Thamar WeertsGeschreven door
Stagiair Thamar Weerts

De geheimpjes van Enschede

Leestijd 3-4 min

Heb je je altijd al afgevraagd wat die ene muurtekening, standbeeld of raampje nou betekent? Thamar is op pad geweest en zocht het uit! Hier zijn de geheimpjes van Enschede.

Enschede biedt vele mooie plekken. Wij zetten deze unieke en wellicht voor velen onbekende plekken, historische weetjes en in het oog springende kunstwerken voor je op een rijtje. Deze blog wordt elke week aangevuld met een nieuw geheimpje. Dit zijn de geheimpjes van Enschede!

3. Karakteristieke vensters

Een ander geheim plekje in Enschede zijn de geschilderde raampjes van Theater Sonnevanck. Hier zijn ongeveer 28 raampjes geschilderd.

In 1985 wilde de toenmalige wethouder van cultuur het oude pakhuis opknappen. Omdat het al enige tijd leeg stond, was het gebouw vervallen en ontbrak het glas in de ramen. Hierdoor hadden vele vogels een nieuw thuis gevonden in het verlaten gebouw en werd er aanvankelijk gedacht aan een muurschildering van vogels. Maar niets was minder waar toen de kunstenaar Gerrit Kerssies met het voorstel kwam om de vensters te voorzien van kleurrijke omlijstingen.

Sonnevanck_191118_140712.jpg?mtime=20191118140712#asset:76696


2. In God We Trust

In 2018 is er een wel heel groot kunstwerk geplaatst in Enschede. Niet iedereen had gelijk door wie of wat het was en je moet er wel voor naar boven kijken, maar het conservatorium heeft een standbeeld van zes meter hoog op hun dak.

Het beeld is gemaakt door het kunstenaarsduo Spacecowboys. Het kunstwerk is oorspronkelijk gemaakt voor de IJsselbiënnale en moest in eerste instantie een God voorstellen. Het kunstwerk werd dan ook 'In God We Trust' genoemd. Rob Kramer, directeur van ArtEZ Conservatorium, zag hierin echter de muziekgod PAN. Kramer bedacht dat het kunstwerk een mooie eyecatcher voor het schoolgebouw zou kunnen zijn. Zogezegd zo gedaan, het beeld verhuisde naar Enschede!

PAN.jpg?mtime=20191118140650#asset:76695


1. Het onzichtbare raampje

De eerste bijzondere plek is te vinden midden in de binnenstad. Heb je wel eens goed gekeken naar de Grote Kerk op de Oude Markt? Dan is het je misschien wel eens opgevallen dat aan de achterkant van de kerk tegenover de Beiaard een verborgen voormalig raampje zit. Hoewel er vele verhalen over de Grote Kerk te vertellen zijn, is dit verhaal wel een hele bijzondere.

Aan de achterzijde van de Grote Kerk bevindt zich op ooghoogte een hagioscoop, ook wel een leprozenvenster (of lepravenster) genoemd. Dit is een klein kerkraam, oorspronkelijk zonder glas en vaak met een paar ijzeren of houten spijlen, dat uitzicht gaf op het altaar. In de middeleeuwen konden mensen die geen toegang hadden tot de kerk, omdat ze leden aan een besmettelijke ziekte zoals lepra (melaatsheid), door dit nu dichtgemetselde raampje de Heilige-Mis en de Heilige-Communie ontvangen. Na uitbanning van lepra hoefde het raam niet meer te worden gebruikt en werd het dichtgemaakt.

Raampje.jpg?mtime=20191118110037#asset:76685


Thamar Weerts
Geschreven door Stagiair Thamar Weerts

Thamar is vier jaar geleden uit Rotterdam verhuisd naar Enschede voor haar studie en loopt nu stage bij Enschede Promotie. Ze is dol op de nog vele onbekende plekjes en gaat graag op ontdekkingsreis.

Misschien vind je dit ook leuk

Toon alle blogs