Favorieten
Nederlands
Sluiten
Hendrik Van Cleve Iii De Toren Van Babel 2De Helft 16De Eeuw Collectie Rijksmuseum Twenthe Enschede 882 1527673088 22 juni 2018 - 22 juni 2021
Expositie

ARS LONGA, VITA BREVIS

Het menselijk leven in negen episodes.

De nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema 'de menselijke conditie’.

Lees verder
Vandaag gesloten

De nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe, met als centrale thema 'de menselijke conditie’.

Op 22 juni 2018 opent in RMT de nieuwe én vernieuwende collectiepresentatie Ars longa, vita brevis. Het museum heeft negen hedendaagse kunstenaars gevraagd om ieder een eigen zaal samen te stellen waarin zij hun eigen werk combineren met een keuze uit de RMT-collectie. Alle kunstenaars reflecteren op het centrale thema ‘la condition humaine’. Het resultaat bestaat uit negen zeer uiteenlopende zalen met verrassende combinaties van kunstwerken, waarin steeds een ander aspect van de tweeslachtigheid van het bestaan wordt belicht.

Peter Zegveld – Wilskracht en onvermogen

Zo reflecteert Peter Zegveld op het thema ‘Wilskracht en onvermogen’. Het centrale element in zijn zaal is zijn kinetische installatie ‘Die Treppe’. We zien een hoge trap met daarop de projectie van een vallende man. Het werk toont de ambitie van de mens om de hoogste trede van de trap te bereiken, maar tegelijkertijd toont de vallende man het menselijk tekort: hoe graag we ook willen, soms zijn onze ambities te groot. We falen of we worden afgestraft voor onze hoogmoed. Dit laatste thema komt ook terug in het 16de-eeuwse schilderij van De toren van Babel dat Peter Zegveld koos uit de RMT-collectie. De Babyloniërs wilden een toren bouwen die tot in de hemel zou reiken, maar God strafte hen genadeloos voor dit streven. De Bijbel plaatst met dit verhaal de ambities van de Babyloniërs in een negatief daglicht. Maar Peter Zegveld wil in zijn kabinet ook de andere kant van het menselijk streven belichten. Daarom laat hij ook een groot aantal werken zien van Constant die deel uit maken van diens utopische project New Babylon. Voor Constant was Babel de kosmopolitische stad van de vrijheid, en stond daarom model voor New Babylon, Constants eigen toekomstige stad van de vrijheid.

Hendrik_van_Cleve_III__De_toren_van_Babel__2de_helft_16de_eeuw___Collectie_Rijksmuseum_Twenthe__Enschede__4.jpg

Silvia B. – Memento Mori

In de laatste zaal van de tentoonstelling is gewijd aan het thema ‘Memento mori’. Dit is door Silvia B. verbeeld middels een smaakvol kabinet met schilderijen die ons de mens tonen in al zijn verfijndheid.

Portretten van schattige jongetjes die ons met grote, onschuldige ogen aankijken. Een musicerend gezelschap als toonbeeld van volmaakte beschaving en fijn geschilderde voorstellingen van elegante, klassieke naakten. Daar tussen, op een prachtige 18de-eeuwse bank uit de RMT-collectie, ligt Le Fou van Silvia B. Het is een eigentijdse dandy, in zijn maagdelijk witte pakje met perfecte snit. Vergenoegd ligt hij een dutje te doen, of toch niet? Langzaam ontstaan er barstjes in het gepolijste oppervlak. De python om de nek, de speelkaart in de broek. Hebben we hier toch te maken met een onnozelaar die is gevallen voor de verleidingen van het leven? Dacht hij in zijn hoogmoed de dood te kunnen overwinnen?

Silvia_B___Le_Fou__2009__Courtesy_Ron_Mandos_Gallery__Gelegen_op_18de-eeuwse__Collectie_Rijksmuseum_Twenthe_1.jpg 

Deelnemende kunstenaars

Maar liefst negen kunstenaars hebben in het kader van Ars longa, vita brevis een kabinet samengesteld. Naast Peter Zegveld (1951) en Silvia B. (1963) zijn dat Bart Hess (1984), L.A. Raeven (1971), Berend Strik (1960), Philip Vermeulen (1986), Anne Wenzel (1972), Karin Arink (1967) en Armando (1929).

Wanneer

vr 22 jun. 2018 t/m di 22 jun. 2021

 • Dinsdag
 • Woensdag
 • Donderdag
 • Vrijdag
 • Zaterdag
 • Zondag
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00
 • 11:00 - 17:00

Contact

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

Rijksmuseum Twenthe

[email protected]

Route plannen

1 Rijksmuseum Twenthe