Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Be your own robot1 2620 1554473027 35hxfw5swt t/m 30 juni
Kunst en cultuur

BE YOUR OWN ROBOT

Sander Veenhof geeft een inkijk in de toekomst van Augmented Reality en apps.

IIn de interactieve tentoonstelling Be Your Own Robot geeft Sander Veenhof je een hands-on inkijk in de toekom...

Lees verder
00:00 - 00:00
Gratis

IIn de interactieve tentoonstelling Be Your Own Robot geeft Sander Veenhof je een hands-on inkijk in de toekomst van Augmented Reality (AR) en apps. Gaan we over 10 jaar als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn? In de tentoonstelling krijg je als bezoeker een actieve rol en zeggenschap over hun eigen semi-digitale zelf.

Kunstenaar Sander Veenhof is al jarenlang gefascineerd door het fenomeen Augmented Reality (AR): een technologie die de realiteit verbindt met virtuele objecten. Inmiddels is AR op weg om een massamedium te worden. Met de komst van de 3e generatie AR-brillen zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met virtuele verschijningen die op een ingrijpende manier ons doen en laten bepalen. Dat zal niet alleen ons wereldbeeld beïnvloeden, maar zelfs onze eigen positie in de wereld gaan veranderen. Kunnen mensen straks kiezen in welk domein zij zich begeven, of bepaalt het merk van je bril of je in een Apple, Google of Facebook wereld rondloopt? In Be Your Own Robot speelt Sander met beelden en werkelijkheden die over 10 jaar een niet te negeren rol in ons leven zullen spelen. Gaan we in de toekomt als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn?

In de tentoonstelling krijg je als bezoeker een actieve rol en zeggenschap over je eigen semi-digitale zelf. Zo kun je met een Hololens je virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app je eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store jezelf upgraden alsof het al 2029 is. De AR installaties en apps laten ons nadenken over vragen als: Wanneer software bepaalt wie je bent en wat je doet, hoe ziet zelfexpressie er dan uit? Laat je ‘de cloud’ beslissen wat je doet, of ontwerp je je eigen algoritme waarmee je wordt aangestuurd? En wat als je daarin verhinderd wordt omdat Big Tech je slimme script al heeft gepatenteerd?

Het zijn vragen die nu nog erg abstract klinken, omdat we ons nog niet goed kunnen verplaatsen in ons toekomstige zelf. Om daar meer inzicht in te krijgen heeft Sander de Futurotheek in het leven geroepen. Een fictieve app store waarmee we de toekomst alvast hands-on kunnen ervaren. Sander Veenhof laat ons nadenken over de rol die we kunnen spelen om te zorgen dat de maatschappelijk relevante ontwikkelingen op het gebied van techniek zich voltrekken op een manier die wij wenselijk vinden. In de tentoonstelling geeft Sander in een video interview een inkijk in de totstandkoming van zijn werken en zijn onderzoek. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met curator ViolaVirus.

Exploring-Lab: Ontdek Tetem’s Virtuele Galerie
Ga in aansluiting op Be Your Own Robot op zoek naar de verborgen virtuele galerie in Tetem. Met een speciale AR app onthul je allerlei virtuele schatten binnen onze muren. Wie ze allemaal vindt krijgt een prijs! Je kunt ook zélf virtuele objecten en avatars maken en deze een plek geven in het gebouw. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 geopend.

Leap Into AR: Workshop + Talk (19 juni)
Augmented Reality (toegevoegde realiteit) is een live beeld van de werkelijkheid waaraan extra elementen en informatie worden toegevoegd. Je kunt AR ervaren met je smartphone of tablet. Of met een slimme bril zoals de Hololens, waarbij je met handgebaren de verschillende tools en applicaties bedient. Het voordeel van de AR-bril is dat je virtuele beelden letterlijk voor je ogen ziet zweven. Je kunt ook in andere werelden rondlopen zoals een game of een film.

Tijdens Leap into AR duiken we dieper in de wereld van AR. Don Blaauw van Studio No More Mondays geeft een talk over de verschillende mogelijkheden, toepassingen en voorbeelden van AR. Hij vertelt ook over de verschillen tussen Augmented, Virtual en Mixed Reality en geeft een blik in de toekomst van AR technologie. Na de talk kunnen de deelnemers de AR-bril Magic Leap One uitproberen. Tijdens de workshop met Magic Leap One Creator leer je digitale tekeningen en soundscapes in de AR-wereld te maken en creëer je samen met andere deelnemers één gezamenlijk verhaal.

Dit event bestaat uit een talk (30 min.) en een hands-on onderdeel (1-1,5 uur). Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is (max 12), is aanmelden verplicht via [email protected]

Wanneer

t/m 30 juni

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Tetem

Stroinksbleekweg 16

7523 ZL Enschede

+31 53 2308791

www.tetem.nl

[email protected]

Sander Veenhof Augmented Reality Wearables
Sander Veenhof Fashion Hololens 02
Sander Veenhof Fashion Hololens
Sander Veenhof Futurotheek Apps
Sanderveenhof 015
Sander Veenhof Avatar Tetem Ar

Route plannen

Locatiegegevens

1 Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede