappen uit een escaperoom is ook mogelijk. Voor alle activiteiten bezoek je performancefactory.nl

Meer info? Bekijk deze pagina's

Twentsche Foodhal Enschede

Twentsche Foodhal

De Twentsche Foodhal is dé foodbelevenis in de regio, waar je onvervalst lekker eet en drinkt.

Lees verder
Performance Factory Enschede

Performance Factory

De Performance Factory is een bruisende ‘talentenfabriek’ voor onderwijs, kunst, cultuur, sport en ondernemerschap. Een unieke plaats in ontwikkeling, voor iedereen: van jong tot oud.

Lees verder
1/2
Foto Annabel Jeuring
Geschreven door Ingrid

Ingrid Bosman is freelance journalist en tekstschrijver.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs
Avond lockdown
LET OP: op dit moment geldt er een gedeeltelijke lockdown en zijn bijna alle locaties in de stad gesloten vanaf 17:00 uur.
Meer info