Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Bleeding Amazonia O Verde Do Brasil Première t/m 6 oktober
Muziek, Kunst en cultuur

BLEEDING AMAZONIA... O VERDE DO BRASIL - PREMIÈRE

Lílian Vieira maakt van Zuco 103 uitstapje naar het Millennium Jazz Orchestra.

De geweldige combinatie van Jazz en Brazilië vormt de basis voor de wereldpremière van het Millennium Jazz Orc...

Lees verder

De geweldige combinatie van Jazz en Brazilië vormt de basis voor de wereldpremière van het Millennium Jazz Orchestra's O Verde do Brasil met vocale ondersteuning van de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lílian Vieira.

In deze nieuwe cross-overproductie worden drie aspecten van Brazilië uitgelicht: de muziek, de poëzie en de natuur. Teksten van actuele Braziliaanse dichters worden van muziek voorzien met als centrale thematiek de teloorgang van het Amazone-regenwoud.

Voor de pauze wordt een statement gemaakt met Bleeding Amazonia, een gloednieuwe compositie van Joan Reinders voor jazzorkest en vocaliste, op teksten van dichter en milieuactivist Thiago de Mello (1926), die uit het Amazonegebied afkomstig is en zich al decennialang sterk maakt voor het behoud van het regenwoud. Deze vijfdelige suite verklankt uiteenlopende stemmingen en bevat een mix van traditionele Braziliaanse muziekstijlen met een grote variëteit aan ritmes en jazzy, vette big bandklanken.

Na de pauze klinken bekende en minder bekende Braziliaanse klassiekers van Antonio Carlos Jobim, Hermeto Pascoal en Milton Nasciemento, maar ook van de bekendste Zuid-Amerikaanse componist Villa-Lobos. Typisch voor diens werk is het gebruik van Braziliaanse volksmuziek. Denk aan de bossa nova, die mede door de onlangs overleden Joao Gilberto bekend is geworden. Of de uitbundige samba.

Alle nummers zijn gearrangeerd door dirigent/componist/arrangeur Joan Reinders, die bekend staat om zijn innovatieve componeerstijl en opwindende instrumentaties.

Soliste in dit programma is de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (bekend van Zuco 103), die met haar opzwepende, majestueuze stem een prachtige timbre voortbrengt. Met haar charismatische podiumpersoonlijkheid en grote improvisatorische talent drukt zij haar stempel op de voorstelling.

De keuze voor Lílian Vieira is welgemaakt. Tegen jazzenzo.nl zegt de orkestleider: ‘’Afhankelijk van het karakter van een stuk, kies ik de bijpassende solisten. De muziekpartijen probeer ik zoveel mogelijk op hun lijf te schrijven, zodat ze solistisch kunnen excelleren. Als componist heb ik een voorliefde voor relaties tussen intervallen, ik hou ervan om echt door te componeren en onder meer gebruik te maken van polyfonie. Ik ben bijvoorbeeld gek op fuga’s.’’

Wanneer

do 6 okt. 2022 t/m do 6 okt. 2022 6 oktober vanaf 20:00

Prijzen
Entree€ 22.50
Jeugd Jongeren€ 15.00
Locatie

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Wenninkgaarde 40-42

7511 PH Enschede

+31 53 485 85 00

Website evenement

[email protected]

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
Wenninkgaarde 40-42
7511 PH Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245