Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Bo Verhoef - Enschede PromotieGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo

10 mooie groene wandelroutes

Leestijd 3-4 min

Wist jij dat je vanuit het centrum van Enschede binnen 5-10 minuten in de prachtige buitengebieden kunt zijn? Met deze 10 mooie wandelroutes kom je helemaal tot rust in de Enschedese natuur.

De lente is altijd een heerlijk seizoen om eropuit te gaan in de natuur. Vooral nu we allemaal meer aan het wandelen zijn geslagen, kun je soms wel eens op zoek zijn naar een nieuwe wandelroute. Enschede staat bekend om haar groene buitengebied vol prachtige parken, natuurgebieden en bossen. Deze 10 prachtige routes lopen langs glooiende akkers, rijksmonumenten, uitgestrekte hoogveenlanden, schilderachtige weilanden en beken en andere onderdelen van het unieke Twentse coulisselandschap.

Wandelroutes in Enschede
Wandelroute Enschede 1

Beekwandeling door De Helmer (5 km)

Deze wandeling van 5 kilometer loopt via de rand van de wijk Helmerhoek langs de Houwbeek, de Smalenbroekbeek, de Usselerstroom en door landgoed De Helmer. Laat je tijdens de wandeling verrassen door het Twentse coulisselandschap met enkele typische Twentse boerderijen. Ook loop je langs en door Landgoed De Helmer, een landgoed van de familie Menko van wel 25 hectare groot. De wandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Bekijk de route hier.

Rondje Enschede-Zuid (5,6 km)

Deze route van 5,6 kilometer loopt vooral door de wijk Wesselerbrink. Ook kom je langs Stopplaats Esmark, een voormalige Nederlands-Duitse spoorlijn en landgoed Erve Stroink, met boerderijen en schuren uit 1776 en 1815. Je vindt de route hier.

Nog een rondje Enschede-Zuid (9,5 km)

Heb je de vorige route gelopen en wil je een iets langere route in hetzelfde gebied? Dan is deze route heel geschikt! Dit rondje loopt langs de rand van de wijk Wesselerbrink en loopt iets verder door het buitengebied. Tijdens het wandelen kom je ook langs landgoed Het Smalenbroek. De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. Eind 19e eeuw kwam het landgoed in handen van de textielfamilie Ter Kuile, die het park met vijver en lanen liet aanleggen. Je vindt de route hier.

Wandelen Zonnebeek Enschede

Aamsveen (4 km)

Het Aamsveen is een hoogveengebied vlakbij de Duitse grens, ten zuiden van Enschede. Dit unieke natuurgebied bestaat uit afgegraven hoogveen, natte broekbossen, heidevelden en veenputten. Het Aamsveen is een Natura 2000 gebied. Deze prachtige route loopt rondom en door het natuurgebied. Je vindt de wandeling hier.

Groene wandeling door Hof Espelo (15 km)

Deze route begint officieel in Hengelo, maar je kunt ook bij Hof Espelo in het noorden van Enschede beginnen. Dit rondje loopt langs alle mooie stukken van Noord-Enschede. Je loopt namelijk langs landgoed Hof Espelo, een ruim 800 jaar oud Twents landgoed. Het landgoed is een typisch coulisselandschap met weilanden, heggen, doorkijkjes, boerderijen en bos. Ook kom je langs het Koetshuis, de Eschbeek, het Sterrenbos, gebied De Wildernis en het Lonnekermeer. Dit meer is zelfs een Natura 2000-gebied. Bekijk de route hier.

Glanerbrug en over de grens (22 km)

Een mooie lange route die rondom Glanerbrug gaat en een stukje de grens oversteekt richting Gronau. Tijdens de wandeling kom je langs de Algemene Oosterbegraafplaats, geopend in 1899. Nu is het een rijksmonument, die nog altijd gebruikt wordt. De route loopt ook langs de Elsbeek en klooster Maria Vlucht in Glane. Bekijk hier de route.

De Fliegerhorst wandelroute (24 km)

Tijdens deze wandeling ontdek en beleef je de geschiedenis van Vliegveld Twenthe, de voormalige vliegbasis in Noord-Enschede. Dit pad is een heus belevingspad door het volledige natuurgebied rondom het oude vliegveld. Het natuur- en recreatiegebied is ruim 130 hectare. Je kijkt je ogen uit in dit prachtige gebied én je leert ook nog eens iets over hoe het vliegveld er vroeger uit zag. Je vindt de route hier.

De Wildernis wandelroute Enschede
Landgoed Zonnebeek Enschede

Rondje Boekelo (8 km)

Een prachtige wandelroute vanuit het centrum van Boekelo die leidt door het prachtige coulisselandschap rondom het dorp. Je loopt door het Faunafort, langs de Boekelerbeek, over landgoed de Wele, door het Teesinkbos en door de nieuwste wijk van Boekelo weer terug. Bekijk de route hier.

Ontdek Usselo en de omgeving van Rutbeek (10 km)

Heb je alle mogelijke routes in en rondom Enschede al gehad? Dan kun je dit rondje eens proberen! Deze route begint en eindigt namelijk in Usselo, een dorpje vlakbij Enschede. De route loopt o.a. langs landgoed Zonnebeek. Het huis op het landgoed is het voormalige woonhuis van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek en zijn vrouw. Het huis werd gebouwd in 1906 en is een rijksmonument.

Rondje Enschede (52 km)

Rondje Enschede is een prachtige lange route door het buitengebied van Enschede die je kunt fietsen, maar ook (in etappes) kunt lopen! Het is een avontuurlijke wandelroute rondom Enschede, dwars door de mooie buitengebieden van de stad. Onderweg is van alles te doen en te beleven. Lees hier meer over Rondje Enschede en download de route!

Wandelen in Enschede en omgeving

Nog veel meer routes

Ben je een fanatieke wandelaar en kun je niet genoeg krijgen?

Op Komoot vind je allemaal kant-en-klare routes in en rondom de stad. Als je je aanmeldt op de website krijg je een gratis regio (hier kun je Twente kiezen), waarmee je de app kunt testen. Daarna kun je kiezen om bepaalde mogelijkheden in de app (betaald) te ontgrendelen.

Op de website Wandelzoekpagina vind je ook allerlei mooie langere wandelingen in en rondom Enschede. Denk bijvoorbeeld aan een bijzondere bergwandeling, een van de 5 trage tochten of mooie Twentse tochten. De wandelingen op deze website kun je voor een klein bedrag aanschaffen en vervolgens downloaden als pdf of als GPS track.

Heb jij mooie wandelroutes?

Heb jij andere tips voor wandelroutes of mooie gebieden? Laat het ons weten en stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram! Mailen kan natuurlijk ook.

Bo Verhoef - Enschede Promotie
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo

Bo is enkele jaren geleden naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs