Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
DownloadGeschreven door
Janna van reisblog jannakamphof.nl

Winter Wonderland in Enschede: een magisch weekendje weg

Leestijd 3-4 min

Dat ze in Duitsland alles uit de kast trekken in de periode voor Kerstmis, weten we natuurlijk wel. Maar ook de Nederlandse steden pakken steeds meer uit. Wij bezochten het magische Winter Wonderland in Enschede!

Zo vlak voor de kerstdagen verandert Enschede in Winter Wonderland en is het lekker feestelijk in de stad. Mijn vriend en ik gingen dus eind 2019 op zoek naar de kerstmagie in Enschede.

Beleef kerstmagie tijdens Winter Wonderland

In de decembermaand en kerstvakantie zorgt Winter Wonderland in Enschede altijd voor een magische sfeer. Het hoogtepunt is toch wel de schaatsbaanop de Oude Markt. Huur een paar schaatsen en laat je kunsten op het ijs zien of bestel in het Schaatscafé ernaast een glas huisgemaakte glühwein en kijk naar het schaatstalent van anderen. Wij vonden het maar moeilijk om vanuit het knusse café weer de kou in te gaan: zo gezellig was het er. Maar hé, de lichtjes in de Langestraat wil je niet missen. Zodra het begint te schemeren verandert deze winkelstraat in de Long Lane of Love. En als je nog een paar toffe cadeautjes voor kerst wilt scoren, kun je in de weekenden terecht op een van de kerstmarkten van Enschede.

Lane Of Love Winter Wonderland

Long Lane of Love

Winter Wonderland Enschede Janna Kamphof

Glühwein in het Schaatscafé

Wat te doen in Enschede: cultuur, winkelen en de markt

De Museumfabriek in Enschede

Als je tussen alle kerstpret door nog wel iets anders van Enschede wilt zien, is er genoeg te doen. In de wijk Roombeek – die alleen al vanwege de architectuur de moeite waard is om te bezoeken – vind je bijvoorbeeld de Museumfabriek. Hier hoef je niet van een afstandje naar objecten te kijken, maar word je al snel onderdeel van de tentoonstellingen. In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. En vervolgens kan je in de Makerspace zelf aan de slag.

Museumfabriek Enschede Janna Kamphof

Winkelen in Enschede

Ga je liever nog een paar kerstcadeautjes shoppen? In Enschede zijn veel leuke kleine winkeltjes en boetiekjes te vinden. Het cultuurcentrum Concordia heeft bijvoorbeeld ook een kleine winkel, waar je kunst en design van Twentse designers kunt kopen. Van keramiek tot kaarten en sieraden: hier vind je zeker iets verrassends en unieks! Andere kleine winkels met bijzondere kleding, woonaccessoires en toffe cadeautjes vind je in de Haverstraatpassage.

De markt van Enschede

Niet voor niets komen er op zaterdag veel mensen speciaal voor de markt naar Enschede. Op het H.J. van Heekplein vind je een enorme diversiteit aan producten: van verse stroopwafels tot prachtige stoffen, van lekkere kaas tot kleurige bloemen. Het leuke is dat veel mensen hier ook komen om een hapje te eten of een kop koffie te drinken. Sluit aan in de rij van mensen die samen gezellig wachten op versgebakken kibbeling of bestel een grote portie poffertjes met poedersuiker, om het vervolgens aan een van de statafels op te smikkelen.

Markt Enschede Janna Kamphof

Café en restaurant tips voor Enschede

Door al dat geslenter trek gekregen? De keuze aan knusse cafés en goede restaurants in Enschede is groot. Behalve het Schaatscafé van Winter Wonderland zijn dit mijn tips voor hotspots in de Enschede:

  • Stoet: een knus café in huiskamersfeer waar je lekker wegzakt op de bank met een goede kop koffie. Stoet is Twents voor brood en het zal je dan ook niet verbazen dat hier een paar goed gevulde broodjes op de kaart staan. Zin in iets zoets? Ga dan voor het zoete plankje voor twee. Hoef je ook niet te kiezen tussen al die lekkere taartjes...
  • Bij Pinto Thai serveren ze authentieke Thaise gerechten die zorgen voor kleine smaakexplosies. Overigens kun je ook hier prima zeggen waar je zin in hebt en je vervolgens laten verrassen. Bij bijna elk gerecht kun je kiezen of je er vis, vlees of tofu in wilt hebben. Een aanrader: de groene curry met onder meer Thaise aubergines.
Stoet Enschede Janna Kamphof

Bijzonder overnachten in Enschede: de Stadsboerderij

In Enschede is het ’s avonds nog zo gezellig, dat het eigenlijk jammer is om de laatste trein naar huis te nemen. Maak er een weekend van en boek een fijne bed & breakfast. Wij overnachtten in de Stadsboerderij en dat kan ik zeker aanraden. Deze knusse B&B is een oase van groen en rust op slechts tien minuten lopen van het centrum. Vroeger was hier daadwerkelijk een boerderij. Toen Marlien van Beek en haar partner hier acht jaar geleden kwamen wonen, moest er flink wat aan het gebouw gebeuren, maar ze hebben geprobeerd zoveel mogelijk originele details te behouden. Het resultaat is een knusse bed & breakfast met een sfeervolle inrichting, waar je nog wel de historie voelt. Na een ontbijtje met zoveel mogelijk lokale en biologische producten, geserveerd in je ‘eigen’ huiskamer heb je gewoon zin om nog een dag in Enschede op pad te gaan.

N.b. De Stadsboerderij is sinds de zomer van 2020 gesloten.

Stadsboerderij Enschede Janna Kamphof

Download
Geschreven door Janna van reisblog jannakamphof.nl

Verstopte cafés, overnachten op een bijzondere plek en tips van locals: op Jannakamphof.nl vind je ideeën en tips voor microavonturen en bewust reizen.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs