Door Stagiair Marketing & Communicatie Lionne

Culturele evenementen in Enschede

Ben jij op zoek naar de leukste jaarlijkse culturele evenementen in Enschede? Dan hoef je niet langer te zoeken. In deze blog vind je de allerleukste culturele evenementen van Enschede in een handig overzicht. Van muziek, theater tot kunst, alles gebundeld in een handig overzicht. Zo hoef jij nooit meer iets te missen.

Kunstrijk Enschede

Kunst in het Volkspark

Het Volkspark is dé plek om lekker te wandelen, lekker in de zon te liggen of een heerlijk verfrissend drankje te doen. In juni vindt hier jaarlijks een cultureel en creatief evenement plaats! Kunst in het Volkspark is namelijk hét grootste evenement in Twente, waarbij maar liefst 170 (inter)nationale kunstenaars hun prachtige werken kunnen exposeren. Kom struinen langs al deze prachtige kunstwerken en haal tegelijkertijd een frisse neus. Het evenement is gratis te bezoeken.

Kunstenlandschap

Hoe lekker is het om een frisse neus te halen en tegelijkertijd verrast te worden door prachtige kunstwerken? Elk jaar tijdens Pinksteren is er een fantastische fiets- en wandelroute uitgestippeld in Lonneker. Tijdens deze routes fiets of loop je langs indrukwekkende kunstwerken. Laat je verrassen door prachtig onbekende landschappen. Je kunt verschillende mooie werken van Enschedese, Nederlandse, Duitse en andere buitenlandse kunstenaars verwachten. De route bestaat uit twee delen. Ga jij voor de 3,5 kilometer of durf jij de 7,5 kilometer aan? Trommel je vrienden en/of familie op en wordt verrast door alle mooie landschappen en kunstwerken. Bekijk de startpunten en meer informatie hier.

Week van de amateurkunst

Tijdens de Week van de Amateurkunst, ook wel WAK genoemd, kun je genieten van diverse optredens, workshops en exposities. Jaarlijks vindt het evenement begin juni plaats voor iedereen die in zijn vrije tijd actief met kunst bezig is én voor iedereen die daarvan wil genieten. Slenter langs diverse optredens, workshops en exposities. En niet onbelangrijk: veel dingen zijn gratis te bezoeken.

Street Art Festival

In 2023 heeft de eerste editie van het Street Art Festival in Enschede plaatsgevonden. Want als creatieve stad heeft Enschede prachtige kunstwerken in zowel het centrum als daarbuiten. In 2023 zijn er twee prachtige nieuwe Street Art kunstwerken toegevoegd aan de stad, die te bewonderen zijn in de Langestraat en de Oldenzaalsestraat. Hopelijk komen er ook in 2024 allemaal nieuwe murals (street art op muren) in onze stad. Tijdens het Street Art Festival kun je ook op diverse plekken in de binnenstad zélf creatief aan de slag tijdens een workshop. Stroop je mouwen op en laat jezelf zien van je meest creatieve kant. Is dit niet voor jou weggelegd? Geen probleem! Wandel of fiets dan een lekker rondje om de prachtige kunstwerken te bewonderen. Meer weten over deze routes, of zin om je creatieve kant te laten zien bij de workshops? Lees hier meer.

 - Uit in Enschede
Art at the event Kunst en Landschap in Enschede - Uit in Enschede
Street Art Festival Enschede - Uit in Enschede
Kunst in het Volkspark, Kunstenlandschap en Street Art in Enschede

Ontdek het theater

Jaarlijks theaterspektakel

Wil je helemaal worden meegesleept in een verhaal en indrukwekkende decors van dichtbij bekijken? In Enschede vinden jaarlijks geweldige theaterstukken plaats. Denk bijvoorbeeld aan Hannah van Hendrik in 2022 en De Vergeten Twentse Lente in 2023. Voor deze theaterstukken wordt een gedeelte van het Twentse vliegveld op zijn kop gezet om prachtige decors te bouwen. Tijdens deze theaterspektakels loop je als publiek door deze prachtige decorstukken en word je echt meegevoerd in deze prachtige verhalen die gaan over de Twentse geschiedenis. Deze theaterspektakels mag je niet missen!

