Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Zoek het maar uit zonder tekstGeschreven door
Redactie Zoek het maar uit

Zoek het maar uit

Leestijd 2-3 min

De culturele organisaties in Enschede hebben al hun activiteiten en theatervoorstellingen voor je op een rijtje gezet.

Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Theater Sonnevanck, Concordia, De Museumfabriek, Tetem, Kaliber, Theatermakerij Enschede, Bibliotheek Enschede en Metropool laten zien waar je allemaal uit kunt kiezen. Superhandig, want zo zie je direct wat er de komende tijd allemaal te zien is - én voor wie. Of je nu 2 of 18 jaar bent, een workshop of een andere activiteit zoekt, voor iedereen zit er wel iets bij.

Bekijk het complete workshop aanbod

Activiteiten in maart

Activiteiten in april

De agenda voor de komende maanden loopt door na het workshop aanbod.

Gave workshops voor de kids

Naast te gekke jeugdvoorstellingen worden er ook toffe workshops georganiseerd!

Workshops bij Tetem

 • MaakMeeLab (elke zaterdag en zondag 14:30-17:00 u)
  In het MaakMeeLab van Tetem kun je samen met je vrienden of familie experimenteren met verschillende digitale en maaktechnologieën. Onze labcoaches leggen je de eerste stappen uit naar uitgebreide technieken en creatieve maakprocessen, zoals 3D printen, ontwerpen of robots programmeren.
 • Kunstkick (online)
  Bij Tetem bieden ze ook een aantal leuke workshops die je online kan volgen. Zo is er de workshop 'Kunstkick'. Kunstkick staat geheel in het teken van kunstwerken. Duik samen met een kunstenaar in de wereld van kunst en het werk en de werkwijze van de kunstenaar. Ga daarna aan de hand van inspiratie- en instructievideo's zelf aan de slag met jouw favoriete kunstdiscipline. Kunstkick is geschikt voor het hele gezin.
 • Code-It
  Daarnaast is er voor kinderen van 8 t/m 15 jaar de workshop 'Code-It'. Code-It omvat workshops waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen het programmeren. Wat is programmeren? Welke dingen om ons heen maken allemaal gebruik van code? Hoe herken je algoritmes en leer je deze schrijven op een speelse manier? Hoe gebruiken codekunstenaars programmeren om kunst te maken?
 • Kidslab: Maak je eigen fotonmobiel 8 t/m 12 jaar (3 mei 15:00-16:30 uur)
  De Fotonmobiel is een zelfgemaakte racewagen die wordt aangedreven door een propeller op een motortje, met behulp van een zonnecel en schakelaar. Tijdens de KidsLab workshop leggen we precies uit hoe je deze in elkaar zet. Hoe ziet jouw ideale racewagen eruit? Tegen wie ga jij racen?
 • Instap workshops (maart-mei op zaterdag en zondag)
  Tijdens de instapworkshops leer je om met nieuwe technologieën en materialen te werken. Samen met andere kinderen en soms ook met volwassenen, leer je hoe je een ontwerp kan maken of hoe je iets wat je zelf hebt bedacht kan maken. Elke weekeinde staat er een andere workshop op het programma. Je kan alleen komen maar je vrienden, (groot)ouders, verzorgers of buren mogen ook meedoen. Aanmelden kan via een mail aan [email protected]. Meer informatie over het workshopaanbod vind je hieronder en op de website van Tetem.


1 en 2 april: Robotica (vanaf 6 jaar)
9 april: Filmtechnieken (vanaf 7 jaar)
15 en 16 april: Escaperoom bouwen (vanaf 8 jaar)
22 en 29 april: Elektronische wenskaart (vanaf 7 jaar)
30 april en 14 mei: Kunstige robot maken (vanaf 7 jaar)
20 en 21 mei: Tekenrobot (vanaf 7 jaar)

Kaliber Kunstenschool

Bij Kaliber Kunstenschool kunnen kids terecht voor allerlei verschillende workshops.

