Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Boys dont cry enschede 3158 1559720637 35hxj7730g t/m 6 oktober
Kunst en cultuur

BOYS DON'T CRY

Een expositie over de kwetsbaarheid in mannenkunst.

Groepsexpositie over de kwetsbaarheid van de man, over verdriet en lijden in werk van mannelijke kunstenaars.

Lees verder
10:00 - 18:00
Gratis

Groepsexpositie over de kwetsbaarheid van de man, over verdriet en lijden in werk van mannelijke kunstenaars.

Gavin Turk, Rob Scholte, Olphaert den Otter - zomaar een greep uit de zestien namen die hun werk vanaf 29 juni in Concordia's kunstruimte exposeren, met de mannelijke kwetsbaarheid als gemene deler. Wat langs komt zijn thema's en emoties als schaamte, melancholie, rouw, verlies, maar ook verliefdheid en hoop.

Minder macho energie, meer twijfel, misschien meer vragen dan antwoorden. Een spectrum aan emoties komt langs met persoonlijke teksten bij werk van zestien beeldend kunstenaars: Schaamte, Melancholie, Rouw, Verlies, maar ook Verliefdheid en Hoop.

Galeriehouder en gastcurator Francis Boeske stelde de groepsexpositie samen. Schrijver, tentoonstellingsmaker en kunstenaar Twan Janssen schreef persoonlijke teksten bij de werken en roept je als bezoeker op hetzelfde te doen: je een kunstwerk eigen maken door op zoek te gaan naar jouw eigen verhaal bij dat werk.

‘Mannelijke’ emoties
BOYS DON’T CRY laat zien wat er gebeurt wanneer het aloude idee losgelaten wordt van ‘mannen huilen niet’ of ‘mannen moeten macho zijn’. Oftewel: meer twijfel en meer vragen dan kant en klare antwoorden. Een spectrum aan emoties komt in de expositie langs door middel van Twans persoonlijke teksten, onder meer bij de erotisch getinte potloodtekeningen van Koes Staassen, het provocatieve en humorvolle werk van Maurizio Cattelan en de vervreemdende collages van Guy Vording.

Over Twan Janssen
Twan Janssen post op Facebook en in zijn blog regelmatig teksten over kunst. Hij nodigt daarmee uit tot nadenken en reageren. Zijn blog heeft als ondertitel “Over Kunst en het Leven, of net andersom”. Zijn online teksten bij werk van kunstenaars als Piero Manzoni, Piet Mondriaan of Rubens zijn dan ook uit het leven gegrepen en geven het werk een persoonlijke draai die zowel verdiepend als herkenbaar is voor de lezer. Ook in de expositie BOYS DON’T CRY zijn het de teksten die de kunstwerken nog meer laten ‘spreken’ en ze als een rode draad met elkaar verbindt middels het thema: kwetsbaarheid in de man(nenkunst).

Vrouwelijke voorloper: The Future is Female
Twans eerdere succesvolle samenwerking met galeriehouder en curator Francis Boeske was voor het tentoonstellingsconcept The Future is Female, waarbij het werk van dertien vrouwelijke kunstenaars samen getoond werd met speciaal door hem geschreven teksten. Deze tentoonstelling bij PARTS Project in Den Haag liet krachten van vrouwelijke kunstenaars zien én was - net als bij BOYS DON’T CRY - een oproep tot een open dialoog over kunst. Beeldend kunstenaar Niels Post schreef over The Future is Female: “Bij binnenkomst blijk ik zo geconditioneerd door slecht geschreven zaalteksten dat ik het liefst meteen rechtsomkeert wil maken. Maar wanneer je eenmaal begint met lezen wordt je meteen het werk en de tentoonstelling ingezogen. Zo kan het dus ook beste museummedewerkers, persoonlijk ingestoken teksten die toevoegen in plaats van wegjagen.”

De expositie BOYS DON’T CRY is bij Concordia te zien tot en met 6 oktober. Op 14 juli wordt een rondleiding georganiseerd langs alle werken.

Kunstenaars
Gavin Turk | Lucassen | Paul Mccarthy | Peter Land | Rob Scholte | William Anthony | Cees Krijnen | Koes Staassen | Jürgen Drescher | Tony Matelli | Frank Koolen | Guy Vording | Michael Jacklin | Maurizio Cattelan | Olphaert den Otter | Sands Murray-Wassink

Opening
Zaterdag 29 juni 15:00 uur, met muzikale omlijsting door Garçons ne pleurent pas.

Rondleiding
Zondag 14 juli 15:00 uur door programmeur beeldende kunst Petra Boonstra.

Finissage
Zondag 6 oktober

Gratis entree
Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Wanneer

t/m 6 oktober

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Concordia Film - Theater

Oude Markt 15

7511GA Enschede

+31 53 430 09 99

www.concordia.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Concordia Film - Theater
Oude Markt 15
7511GA Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245