Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Bo Enschede blog tipsGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo

Een wandeling vol eten en wijn

Leestijd 5-6 min

Wij werden door WijnSpijs uitgenodigd om mee te lopen met de derde WijnSpijs wandeling in Enschede. Tijdens deze wandeling loop je met je gezelschap in je eigen tempo langs zes verschillende restaurants waar je steeds een mooie combinatie krijgt van wijn en een gerecht (wijnspijs).

WijnSpijs organiseert al sinds 2010 wandelingen door verschillende steden in Nederland, waarbij het idee is dat je de leukste restaurants van jouw stad leert kennen. In 2017 was de eerste editie in Enschede. Wij deden samen met 176 anderen mee met de derde editie op 3 november 2019 en dat smaakte zeker naar meer!

Deze editie deden er negen restaurants mee. Na het aanschaffen van een ticket, dat je activeert op de app op je telefoon, mag je een route kiezen. De deelnemende restaurants van deze editie waren Yuzu Enschede, Fellini Enschede, Verso Cucina Italiana d'Intenzo, Bistro en Wijnbar BRUUT, Big Belly’s, de Basis en nieuwkomer De Stadsgracht. Elke route gaat langs een andere selectie van zes restaurants.

Restaurant 1: Yuzu Enschede

Onze route begon bij Yuzu Enschede. De keuken van Yuzu is een mix van verschillende Aziatische keukens. We namen plaats in een zitje bij het raam en al gauw werd ons wijnglas voor de eerste keer gevuld deze middag. We begonnen met een combinatie van Verdejo & Sauvignon Blanc, een droge witte wijn. Deze wijn paste perfect bij het eerste gerecht, sushi. We kregen vier stuks: ossenhaas met truffelmayonaise, geschroeide zalmbuik, vissalade en krab met avocado. Yuzu is een van mijn favoriete restaurants in de binnenstad en ook nu smaakte de sushi weer heerlijk. Een goed begin van de wandeling!

Restaurant 2: Verso Cucina Italiana d'Intenzo

Na dit eerste gerecht wandelden we dwars door het centrum richting het Italiaanse restaurant Verso. Hier kregen we een glas rode wijn, gemaakt van primitivo druiven uit Puglia. Als tweede gerecht kregen we parelhoen omwikkeld met salami piccante. Bovenop de parelhoen zat een kruidenkorst van Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden. Het gerecht werd afgemaakt met pastinaakcrème en pastinaakjus met pistachenoten. Zelf houd ik meer van witte wijn, omdat ik rode wijn vaak wat zwaar vind. Deze rode wijn smaakte echter heel goed, was heel licht en paste perfect bij het heerlijke tweede gerecht. Ik vond de portie die je kreeg precies goed en de smaken pasten goed bij elkaar. Tot nu toe hele goede combinaties!

Restaurant 3: Fellini

Van het ene Italiaanse restaurant liepen we door naar het andere: Fellini. Ik kom regelmatig bij Fellini en was erg benieuwd naar de combinatie die we zouden krijgen. Ook hier kregen we een glas droge witte wijn, deze keer was het Pinot Grigio del Veneto. Fellini staat bij mij bekend om hun heerlijke pasta’s en pizza’s en leuke proeverijen. Het gerecht dat we kregen was een gebakken meervalfilet met een Parmezaanse korst, courgette en een tomatensalsa. Omdat dit al het derde restaurant was, had ik een iets grotere portie verwacht en eigenlijk hoopte ik stiekem op een beetje pasta. Desalniettemin was de combinatie ook hier prima en keken we erg uit naar de volgende restaurants.

Wijn Spijs Enschede Yuzu 2

Sushi bij Yuzu

Wijn Spijs Enschede Verso

Parelhoen bij Verso

Wijn Spijs Enschede Fellini

Sfeerlicht bij Fellini

Restaurant 4: Bistro en Wijnbar Bruut

Onze laatste drie (of eigenlijk vier) restaurants lagen erg dicht bij elkaar, de wandelingen van het ene restaurant naar het andere duurden dan ook niet zo lang. Helemaal niet erg, want het begon steeds harder te regenen. Ik was nog nooit bij BRUUT geweest en ik was positief verrast. Zowel door de inrichting als de sfeer in het restaurant. De wijn werd gelijk ingeschonken toen we plaats namen. Een glas rode wijn, Pinot Noir deze keer, met een zoete smaak van aardbeien en framboos. Een iets zwaardere wijn deze keer, maar deze paste uiteraard perfect bij het vierde gerechtje van de dag. Op ons bord lag een gebakken eendenborst op pompoenpuree met een jus van pompoen en knoflook. Naast de eendenborst lag nog een loempia van eend, champignons en pompoen. De eendenborst was zacht, de loempia was knapperig en de portie was precies goed.

Restaurant 5: De Stadsgracht

Toen was het eindelijk tijd voor het vijfde restaurant, het restaurant waar ik misschien wel het meest naar uit keek. Waarom? De Stadsgracht is pas sinds begin november geopend en dus spiksplinternieuw! We werden gelijk hartelijk ontvangen door de eigenaren en kregen een glas Merlot (rode wijn) van rood fruit uit Verona. Ook hier kregen we eendenborst, deze keer geserveerd met wortelpuree, beukzwammetjes en sinaasappel. Misschien was het een beetje ongelukkig dat we twee keer achter elkaar een zelfde soort gerecht kregen. De combinatie was gelukkig wel heel anders, omdat deze eendenborst iets zoeter was door de sinaasappel. Een geslaagd gerecht! Omdat de Stadsgracht nieuw is, kon ik het niet laten om even naar de menukaart te vragen. Ben jij ook benieuwd naar de menukaart? Kijk dan even op hun Facebookpagina.

Wijn Spijs Enschede Bruut

Eendenborst bij BRUUT

Wijn Spijs Enschede De Stadsgracht

Eendenborst bij de Stadsgracht

Conclusie: WijnSpijs wandeling in Enschede

Ik vond het een hele geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar. Bij drie van de zes restaurants was ik nog nooit geweest en dit was een leuke manier om ze te ontdekken. Er zijn heel veel verschillende routes, maar jouw route loop je uiteraard met nog een aantal anderen. Bij elk restaurant kom je dus vanzelf dezelfde deelnemers tegen, wat voor een leuke herkenbaarheid zorgt. Zelf dacht ik eerst dat je met alle mensen van jouw route tegelijkertijd overal naar toe zou gaan, maar dit is dus niet het geval. Hierdoor heb je wel het gevoel dat je met een groep bent, maar kun je ook heel goed je eigen middag indelen. Of je nu bij elk restaurant alleen de wijnspijs combinatie neemt of je blijft nog even zitten met een extra drankje, dat is helemaal aan jou!

Naast de WijnSpijs wandeling is er ook een BierSpijs wandeling, waar je zes bijzondere biertjes proeft bij lokale brouwerijen, cafés en restaurants. Met overal een bijpassend gerechtje.

Bo Enschede blog tips
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs