Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Carle Costa 2608 1554470862 35hxfw5n1j t/m 30 mei
Muziek

CARLÉ COSTA

Eigen composities van Carlé Costa en een groot spectrum van het klassieke gitaar-repertoire.

​Carlé Costa werd geboren in 1959 in Uruguay en is opgegroeid in Argentinië. Hij heeft inmiddels opgetreden in...

Lees verder

​Carlé Costa werd geboren in 1959 in Uruguay en is opgegroeid in Argentinië. Hij heeft inmiddels opgetreden in 15 landen, verdeeld over drie continenten, waarin hij zowel zijn eigen composities als een groot spectrum van het klassieke gitaar-repertoire heeft gepresenteerd.

Carlé Costa treedt regelmatig op als solo-gitarist, als solist met orkest, improvisatorisch in verschillende samenstellingen en toerde verschillende keren met behulp van sponsoring door het Goethe Instituut en de Berliner Senatskanzlei. Daarnaast heeft hij regelmatig opnames gemaakt voor de nationale televisie van Argentinië, Bolivia, Peru, Uruguay, Zweden, Zwitserland en India. In 1986 startte hij met het opnemen van interpretaties en eigen composities op cd’s.

Vroeger studeerde hij bij diverse docenten en in het Nationaal Conservatorium van Argentinië. In zijn jongere jaren heeft hij twee nationale competities gewonnen: één voor snaarinstrumenten, en één voor kamermuziek. Maar al snel, om filosofische en artistieke redenen, besloot hij zijn carrière verder te ontwikkelen zonder deelname aan wedstrijden, wat ook verklaart waarom hij heden ten dage niet ingaat op verzoeken om als jury-liddeel te nemen aan competities. Als een pioneer van hedendaagse muziek in Latijns-Amerika, gaf hij zijn eerste masterclass bij het Nationale Conservatorium in Peru in 1981, en later in 1984 de eerste twee seminars voor hedendaagse gitaar voor het Gemeentelijk Conservatiorium van Buenos Aires. Dit was bijzonder in Argentinië, waar 16 jaar dictatorschap onder andere de ontwikkeling van hedendaagse kunst heeft verhinderd in al zijn facetten.

Sommige composities van Carlé Costa uit die tijd worden gezien als mijlpalen tussen het hedendaagse repertoire – NN, TráficoPesado – gitaar kwartet – (beide erg belangrijke referenties voor de ontwikkeling van een alternatieve manier om gitaar te spelen), Cantos en la Piedra, Visionessobre las rocas – for piano -.

Carlé Costa ontwikkelde in zijn vroegere jaren een intuïtieve connectie met de vrije improvisatie, met een eigen taal, dat herkend werd door de multimedia-improvisatiegroep Vario 6 uit Köln – Duitsland – toen hij met ze speelde in 1982 in het Goethe Instituut Buenos Aires. Later startte hij de multimedia groepCuarteto de MediosMúltiples, met dansers Rhea Volij en anderen. Hier werkte hij voornamelijk met niet-muzikale instrumenten: zoals gebroken objecten om ongebruikelijke gerafineerde geluiden te ontwikkelen, uit een onvoorspelbare bron. Deze groep trad op voor het Municipal Radio Buenos Aires in de eerste Contemporary Music Festival of EINMC, en andere podia en culturele centra.

Door met schilderen en fotografie verschillende presentaties te verzorgen, Tai Chi Chuan te leren met Sifu Ma TsunKuen, bewandelt hij een integratieve weg in de kunsten.

In de jaren 90 verliet hij Buenos Aires, om in het bos in het noord-westen van Argentinië te leven. Hij beschouwt dat deel van zijn leven als een smeltpan voor innerlijke alchemie, een uiterst belangrijke studie over de natuur, stilte en volkstradities. Hij herontdekte op dat punt de gitaar, de muzikale taal en de artistieke vormen vanuit een ander perspectief. Tot op de dag van vandaag her creëert Costa zichzelf voortdurend in zijn creatieve werk, dat dat is waarom zijn mening alom gerespecteerd wordt als een belangrijke referentie voor kunst.

Hij componeerde op verzoek bij internationale solisten, orkesten, choreografen en muziekfestivals. Bladmuziek werd uitgegeven door de Franse uitgever “Edition Lemoins”; en de Duitse uitgevers“Ex Tempore” en “Chanterelle”. Recentelijk verzorgt de Berlijnse uitgever “DeSantisPublications” een groot deel van zijn composities, niet alleen voor gitaar, maar ook voor piano, fluit, orkest en kamermuziek, zowel als onderwijsmateriaal.

Wanneer

30 mei vanaf 20:00

Prijzen
Entree€ 15.00
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245