Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Vrouwenkoor t/m 8 oktober
Muziek

CONCERTO DELLE SUORE

Muziek voorstelling van Amsterdam Baroque Orchestra, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor & Ton Koopman

Het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman brengt met medewerking van het Nationaal Vrouwen...

Lees verder
18:30 - 19:30
37.50

Het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman brengt met medewerking van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zelden uitgevoerde muziek van vrouwelijke componisten uit de Italiaanse barok naar de grote concertpodia. De centrale componist in het programma is Chiara Margarita Cozzolani (1602 - ca. 1677), een Benedictijnse non uit het Santa Radegonda klooster in Milaan. Cozzolani leidde als abdis een van de meest gevierde vrouwelijke muziekensembles van de 17e eeuw en verwierf faam als een van de beste zangeressen en componisten van haar tijd.


Waarom kennen we eigenlijk zo weinig vrouwelijke componisten uit de barok? Geschiedschrijvers en reizigers uit het Italië van de 17e eeuw beschrijven in hun verhalen een fabuleuze muzikale wereld, die geheel uit vrouwen bestaat: zangeressen, instrumentalisten én componisten. Het gaat om de muziekpraktijk die bestond binnen de Italiaanse kloostermuren, gevormd door de nonnen die deze muziek uitvoerden en veelal zelf componeerden. Een intrigerend gegeven, aangezien het kloosterleven in de 17e eeuw gekenmerkt werd door ongekend strenge regels en restricties. Zo mochten vrouwen officieel niet zingen binnen de kerk, en waren de meeste muziekinstrumenten binnen het klooster verboden. Desondanks ontstonden er illustere muziekensembles binnen de vrouwenkloosters, en bevonden zich onder de nonnen uitzonderlijk getalenteerde componisten en musici die een grote reputatie verwierven. Ondanks het feit dat van meerdere nonnen zelfs muziek werd uitgegeven, is deze muziek in de vergetelheid geraakt.

Ton Koopman: Buiten het feit dat dit repertoire historisch gezien fascinerend en uniek is, is het ook nog eens fenomenale muziek. Het werk van Cozzolani is schitterend en virtuoos, en doet qua zeggingskracht vaak niet onder voor de muziek van haar wereldberoemde tijdgenoot Claudio Monteverdi. Deze muziek verdient het om gehoord te worden door een groot publiek.

Wanneer

8 oktober van 18:30 tot 19:30

Prijzen
Entree€ 37.50
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

Website evenement

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245
Avond lockdown
LET OP: op dit moment geldt er een gedeeltelijke lockdown en zijn bijna alle locaties in de stad gesloten vanaf 17:00 uur.
Meer info