Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Nadja HanterinkGeschreven door
Content Marketeer Nadja Hanterink

Enschede Helpt

Leestijd 2-3 min

Hier lees je over sociale initiatieven die zijn ontstaan naar aanleiding van het coronavirus en hoe je kunt helpen.

Nu het sociale leven grotendeels stil is gelegd vanwege het coronavirus, moeten we creatief zijn om elkaar te helpen. Er ontstaan hierdoor steeds meer bijzondere en ontroerende sociale initiatieven in de stad. Omdat we deze initiatieven graag ondersteunen, vind je hier een overzicht. Want samen staan we sterk!

Mis jij nog een initiatief? Stuur ons dan een berichtje op Facebook of Instagram of mail ons naar [email protected]. Deze blog wordt continu bijgewerkt.

Ondersteun onze hulpverleners

Steun de hardwerkende helden van Enschede

Enschedese burgers willen graag mensen in de zorg, hulpverleners en al die andere mensen die onze stad draaiende houden laten zien en vooral laten merken hoe waardevol ze zijn. Op deze Facebookpagina kunnen mensen hun helden noemen. Elke dag loten ze een aantal van de ingezonden helden, die ze gaan ontzorgen met een heerlijke gratis maaltijd van lokale restaurant.

Doe jij regelmatig een hapje of een drankje buiten de deur? Doneer dan nu dit bedrag op deze website. Op die manier betalen ze de maaltijden voor de hardwerkende helden.

Benoem hier een held of doneer hier jouw bedrag.

Lever mondneusmaskers en andere beschermmiddelen in bij het MST

Er is een serieus tekort aan mondneusmaskers en andere beschermmiddelen in de zorg. Het MST roept daarom iedereen die deze artikelen thuis heeft, op om ze te doneren. Inleveren kan tijdens openingsuren bij de receptie van het ziekenhuis. Lees hier meer over de oproep.

Ondersteun hulpverleners via Zorg voor Zorg

Om het aanbod van en vraag naar vrijwilligers samen te brengen en te coördineren is de website zorgvoorzorg.nu in het leven geroepen. De website werkt landelijk en brengt vrijwilligers in contact met hulpverleners die ondersteuning kunnen gebruiken.

FC Twente helpt met acties Supporter van de zorg en Noaberschap, juist nu!

FC Twente - Supporter van de zorg
VAK-P, Bagpipe Enschede en Twente Verenigt hebben gezamenlijk een shirt ontworpen en laten drukken in een gelimiteerde oplage. De opbrengst van de actie wordt volledig verdeeld tussen het MST en FC Twente. Bestellen kan hier.

FC Twente laat weten ook open te staan voor initiatieven uit de Twentse samenleving. Via de website van FC Twente kunnen personen en organisaties aangeven dat zij een noodzakelijk steuntje in de rug kunnen gebruiken. FC Twente kijkt naar aanleiding van de reacties waar zij ondersteuning kunnen bieden.

FC Twente Supporter voor de zorg

Doe iets liefs voor een ander

Vraag en bied hulp via Enschedehelpt.nl

De website Enschedehelpt.nl is in het leven geroepen door een groep jongeren uit Enschede. Het platform is voor iedereen, jong of oud, die wel wat hulp kan gebruiken in verband met het coronavirus. Je kunt via de aanmeldformulieren een hulpvraag doen of juist je hulp aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan hulp voor mensen die hun huis niet uit kunnen of willen of klusjes voor mensen met beroepen in vitale sectoren. Wie weet kun je helpen door boodschappen te doen, de hond uit te laten of misschien gewoon een telefoongesprek.

Stuur hartenpost naar kwetsbare ouderen via M-Pact

Omdat kwetsbare ouderen geen bezoek meer mogen ontvangen en geïsoleerd kunnen raken, wil M-Pact ze een hart onder de riem steken door middel van ‘Hartenpost’. Hartenpost is een kaartje, gedichtje, klein knutselwerkje of cadeautje dat je alleen of samen met je kind maakt voor de eenzame kwetsbare ouderen in de buurt die in deze moeilijke tijden wel Hartenpost kunnen gebruiken. Dit alleen al om te laten weten dat er aan ze gedacht wordt in deze moeilijke tijden. Op de website van M-Pact kun je lezen waar je je Hartenpost naartoe kunt brengen of sturen.

Laat gratis carrot cake bezorgen door Stoet

Ken jij iemand die dringend behoefte heeft aan wat goed nieuws in zijn of haar dag? Stuur Stoet een bericht via Facebook en wellicht brengen ze deze week heerlijke carrot cake bij diegene langs. De enige voorwaarde is dat het adres in Enschede is, aangezien ze bezorgen op de fiets.

Hulp door het Leger des Heils

Ook het Leger des Heils draagt een steentje bij deze rare tijden. Zo bieden zij een luisterend oor en een pastoraal gesprek, bellen kan op: 06-53490548. Daarnaast wordt er voedselhulp geboden, hiervoor kunnen maatschappelijk werkers en andere ondersteunende werkers mailen naar [email protected]. Voor noodopvang kan contact worden opgenomen via telefoon (038-4671940) of mail ([email protected]).

