Ingrid Bosman is freelance journalist en tekstschrijver.
Al sinds 1895 wordt er in Enschede bier gebrouwen. Vandaag de dag gist het nog steeds. Niet alleen in de trotse brouwerij van Grolsch, maar ook bij de al even fiere ambachtelijke brouwers. Vrij naar de meezinger van de band De Dijk: als het in Enschede schuimt, dan schuimt het goed.
Keuzestress is er om weg te drinken. Bij Stanislaus Brewskovitch is er een eenvoudige manier om je als onervaren speciaalbierdrinker een weg te banen door het onwaarschijnlijke aanbod. Stap één: kies een biertje van de tap. Stap twee: beperk je tot de specialiteiten uit de eigen brouwerij. Dan blijft er nog een uitdagend rijtje over om uit te kiezen, maar daar roep je dan de hulp bij in van een van de goedgeluimde medewerkers. Zoals Jamal, die ons meetroont naar de bar voor tekst en uitleg bij het krijtbord.
Hij stelt wat vragen over smaak en voorkeur, geeft van elk huisgebrouwen biertje een paar karakteristieken en zo zijn we er snel uit. Met de donkere Winterblues (winterale), de ‘rode’ Tukr (IPA) en de goudblonde Smugglers Gold (golden ale) hebben we een smakelijke dwarsdoorsnede te pakken van wat er bij Stanislaus in het vat zit. Het brouwproces is hier zichtbaar: je zit met je neus bovenop de aluminium ketels. Er lopen pijpleidingen direct naar de bar, die daarom ook wel bierorgel wordt genoemd.
Een verwijzing naar de vroegere functie van dit monumentale kerkje, waar ooit de menisten (mennonieten of doopsgezinden) voor de eredienst in de banken schoven. Een enkele kerkbank en fraaie glas-in-loodvensters herinneren nog aan die tijd, maar verder heeft het interieur vooral een stoere uitstraling. Al even ‘no nonsense’ is de menukaart, met een bescheiden keuze aan prettig geprijsde gerechten. Aan de achterkant vind je een deels overdekte biertuin en naast het brouwerijgedeelte is een winkel, waar onafzienbare rijen bierflesjes in het gelid staan.
De liefde voor ambachtelijk gebrouwen bier wordt bij Stanislaus Brewskovitch niet als een religie beleden, maar wel met hart en ziel uitgedragen. Regelmatig ook met live-muziek erbij, zoals tijdens de Church Sessions. Voor meer informatie bezoek je stanislausbrewskovitch.nl.
Meer bier
In The Performance Factory opent dit voorjaar Brouwerij Eanske van Oscar Moerman, geestelijk vader van bieren als Heilige Jacobus en Het Ei van Kolumbus. Moerman kan die specialiteiten nu in eigen huis produceren. Net als Spontaan Eanske, een bier waarin ook de gist uit de Enschedese buitenlucht een kans krijgt. Voor meer informatie bezoek je brouwerijeanske.nl.
In het vroegere hoofdkantoor van textielfabriek Van Heek draait het nu om bier en nog eens bier. Biercafé De Beiaard heeft 25 bieren op de tap en 150 soorten uit de krat. Van Straffe Hendrik tot Lellebel: hier vraag je niet mis. Ze schenken ook bieren van de buren (Stanislaus). Een hapje eten kan eveneens. Voor wie dat liever in een echt restaurant doet is Beiaard’s Bistro een aanrader. Hier proef je het huisbier Zwarte Ros in het brood, of Mongozo Banana in de Bieramisu – jawel, een dessert. Voor meer informatie over De Beiaard bezoek je beiaardenschede.nl.
Bij Proeflokaal België ligt de focus op de speciaalbieren van de zuiderburen. Maar dan wel met Twentse gastvrijheid geserveerd. Ontdek ‘het mooiste stukje België van Enschede.’ Let ook op de pubquizzen die hier regelmatig op het programma staan. Voor meer informatie over Proeflokaal België bezoek je proeflokaalbelgië.nl/enschede.
Ingrid Bosman is freelance journalist en tekstschrijver.