 • Studio15
  Studio15 is dé plek waar jongeren van 12 t/m 30 jaar iedere dinsdag, woensdag en donderdag hun talenten kunnen ontwikkelen op het gebied van muziek, dans, fotografie, film, evenementenorganisatie, ondernemerschap en meer.
 • Singing Kids (iedere donderdag)
  Ben jij tussen de 7 en 12 jaar oud en kun jij de hele dag wel zingen? Dan kun je iedere donderdag terecht bij Kaliber Kunstenschool voor Singing Kids.

Bekijk hier het volledige programma van Kaliber in de vakantie.

Cursus Kaliber Kunstenschool

Kaliber Kunstenschool

Maak Mee Lab Tetem Enschede

MaakMeeLab Tetem

Treasure Hunt Domoticons-Tetem

Treasure Hunt Demoticons

Workshops Bibliotheek Enschede

Er zijn nog meer verschillende workshops te volgen bij Bibliotheek Enschede:

 • Bewegend robots programmeren – Media Ukkie Dagen 4-6 jaar (25 maart verschillende tijden)
  Tegenwoordig zijn computers en robots niet meer weg te denken uit ons leven. Met behulp van robot Cubetto leren kinderen van 4 t/m 6 jaar spelenderwijs de beginselen van het programmeren. We programmeren niet digitaal via de computer, maar door middel van het spel Twister! Meedoen? Bekijk hier de data en bestel je ticket.
 • Breng je kleurplaat tot leven met Quiver – Media Ukkie Dagen 3-6 jaar (29 maart 14:30-16:00)
  Kleurplaten saai? Niet als ze tot leven komen op je smartphone of tablet. De app Quiver combineert het fysieke kleuren van een kleurplaat met augmented reality. Eerst gaan we een kleurplaat kleuren die we vervolgens scannen om met de smartphone tot leven te brengen. Doe je mee?
 • Toveren met het green screen – Media Ukkie Dagen 0-6 jaar (31 maart 13:30-17:00)
  In de Bibliotheek kan je aan de slag met het green screen. Met een green screen kun je allerlei leuke achtergronden gebruiken voor je films of foto's. Tover jezelf door middel van een green screen in je eigen boekkaft. Gratis inloop, hier vind je meer informatie.
 • Workshop Kindermuziek 6-10 jaar (5 april)
  Plezier gegarandeerd in deze workshop vol muziek. Wat we precies gaan doen is een verrassing... maar het wordt sowieso genieten! Boek hier je kaarten.

Bekijk voor meer informatie de website.

Minecraft build challenge

Minecraft Build Challenge

Multiculturele hapjeslunch 1

Multiculturele hapjeslunch

Bewegende robots programmeren

Bewegende robots programmeren

Workshops Theatermakerij Enschede

Bij de Theatermakerij Enschede kun je terecht voor álles wat te maken heeft met acteren, volg theater, musical of filmlessen en speel mee in producties. Of doe auditie voor de Talentsmederij op zaterdagen. Ook voor workshops film, muziektheater, musical kun je bij de theatermakerij terecht.

 • Workshop vloggen (28 april 11:00-13:00)
  Deze workshop is alleen voor kinderen die iets te vertellen hebben! Vloggen is populair. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goeie vlog? Aan de hand van leuke drama-oefeningen en opdrachten gaan we oefenen met jezelf presenteren en filmen. In groepjes maak je een toffe vlog, we leren je de tools en trucs om een cool filmpje te maken. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Meer informatie vind je hier.
 • Filmfestival Cliffhangers 7+(27 mei 11:00)
  Vier korte films gemaakt door kinderen tussen 8-12 jaar worden vertoond in de filmzaal van Theater Concordia. Na de filmvertoning kan een workshop film maken worden gevolgd. Bestel hier je kaarten.
 • Theatermakerij Speelt (3 en 4 juni)
  Twaalf voorstellingen in een weekend bij Theater Sonnevanck en het Vestzaktheater. Honderdzeventig leerlingen van 8-20 jaar laten hun theater- en musicalvoorstellingen zien aan het publiek. Bijvoorbeeld ‘Het ministerie van oplossingen’ en ‘De Tovenaar van Oz of ‘Mama Mia’ en ‘Lang en gelukkig’. Keuze genoeg! Een leuk jeugdtheaterfestivalweekend voor en door kinderen/jongeren. Het publiek gaat zeker weer verrast worden. Koop na de meivakantie hier je kaarten.

Check de website voor het complete aanbod!

Theatermakerij Enschede

Theatermakerij Enschede

Theatermakerij Enschede

Theatermakerij Enschede

Workshop stopmotion Concordia

Concordia workshop Stop Motion

Activiteiten in mei

Download de digitale jeugdkalender

De mooiste voorstellingen en activiteiten op een rijtje

Culturele organisaties in onze stad hebben de mooiste theatervoorstellingen en culturele activiteiten speciaal voor jou op een rijtje gezet in deze (digitale) jeugdkalender. Of je nu 2 of 12 jaar bent, voor iedereen zit er wel iets bij.

Download hier de digitale jeugdkalender met alle activiteiten voor het voorjaar van 2023.

Zoek het maar uit Enschede

Op avontuur in Enschede

Speurneuzen opgelet! Ga op avontuur in Enschede en leer de binnenstad van een hele andere kant kennen. Het doeboekje omvat een speurtocht van 1,5 km, leuke spelletjes en raadsels én tips en weetjes voor ouders/grootouders. Je kunt het doeboekje ophalen bij Tourist Info Enschede, Sam Sam, Stoet, Boekhandel Broekhuis en Concordia.

Meer informatie over het doeboekje vind je hier.

Op avontuur in Enschede doeboekje
Op Avontuur in Enschede

8 culturele hotspots voor kinderen

Concordia Enschede

Concordia Film - Theater

Concordia maakt kunst vanzelfsprekend, op twee prachtige locaties in hartje Enschede. Concordia aan de Oude Markt is hét filmtheater van Enschede waar je spraakmakende (inter-)nationale topfilms ziet.

Lees verder
Theater Sonnevanck Enschede

Theater Sonnevanck

Theater Sonnevanck maakt professioneel muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar: voorstellingen voor kinderen, jongeren hun familie en vrienden. Het gezelschap is in 1990 opgericht door Flora Verbrugge, in 2021 is zij als artistiek directeur opgevolgd door Daniël van Klaveren.

Lees verder
Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede biedt vier gebouwen met zes podia: het Wilminktheater, het Muziekcentrum, de Grote Kerk en De Kleine Willem.

Lees verder
Kinderen Museumfabriek liggend

De Museumfabriek

De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag.

Lees verder
Tetem Enschede

Tetem

Tetem werkt vanuit de digitale cultuur en de maakcultuur. Bij Tetem wisselen fysiek en online bezoek en ervaringen elkaar af!

Lees verder
Kaliber Kunstenschool Enschede

Kaliber Kunstenschool

Kaliber Kunstenschool staat voor het beste uit jezelf halen, ook in het belang van de wereld om je heen.

Lees verder
Theatermakerij enschede

De Theatermakerij

Theatermakerij Enschede, vlakbij het centrum, is een veilig toneelhuis waar kinderen, jongeren en jongvolwassenen bezig kunnen zijn met theater.

Lees verder
Bibliotheek Enschede

Bibliotheek Enschede

Naast de centrale bibliotheek in het centrum van Enschede zijn er 4 wijkbibliotheken, een jeugdbibliotheek, een boekenbus en een 'boeken aan huis' dienst.

Lees verder
1/8
Zoek het maar uit zonder tekst
Geschreven door Redactie Zoek het maar uit

De culturele organisaties in Enschede hebben al hun activiteiten en theatervoorstellingen voor je op een rijtje gezet. Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Theater Sonnevanck, Concordia, De Museumfabriek, Tetem, Kaliber, Bibliotheek Enschede en Theatermakerij Enschede laten zien waar je allemaal uit kunt kiezen.

Deze blogs vinden anderen ook leuk

Toon alle blogs