Insecten tekenen met Kidsproof en Rosy's voor iemand in een verzorgingstehuis

Deze zomer kun je op Vliegveld Twenthe tussen metersgrote insecten lopen tijdens Big Insects. Om het gevoel van de insecten vast naar je huiskamer te brengen, hebben Big Insects, Kidsproof Twente en Rosy’s een sympathieke actie bedacht. Laat je kind een mooie tekening van een insect maken en stuur hem met een liefdevolle lente boodschap op naar iemand in een verzorgingshuis in Twente. Rosalie van Rosy’s doet er een lekker gebakje bij. Het adres vind je op de website van Kidsproof.

Big Insects Kidsproof Twente

Doneer wat je kunt missen

Doneer een fruitpakket met Stichting Present

Schenk tijdens de coronacrisis een gezond fruitpakket aan een zieke of eenzame Enschedeër. Scan de QR code op de Facebookpagina van Stichting Present en doneer € 7,50 voor een fruitpakket.

Doneer en help daklozen met een Sheltersuit

Momenteel overnachten meer en meer kwetsbare daklozen op straat, mede omdat het aantal plaatsen in de opvang is verminderd vanwege de corona crisis. Sheltersuit heeft de afgelopen week honderden Sheltersuit afgeleverd bij instanties die opkomen voor kwetsbare daklozen. Deze winterjas en slaapzak ineen wordt speciaal gemaakt voor mensen die noodgedwongen op straat leven. Je kunt helpen door te doneren via de website van Sheltersuit.

Koop de ‘Proud to be a Tukker’ armband en ondersteun twee goede doelen

Koop de ‘Proud to be a Tukker’ armband via de webshop en Dutch Wrist Art en steun twee goede doelen: Stop Armoede 053 en All4Free. De totale opbrengst van de verkoop zal verdeeld worden tussen deze twee mooie goede doelen.

Dutch Wrist Art

Bestel Twentse boodschappen

Bestel de Twentse boodschappenbox van Support Your Locals

Steun Twentse producenten en koop de eerste Twentse boodschappenbox. De box is goed gevuld met onder andere kaas van de Zuivelhoeve Stadsveld, groenten van Ronnie Weegink, droge worst van Dreug en stroopwafels van Stroopwafels XXL. In de box vind je ook producten van Bolscher, Sanders Vers, Kaamps en Pascal Voerman. Je kunt de box bestellen via de website van Support Your Locals.

Bestel een boodschappenbox via de Boxbode

Boxbode is een nieuwe Enschedese online supermarkt. Het is een initiatief van Twentse bedrijven om samen de coronacrisis aan te pakken. Zij werken samen met MSG, Vazquez en StoreKeeper. Je kunt uit verschillende boxen kiezen, allemaal gevuld met producten van lokale partners. De boxen worden dezelfde dag nog contactloos bezorgd. Bestellen kan via de website van Boxbode.

Support your Locals

Even ontspannen...

Fotoserie 'Door het glas' van Vettt en Annabel Jeuring

Vettt maakt samen met fotograaf Annabel Jeuring een reeks binnenkijkers waarbij Annabel contactloze foto’s maakt van de bizarre situatie waar we in zitten. Vettt interviewt een aantal van deze geportretteerde gezinnen en neemt je mee in het leven van andere Twentse ouders. Hoe ervaren zij deze bizarre tijd?

Een zwaaiend koningspaar door Zusje&Ik Acts

Om deze tijd iets minder beladen te maken, maakt Zusje&Ik Acts een rondje Enschede en omstreken. Als koningspaar zullen zij rond instellingen en/of ziekenhuizen lopen en zwaaien naar het publiek binnen. De eerste ronde staat gepland op zondag 29 maart tussen 11.00 en 16.00 uur. Aanmelden kan t/m donderdag 26 maart via een privé bericht naar de Facebookpagina.

Door het Glas Vettt Annabel Jeuring

Werk en vergaderen

Crisisoverleg voor bedrijven en organisaties bij Stadshuys053

Groepen tot 6 personen kunnen voor 50% van het normale tarief bij vergaderlocatie Stadshuys053 komen voor crisisoverleg. Overleg samen in de kleine, veilige en vooral besloten anonieme setting over hoe nu verder. Lunch wordt geregeld.

Stadshuys053 Enschede 3

Deze blog wordt continue bijgewerkt en aangevuld. Mis je een initiatief? Mailen kan naar [email protected].

Nadja Hanterink
Geschreven door Content Marketeer Nadja Hanterink

Nadja is geboren en getogen in Enschede en test met liefde de hipste hotspots in haar mooie stad. Naast content marketeer bij Enschede Promotie, is ze ook interieur- en lifestyle blogger en moeder van Loulou (1,5).

Bekijk hier meer mooie initiatieven rondom het coronavirus

Toon alle blogs