Door Stagiair Marketing & Communicatie Jordan
 - Uit in Enschede

12 fijne wandelroutes langer dan 10 km in Enschede

Bij droog en zonnig weer verandert Nederland in een paradijs voor wandelliefhebbers, met wel duizenden kilometers aan prachtige paden. Ook in Enschede vind je veel leuke mogelijkheden voor een heerlijke, rustgevende én wonderlijke wandeling in de natuur. In deze blog heb ik de mooiste lange(re) routes in Enschede voor je verzameld; maak je klaar voor een dagje weg in de natuur!

Kunstroute Landschap als herinnering (10 km)

Deze 10 km lange permanente kunstroute is een echte aanrader voor iedere kunstliefhebber. Vanaf het dorpsplein in Lonneker loop je door het prachtige coulisselandschap waar het dorp bekend om staat. Onderweg kom je langs 16 fraaie beelden die geplaatst zijn in het landschap. Deze kunstwerken maken normaal gesproken deel uit van een jaarlijks driedaags evenement dat meestal in het Pinksterweekend plaatsvindt. Tijdens dit evenement worden er nog veel meer nieuwe kunstwerken geplaatst in het landschap, waarvan sommige worden opgenomen in de permanente route. Hierdoor blijft de kunstroute jaarlijks variëren en zie je altijd wel iets nieuws. Lees hier meer over deze interessante kunstroute. De routekaart en de catalogus zijn te verkrijgen bij Café Sprakel in Lonneker en Concordia in het centrum van Enschede.

KunstenLandschap route in Lonneker - Uit in Enschede
Lonneker

Boekelo Oranje Wandelroute (11,1 km)

Maak kennis met de rijke geschiedenis van Boekelo tijdens deze leerzame wandelroute van 11,1 km. Dit dorp staat bekend om de oude zoutindustrie. Hoe dit precies kan? In de bodem rondom Boekelo zijn namelijk zoutlagen te vinden die wel meer dan 225 miljoen jaar oud zijn. De grond waar je tijdens deze route over wandelt, was daarbij onderdeel van een binnenzee. Indrukwekkend, toch? Deze bijzondere route brengt je daarnaast langs verschillende monumenten die doen herinneren aan de oude zoutindustrie. Benieuwd geworden naar deze interessante route? Hier kun je hem downloaden. Het startpunt is Museum Buurtspoorweg, heel veel wandelplezier!

Trage Tocht Enschede-Noord (12,6 km)

Deze wandelroute is onderdeel van een reeks trage tochten in Enschede. Hiervan is de eerste trage tocht een heerlijke uitgebreide rondwandeling in het noorden van Enschede. Wat deze route zo leuk maakt, is dat je langs verschillende stadsparken komt, zoals het Van Heekpark en het Ledeboerpark, ideaal voor een korte tussenstop. Onderweg loop je ook langs indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder schitterende groene gebieden aan het water en de oude Lonnekerspoorlijn. Als afsluiting van de tocht wandel je door de wijk Roombeek, beter bekend om de moderne architectuur. Voor een complete culturele ervaring kun je hier ook een bezoek brengen aan Rijksmuseum Twenthe of de Museumfabriek. Ook voor een verfrissend drankje op het terras ben je in Roombeek aan het juiste adres. Bekijk hier de route en ontdek wat Enschede te bieden heeft!

 - Uit in Enschede
Wandelen bij het Kristalbad op de stadsgrens Enschede/Hengelo

Twekkelo Blauwe Wandelroute (12,6 km)

Twekkelo staat bekend om de vele prachtige boerderijen die verspreid liggen over de omringende weilanden. Tijdens deze route passeer je verschillende monumentale boerenhoeves, waar sommige boeren hun eigen producten verkopen; ideaal als je onderweg trek krijgt! De route brengt je ook langs het Twentekanaal en is gemakkelijk te volgen dankzij de blauwe markeringen. Bekijk hier de route en laat je verrassen door de prachtige natuur.

Twentse Tocht Twekkelo - Kristalbad (15 km)

Deze 20 km lange wandelroute start bij het NS-station Enschede Kennispark. Dit station ligt vlak naast de Grolsch Veste. Voor een kleine culturele omweg kan je er altijd voor kiezen om nog even langs het schitterende stadion van FC Twente te lopen. Als je de route vervolgt, kom je aan in een bijzondere wereld: Twekkelo, de groene buffer tussen Enschede en Hengelo. Dit gebied staat bekend om de prachtige rustgevende natuur. Het is een afwisselende wandeling over het landgoed 't Stroot en door het gebied genaamd het Kristalbad. Een absolute aanrader om te genieten van de rust, schitterende natuur en de mooie boerderijen die je onderweg tegenkomt. Je downloadt de route hier.

De Wildernis Lente Enschede Noord 1 - Uit in Enschede
De Wildernis Lente Enschede Noord 2 - Uit in Enschede
De Wildernis Lente Enschede Noord 3 - Uit in Enschede
De Wildernis in Noord-Enschede

Lonnekermeer en de Wildernis (16,7 km)

Het Lonnekermeer is niet alleen heel bijzonder vanwege het prachtige landschap. Het is namelijk ook een Natura 2000-gebied, wat betekent dat het een beschermd natuurgebied is. Het Lonnekermeer wordt namelijk erg goed onderhouden door Landschap Overijssel vanwege de hoge eisen die hieraan verbonden zijn, en dit zie je zeker terug in de omgeving! Wat deze route zo leuk maakt, is dat je onderweg langs verschillende gedichten van Willem Wilmink komt die gaan over het veelzijdige Twentse landschap. Eenmaal aangekomen in de Wildernis, zie je ook gelijk waarom dit gebied deze bijpassende naam heeft gekregen. Het is een bijzondere route die niet voor iedereen is weggelegd, en dat maakt het juist zo interessant. Bekijk hier de route om op avontuur te gaan.