Theater on Tour

Leer Enschede nog beter kennen tijdens dit unieke evenement: Theater on Tour! Jaarlijks wordt in september deze theatrale belevenis georganiseerd door Concordia Film - Theater en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Tijdens deze fietstocht kom je verrassende acts tegen op bijzondere locaties in en rondom Enschede. Er zijn twee verschillende routes. Beide routes zijn ongeveer 20 kilometer lang. Fiets, bewonder en geniet tot slot van een gezellig drankje op de laatste locatie.

theater on tour in enschede - Uit in Enschede
Theater on Tour: een unieke fietstocht

Deze evenementen klinken als muziek in de oren

Symphonic Broadway

Als jij een musicalliefhebber bent en alle bekende liedjes uit Broadway-musicals uit je hoofd kent, is dit evenement misschien wel iets voor jou! Tijdens Symphonic Broadway wordt Enschede omgetoverd in een echte Broadwayshow. In 2022 heeft de allereerste editie plaats gevonden en dit was een groot succes! Begin juli klinken er op de Oude Markt verschillende hits die jij vast allemaal kunt meezingen. Met de allerbeste muzikanten van Phion en een all-star cast. En het allermooiste is: het is gratis.

Balkon Festival

Enschede is rijk aan veel balkons. Tweejaarlijks worden deze in het zonnetje gezet tijdens het Balkon Festival! Dit festival is leuk voor elke inwoner van Enschede, want elke muziekliefhebber kan hier zijn ei kwijt. Ontdek, luister en dans tijdens dit festival en kom ondertussen meer te weten over de rijke geschiedenis van Enschede.

Symphonic Broadway Oude Markt in Enschede - Uit in Enschede
Balkon Festival Enschede - Uit in Enschede
Orkest tijdens Symphonic Broadway evenement in Enschede - Uit in Enschede
Symphonic Broadway en Balkon Festival: een mix van muziek en cultuur

Leer de stad beter nóg beter kennen

Open Monumentendag

Deze kans mag jij als cultuurliefhebber niet missen. Tijdens dit evenement mag jij namelijk Enschedese monumenten bezoeken die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. Alle locaties zijn gratis te bekijken en er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Dit is dé kans om gebouwen te bezoeken in Enschede waar jij als local of als toerist nog nooit bent geweest. Je kunt ook meedoen aan wandelingen, exposities bekijken en torens beklimmen. Er is dus genoeg te zien, te doen en te beleven. Wil je meer weten? Klik dan op deze link.

Museumnacht

Heb jij zin in een mysterieuze culturele avond? Tijdens de Museumnacht in Enschede, die jaarlijks begin november plaatsvindt, kun jij op ontdekkingstocht gaan langs verschillende culturele instellingen in de binnenstad. Negen culturele organisaties bomvol musea, theater en kunst openen alleen deze nacht hun deuren voor alle bezoekers. Deze nacht vinden er verschillende activiteiten plaats, zoals muziekoptredens, rondleidingen achter de schermen en workshops. Voor meer informatie over het programma en de deelnemende culturele instellingen tijdens de Museumnacht kun je terecht op de website van het evenement.

Van Haag tot Wal Festival

Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van Enschede? Het Van Haag tot Wal Festival vertelt jaarlijks verhalen van vroeger tot nu. Theatermakers, muzikanten en kunstenaars brengen verhalen letterlijk tot leven op bekende én onbekende locaties in de binnenstad. Bezoek de gratis locatievoorstellingen, miniconcertjes en pop-up exposities en luister naar alle interessante verhalen die onze binnenstad te bieden heeft. Houd onze site in de gaten voor meer informatie!

Winter Wonderland

Laat je elk jaar opnieuw onderdompelen in de magische kerstsfeer tijdens Winter Wonderland in Enschede. Van begin december tot begin januari is de binnenstad van haar warmste kant te beleven tijdens dit magische evenement. Loop langs de sfeervolle verlichting, schaats op de Oude Markt en drink een warme chocolademelk in de gezellige Stadsherberg. Overal kom je verrassingen in de kerstsfeer tegen, zoals de romantische Long Lane of Love in de Langestraat of het verlichte Twents ros op het Ei van Ko. Deze gezellige winterervaring is een leuk uitje voor jong en oud! Ook leuk om te weten: Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede heeft tijdens Winter Wonderland ook altijd een speciale feestdagenprogrammering met allerlei leuke kerstvoorstellingen!

Stadsherberg

Rondom de kerstdagen kom jij door dit evenement helemaal in de kerststemming. Het Stadshuis in Enschede wordt elk jaar omgetoverd tot gezellige Stadsherberg. Tijdens dit gratis evenement voor jong en oud zijn er live muzikanten, creatieve workshops en heerlijke soepverhalen. Maak iets moois en unieks aan de DIY-tafels en verwarm jezelf met een kop soep terwijl je luistert naar echte kersthits, gezongen door lokale koren in verschillende muziekstijlen, van pop tot klassiek, jazz en blues. Leer bekende en onbekende stadbewoners nóg beter kennen aan de bar of geniet van een warme choco in de gezelligste huiskamer. Meer informatie kun je vinden op de website.

Museumnacht in Enschede - Uit in Enschede
Oude Markt in de sneeuw tijdens Winter Wonderland in Enschede - Uit in Enschede
Stadsherberg Winter Wonderland event Enschede - Uit in Enschede
Museumnacht, Winter Wonderland en de Stadsherberg

Voor de kleinste cultuurliefhebbers

Big Bang Festival

Dit festival is perfect voor dé kleinste cultuurliefhebber vanaf 4 jaar. Tijdens Big Bang Festival kunnen kids zich laten meevoeren in een avontuur vol muziek waar alle zintuigen worden geprikkeld! Dit festival vindt jaarlijks plaats in mei. Deze dag is vol gepland met muziek, theater, workshops, bijzondere installaties en technologie. Het Willem Wilminkplein, Metropool Enschede en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede worden omgetoverd tot een avontuurlijk en muzikaal labyrint. Leuk weetje: Big Bang is een internationaal festival met Enschede als enige locatie in Nederland. Hoe tof is dat? Papa's, mama's, opa's en oma's zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Maker Festival Twente

Dit meerdaagse festival is het familiefestival van het jaar. Het terrein achter de Museumfabriek (voor Tetem) wordt elk jaar omgetoverd tot een interactieve makersbeurs! Er zijn verschillende interactieve labs waar jij terecht kunt voor de meest toffe en unieke ervaringen. Print je eigen pannenkoek, maak muziek met een robot-orkest of neem deel aan de treasurehunt! Je kunt het zo gek niet bedenken... In de gehele maand mei zijn er ook meerdere interactieve 'maakdagen'. Wil je hier meer informatie over? Check dan snel onze site.

Big Bang Festival Wilminktheater und Muziekcentrum Enschede - Uit in Enschede
Tetem kunst maakplaats Chocoladeprinter kinderen Enschede - Uit in Enschede
Big Bang Festival en Maker Festival Twente

Is je agenda nog niet vol genoeg na al deze leuke evenementen? Maak je geen zorgen. Dit was nog maar een kleine selectie van de evenementen die Enschede te bieden heeft. Ben je benieuwd geworden naar andere evenementen? Kijk dan snel naar onze evenementenkalender. en ontdek nog veel meer geweldige festivals, concerten, markten en meer. De komende weken komen er ook nog handige evenementenlijstjes over evenementen in Enschede online. We zien je graag bij een van de evenementen in Enschede!

Lionne
Stagiair Marketing & Communicatie

Lionne is een jaar geleden naar het prachtige Enschede verhuisd en heeft sindsdien haar hart verloren aan de stad. Ze studeert Creative Business met als specialisatie marketing en heeft vorig jaar haar minor Advertising afgerond. Naast haar studie is ze actief in het bruisende studentenleven van Enschede. Dankzij haar stage heeft ze zich kunnen verdiepen in alle bestaande en nieuwe hotspots in de stad, en daar neemt ze jullie graag in mee!