Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
4 en 5 mei Enschede t/m 5 mei
Digitaal

4 & 5 MEI VANUIT HUIS

Samen staan we stil bij beide dagen.

We herdenken en vieren de vrijheid dit jaar iets anders. Toch kan iedereen vanuit huis meedoen.

Lees verder
Je eigen woonkamer

We herdenken en vieren de vrijheid dit jaar iets anders. Toch kan iedereen vanuit huis meedoen.

4 mei

Enschede
Op 4 mei herdenken we. Hang de vlag uit, maar uiteraard wel half stok. Samen herdenken we op afstand. Er is geen gezamenlijke stille tocht of herdenkingsmoment. Wil je bloemen leggen bij de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark en op die plek herdenken? Dat is de hele dag mogelijk, wanneer de volgende basisregels worden gevolgd:

  • Kom met maximaal 3 personen tegelijk
  • Houd altijd 1,5 meter afstand
  • Geef elkaar de ruimte

De burgemeester houdt een toespraak en zal een krans leggen namens Gemeente Enschede. De toespraak wordt uitgezonden door 1Twente Enschede (de tijd wordt nog gemeld). Een aantal musici van het Valerius Ensemble speelt een deel van de stukken die zij normaal gesproken in het Volkspark zouden spelen. De junior stadsdichter en de voorzitter van studentenvereniging A.S.V. Taste dragen een gedicht voor. 1Twente zal om 16:00 uur een compilatie uitzenden van de dag.

19:00-19:53 uur: Stadsbeiaardier Esther Schopman bespeelt het stadscarillon.

19:53 uur: De kerkklokken zullen luiden

19:58 uur: Bespeel je een blaasinstrument? Neem dan om 19:58 uur je blaasinstrument mee naar buiten en laat jezelf horen. Ook de stadsbeiaardier zal de taptoe laten horen.

20:00 uur: Na de taptoe zullen we samen (op afstand) twee minuten stil zijn en het Wilhelmus zingen.

Theater na de Dam
Theatermakerij Enschede zou dit jaar hun voorstelling Theater na de Dam in het Stadhuis spelen. Ze hebben er nu een film van gemaakt die je kunt zien op hun Facebookpagina.

Nationale herdenking
De Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

Virtueel bloemen leggen
Het Nationaal Comité heeft het mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Lees hier hoe jij virtueel bloemen kunt leggen.

5 mei

Op 5 mei vieren we de vrijheid. We staan stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 75 jaar geleden. De vlag mag uit. Online en via social media laten op 5 mei de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam van zich horen. Het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid.

De NOS maakt in samenwerking met het Nationaal Comité een speciale uitzending. Deze is om 20:35 uur te zien op NPO 1.

5 mei in Enschede

  • De klokken zullen 's ochtends worden geluid en ook mag de vlag uit. Via www.vrijheidsvuur.nl wordt het Vrijheidsvuur digitaal doorgegeven.
  • Doe mee aan de Digitale Vrijheidsexpositie. Leef je uit op een tekening, schrijf een tekst of gedicht, dans, zing, dicht of spreek. Maak een kort filmpje van jouw kunstwerk en stuur deze naar 4 en 5 mei Enschede. De expositie zal ook via 1Twente Enschede worden getoond.
Wanneer

t/m 5 mei

Contact

Je eigen woonkamer

Facebookpagina

Meer informatie

Route plannen

Locatiegegevens

1 Je eigen woonkamer