Trage Tocht Enschede-Zuid (18 km)

Deze leuke trage tocht is ook onderdeel van de reeks trage tochten in Enschede. Je begint op de parkeerplaats van Winkelcentrum Enschede Zuid. Vervolgens loop je langs Kinderboerderij de Wesseler door naar de Hoge Bult, waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijk Wesselerbrink en de omringende natuur. Op de top van de heuvel staat ook een kunstwerk genaamd 'Het Scheermes', dat in 1977 is gemaakt door Evert Strobos. Wanneer je de route vervolgt, wandel je langs verschillende Twentse parels, zoals landgoed Smalenbroek en het Aamsveen. Deze gebieden zijn erg geliefd vanwege hun afwisselende en adembenemende natuurlandschappen. Dus, als je zin hebt om Enschede-Zuid te verkennen, vergeet dan niet om hier de route te downloaden.

 - Uit in Enschede
De Lonneker Molen

Twentse Kruistocht (20 km)

De Twentse Kruistocht is een 20 km lange wandelroute die bekend staat om de verschillende culturele bezienswaardigheden. Met als startpunt het centrum van Enschede, loop je langs verschillende kerken, zoals de Jacobuskerk en de Grote Kerk. Maar dat is nog lang niet alles! Onderweg kom je nog veel meer culturele hotspots tegen, zoals het voormalige stadsklooster van Enschede en het oude Boerenkerkhof. Eenmaal aangekomen in Lonneker, wandel je langs de Lonneker Molen, waar je verschillende kapelletjes tegenkomt, om vervolgens via Hof Espelo en meerdere stadsparken weer bij het station uit te komen. Benieuwd geworden naar deze leerzame culturele natuurroute? Klik dan hier om de volledige route te bekijken.

Hof Espelo naar Lonnekerberg (20 km)

Zoals je misschien al weet, heeft de textielindustrie Enschede gevormd tot de stad die het nu is. Tijdens deze 20 km lange route ga je langs meerdere indrukwekkende landgoederen die ooit een textielfabrikant als eigenaar hadden. Met het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo als startpunt, verken je de Lonnekerberg, Lonnekermeer en 't Holthuis, allemaal landgoederen die in bezit waren van voormalige textielbaronnen. Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden uit de textieltijd en zie je restanten uit de Tweede Wereldoorlog. Is deze route iets voor jou? Klik dan hier om de route te bekijken.

Vliegveld Twenthe Enschede - stenen landingsbaan - Uit in Enschede
Vliegveld Twenthe

Fliegerhorstroute (24 km)

Ontdek en beleef de geschiedenis van Vliegveld Twenthe in Enschede tijdens deze 24 km lange wandelroute. Niet alleen is het gebied prachtig, vanwege de grote diversiteit aan landschappen, maar het is ook nog eens enorm leerzaam. Onderweg kom je bijvoorbeeld meer te weten over hoe het gebied er vroeger uitzag en zie je de overblijfselen van het oude vliegveld. Vergeet vooral niet om een kijkje te nemen in de uitkijktoren voor een adembenemend uitzicht op het terrein! Hier kun je de route bekijken.

Rondje Enschede (52 km)

Voor wie van een uitdaging houdt en een vrije dag op de planning heeft staan, is dit misschien wel iets voor jou! Ga op een waar avontuur tijdens een rondje Enschede en geniet van al het moois wat de stad te bieden heeft. Rondje Enschede is geïnspireerd op de ronde vorm die de historische stadsrand van Enschede markeert. Het fijne aan deze route is dat je zelf kunt bepalen waar je de wandeling begint; met de wit-groene pijlen kun je namelijk vanaf alle plekken in Enschede de route goed bereiken. Onderweg kom je langs enorm veel bezienswaardigheden, van zuivelboerderij tot kunstatelier en van speelbos tot bosbessenkwekerij, en nog veel meer! Download hier de GPX om vandaag nog op pad te kunnen gaan. Als het rondje Enschede van 52 km net iets te hoog gegrepen is, kun je er altijd voor kiezen om de route in te korten.

Het Hilligenpad (103,3 km)

Deze route staat bekend als de Twentse pelgrimstocht, en dat is niet voor niets! Hoewel het Hilligenpad meestal in vijf dagen wordt gewandeld, kun je er altijd voor kiezen om de route te verkorten. Je wandelt door verschillende Twentse natuurgebieden en passeert maar liefst 50 unieke locaties, waaronder kerken, kapelletjes en andere prachtige bezienswaardigheden. Bekijk hier de route en maak je agenda maar vast vrij.

 - Uit in Enschede
Wandelen door natuurgebied Vliegveld Twenthe

Zijn deze routes net iets te hoog gegrepen voor je? Maak je geen zorgen! In deze blog lees je alles over korte wandelroutes in Enschede. Veel wandelplezier!

 - Uit in Enschede
Jordan
Stagiair Marketing & Communicatie

Jordan is een echte Enschedeër, studeert momenteel Commerciële Economie aan het Saxion en loopt stage bij Enschede Promotie. Zijn passie voor de stad motiveert hem om zijn kennis te delen, zodat anderen altijd op de hoogte zijn van de leukste evenementen en activiteiten.