Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten

8 boekentips over Enschede

Leestijd 3-4 min
Bo Enschede blog tipsGeschreven door
Social Media & Content Marketeer Bo

Wist je dat er meerdere boeken zijn geschreven die zich in en rondom Enschede en Twente afspelen? Bekijk nu Bo's tips!

Ik kan verdwalen in mooie verhalen. Mezelf verliezen in fictie en een heleboel leren van de beste schrijvers. Ik lees al jaren ontzettend graag en ben erachter gekomen dat het ontzettend leuk is om te lezen over herkenbare plekken. Daarom heb ik leuke (en interessante) boeken over Enschede voor je op een rijtje gezet. Bijna alle boeken zijn te bestellen bij Boekhandel Broekhuis.

1. Bonita Avenue - Peter Buwalda

Een fantastisch geschreven familiedrama. Een ruim 500 pagina's tellende literaire roman, dat soms ook aanvoelt als een thriller. Zowel Twente, als Enschede en de universiteit komt in dit boek voor. Ook speelt de vuurwerkramp een grote rol in het boek. Het verhaal:

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

Bestellen kan hier.

2. De Grote Brand - Johanne A. van Archem

Dit verhaal speelt zich af in Enschede in de jaren 1860. De tijd van de textielindustrie. Het boek is een op historische feiten gebaseerde roman. Erg interessant als je meer over Enschede van die tijd wilt leren. Het verhaal:

Er komen veel vreemdelingen naar de dan nog kleine stad om te gaan werken in de textielindustrie. Hilde Kempers, een weduwe zonder kinderen, neemt Berthe Reuvers in de kost. Ze heeft al snel de indruk dat er iets met Berthe aan de hand is. Dan staat op een dag de stad in lichterlaaie en moet vrijwel iedereen opnieuw beginnen. Langzaam maar zeker wordt duidelijker wat het verhaal van Berthe is.

Bestellen kan hier.

3. Steden van Pandora - Paul Gellings

Een boek met drie verhalen. Elk verhaal speelt zich af in een stad waar kleinere of grotere rampen uit "de doos van Pandora" kropen. Een verhaal gaat over Manchester, een over Groningen en uiteraard een verhaal over Enschede. Het verhaal heet 'Een vlakte in de stad' en gaat in op Roombeek. De wijk waar de vuurwerkramp heeft plaatsgevonden.

Bestellen kan hier.

Boeken over Enschede

4. Verkikkerd trilogie - Lisette Jonkman

Deze boekenserie bestaat uit drie boeken: Verkikkerd, Verslingerd en Verknocht. Het zijn echt drie heerlijke feelgood boeken over het studentenleven in Enschede. De thema's die voorbij komen zijn o.a. het studentenleven, volwassen worden, vriendschappen en romantiek. Erg leuk en herkenbaar voor iedereen die hier heeft gestudeerd of graag leest over het studentenleven in Enschede. Het verhaal:

Lucy is dolblij wanneer ze gaat studeren, maar ze komt terecht in een studentenhuis op de campus en vindt het er vreselijk. Maar ze maakt uiteraard van alles mee op en rondom de campus en in de stad. Lucy neemt je mee in haar studentenleven en laat je kennis maken met Enschede.

Bestellen kan hier.

5. Onbreekbaar trilogie - Lisette Jonkman

Deze boekenserie bestaat ook uit drie boeken: Buren with benefits, onbegrensde liefde en op gevoel. Mijn tip: lees de boeken na de verkikkerd trilogie, want de hoofdpersonen worden daar namelijk geïntroduceerd en je krijgt al een tipje van de sluier van de gebeurtenissen in deze drie boeken. Ik heb ze alle zes achter elkaar verslonden. Het verhaal:

Abby ontmoet corpsbal Ferdi en vindt hem vanaf de eerste seconde vreselijk. Ze besteedt geen aandacht aan hem, ondanks dat ze buren zijn. Tot het moment dat hij haar redt uit een gevaarlijke situatie met haar ex en ze ineens een hele andere kant van hem leert kennen..

Bestellen kan hier.

Fictie en non-fictie boeken Enschede

6. Harry Bannink, toonzetter - Ton Ouwehand

Schrijver Ton Ouwehand beschouwt Bannink niet alleen als de beste componist uit Nederland, maar ook als de meest productieve en veelzijdige. Ton was ook betrokken bij het ontwikkelen van onze nieuwe Harry Bannink & WIllem Wilmink wandeling die je hier kunt vinden.

In dit boek vertellen liefhebbers, kenners en beroemdheden waarom ze de muziek van Harry Bannink zo mooi vinden. En ze geven een inkijkje in wat Harry Bannink voor de muziekwereld heeft betekend.

Bestellen kan hier.

7. Boem, weg! (10+) - Marcel Vaarmeijer

Een indrukwekkend verhaal voor oudere kinderen. De auteur heeft de situatie rondom de ramp prachtig verwoord, zonder in te gaan op de details. Een goed boek om kinderen te vertellen over de ramp en eventuele gevolgen. Het verhaal:

Na de dood van zijn vader verhuist de tienjarige Gino Verbeek met zijn moeder naar Enschede. Ze proberen er een nieuw leven op te bouwen, maar dat valt niet mee. Als Gino op 13 mei 2000 naar de stad wil om een moederdagcadeautje te kopen, ontploft er een groot vuurwerkmagazijn in zijn straat. Gino overleeft de ramp, maar de knal haalt zijn leven volledig overhoop.

8. Zenschede - Robin Pater

In dit leuke boekje gaat Robin Pater op zoek naar het typische dna van de bewoners van de stad. Verdeelt over de vier seizoenen vat hij 99 bekende Enschedese plekken samen in allerlei typerende, grappige, ontroerende of verrassende haiku’s. Een haiku is een ogenblikgedichtje van 17 lettergrepen in drie regels met vaak een dubbele bodem. Het boekje bevat leuke weetjes (wist je bijvoorbeeld dat Enschede een Sesamstraat heeft?) en een kaart om zelf ook op poëtische ontdekkingstocht te gaan. Ook ideaal om de ziel van de stad te ontdekken vanuit je luie (lockdown)stoel. Robin heeft eerder ook het boek 'De 053 leukste plekken' geschreven.

Bestellen kan hier.

Zenschede Enschede boek

Andere tips

Heb jij nog andere tips voor boeken over Enschede en/of Twente? Stuur mij dan een tip via [email protected] of stuur ons een berichtje op Facebook! Bovenstaande boeken kun je uiteraard altijd bestellen of kopen bij Boekhandel Broekhuis!

Bo Enschede blog tips
Geschreven door Social Media & Content Marketeer Bo

Bo is enkele jaren geleden vanuit het midden van het land naar Enschede verhuisd en raakt elke dag steeds weer een beetje meer verliefd op de stad. Ze laat je graag kennismaken met alle leuke winkels, fijne restaurants en andere gave plekken en vertelt je graag hoe Enschede écht is.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs