Enschede telt zo'n 161.700 inwoners (met 160 nationaliteiten) en is hiermee de grootste stad van Overijssel. Onder de gemeente Enschede vallen, naast de stad Enschede, ook de dorpen Lonneker, Boekelo, Glanerbrug, Usselo en buurtschap Twekkelo. Allemaal hebben ze hun eigen unieke karakter en zijn ze zeker de moeite waard om te leren kennen.

 - Uit in Enschede

op 'n Bölt

Lonneker

Lonneker is een dorp behorend tot de gemeente Enschede met een kleine 2000 inwoners. Het dorp ligt ten noorden van Enschede. Tot 1934 was Lonneker een zelfstandige gemeente. Lonneker heeft een gezellig dorpsplein en kent veel gezellige evenementen gedurende het jaar. Bijzonder is de Lonneker Molen uit 1851. Deze ronde bakstenen molen is de enige gemetselde molen in Nederland waarvan de romp bedekt is met riet.

Evenementen in Lonneker

Lonneker is een dorp waar veel evenementen worden gehouden. In april kun je bijvoorbeeld losgaan met duizenden anderen tijdens de gezellige Paasfeesten. Ook wel hét tentfeest van Twente met muziek, shows, artiesten en meer. In mei is het volgens traditie weer tijd voor een nieuwe editie van het populaire dorpsfeest in Lonneker. Er zijn veel leuke activiteiten in Lonneker, waaronder Lonneker Preuft; waar je heerlijke gerechtjes kunt proeven met een goede band op de achtergrond. Tijdens de driedaagse kunstroute KunstenLandschap fiets of wandel langs de mooiste diverse en fraaie kunstwerken in Enschede rondom Lonneker en op Roombeek.

Zouttoren Boekelo fietsen Enschede - Uit in Enschede

Dorp met karakter

Boekelo

Het dorp Boekelo ligt ten zuidwesten van Enschede en telt zo'n 2500 inwoners. Het dorp werd bekend door de zoutwinning die er vroeger werd gedaan. Tegenwoordig zijn er nog veel zouthuisjes en een replica van de zouttoren te vinden. Daarnaast zijn er meerdere prachtige landgoederen in Boekelo. In oktober vindt jaarlijks De Millitary Boekelo-Enschede plaats, een van de grootste paardentopsportevenementen van Nederland. Bij Museum Buurtspoorweg maak je kennis met een unieke verzameling spoorwegmateriaal, ontdekken kinderen tijdens een speurtocht alle geheimen van het museum en maak je een onvergetelijke stoomtreinrit. 

Brug over de glanerbeek

Glanerbrug

Ten oosten van Enschede, aan de grens met Duitsland, ligt het dorp Glanerbrug. Deze natuurlijke grens wordt gevormd door de Glanerbeek. Er wonen ongeveer 18.000 mensen in Glanerbrug. Het treinstation Glanerbrug ligt een paar minuten van station Enschede en station Gronau. Door het midden van het dorp loopt een winkelboulevard. Hier kun je makkelijk je auto parkeren en shoppen bij zowel bekende ketens als lokale boetiekjes. 

Molen Wissinks Möl Enschede - Uit in Enschede

Mooslaand

Usselo

Usselo is een klein dorp ten zuidwesten van Enschede, er wonen 280 mensen. Het dorp heeft een zeldzame, werkzame standerdmolen, de Wissinks Möl, geplaatst in 1802. Voor pannenkoekenmeel of tarwemeel kun je hier terecht. In 1946 werd er een belangrijke opgraving gedaan in Usselo. De laat-paleolithische vindplaats van vuurstenen werktuigen van rendierjagers gaf een nieuw inzicht in de klimaatomstandigheden aan het einde van de laatste ijstijd en is wereldwijd een begrip.

Popfeesten Usselo

In juni wordt het weiland naast de Wissink's Möl aan de Haaksbergerstraat omgetoverd tot feestterrein, want dan vinden de Popfeesten Usselo plaats. Tijdens dit weekend is er van alles te zien en te beleven. Bekende artiesten treden op en er worden meerdere sportieve activiteiten georganiseerd. Voor jong en oud is dit een geweldig uitje.

Zouttoren aan het Havezatenpad in Twekkelo - Gemeente Enschede - Uit in Enschede

Kleinschalig buurtschap

Twekkelo

Het kleinschalige buurtschap Twekkelo ligt tussen Enschede en Hengelo in, waarbij het grootste deel bij de gemeente Enschede hoort. Er wonen zo'n 215 mensen. De kern van de buurtschap Twekkelo wordt gevormd door drie essen: de Twekkeler Es, de Lutje Es en de Groote Es. Er staan veel boorhuisjes in Twekkelo vanwege de zoutwinning. 

Geschiedenisles

Tijdlijn van Enschede

Benieuwd naar de roerige geschiedenis van Enschede? Bekijk de tijdlijn! Ontdek hoe de stad zich ontwikkelt van een bescheiden dorp dat stadsrechten krijgt in 1325 tot een bruisende en creatieve stad anno 2024.

Ontdek de tijdlijn van Enschede