Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Culturelezondag 2035 1547721597 35hxb4nyw6 t/m 31 maart
Kunst en cultuur, Evenement

CULTURELE ZONDAG

De eerste Culturele Zondag van 2019 heeft als thema BuitenSpelen.

De Culturele Zondag met het thema BuitenSpelen vindt plaats op zondag 31 maart van 13.00 tot 17.00 uur op het ...

Lees verder
13:00 - 17:00
Gratis

De Culturele Zondag met het thema BuitenSpelen vindt plaats op zondag 31 maart van 13.00 tot 17.00 uur op het Wilminkplein en het Stationsplein in Enschede. De optredens zijn gratis te bezoeken. Voor een aantal workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Buitenspelen op de eerste Culturele Zondag van het jaar. Op de dag dat de zomertijd in gaat, 31 maart, kruipen kunstenaars en creatieve ondernemers uit hun ateliers en komen muzikanten, zangers en dansers uit hun repetitielokalen. Tijdens de eerste Culturele Zondag van het jaar vieren ze de lente en gaan ‘buitenspelen’ op het Wilminkplein en het Stationsplein in Enschede. Het publiek kan actief meedoen aan creatieve workshops en Eddy Grovell - bekend van The Voice Senior – geeft een zang- en bodypercussieworkshop. Onderdeel van deze Culturele Zondag is het Koren Festival van Kaliber Kunstenschool.

Muziek en dans op de pleinen
Het groene Wilminkplein en het onlangs opgefleurde Stationsplein, met muzikale schommels en een DJ Booth, zijn de locaties van de eerste Culturele Zondag van het jaar. Het thema van deze zondag: BuitenSpelen.

Op het Stationsplein wordt de DJ Booth voor een dag omgetoverd in een mini limonadebar waar je bij Jasper Slaghuis – alias De Platenspeler – je plaat vanaf je mobiel kunt laten horen, waar je over plaat kunt praten en waar je met je plaat kunt spelen... door de scratchtafels te gebruiken.

Op beide pleinen treden tussen 13:00 en 17:00 uur diverse koren, muzikale duo’s, singer songwriters en streetdancers op. Vocal group VoicedOver brengt huidige muziek in een jaren 50/60 stijl, in bijpassende outfit. Het jonge duo RedLipsticks bestaat uit twee opgewekte stoere dames. Gewapend met gitaar, toetsen en meerstemmige zang zingen ze popnummers. Dance Passion geeft een zumba demonstratie en dansgroep No License, een nieuwe dansgroep van [email protected] Studio, laat zien dat je op elk top 40 nummer kunt dansen.

Workshops
Wout Zweers van het Enschedese Wowlab daagt het publiek uit om met lego en water te spelen. Laat rivieren stromen, bouw een eiland, waterval of woonboot of zet iets op palen. Of bouw met elkaar een brug over de lange watertafel op het Stationsplein.

Bij de Iraanse kunstenaar Bahador Fatemi kan het publiek überhippe linnen tasjes beschilderen en bij Miljata Bouwlab worden objecten gebouwd van pixelart brokjes die Bouwlab-eigenaresse Milja in Spanje heeft ingekocht. De heren van Element X Customs laten het publiek in de weer gaan met spuitbussen op doek. Geen kunst maar wel leuk: de workshop ‘Jongleren kun je Leren!’ van jongleervereniging CatchUp.

Kaliber Korenfestival
Onderdeel van de Culturele Zondag is het Koren Festival van Kaliber Kunstenschool. De dag start bij Kaliber met een zang- en bodypercussie workshop van Eddy Grovell. Eddy zingt al jaren, onder andere bij Marco Borsato, André Hazes, Gerard Joling en Lee Towers. Hij werd bij het grote publiek bekend door zijn deelname aan The Voice Senior, waar hij met zijn donkere soulstem nummers van Lionel Richie en Barry White zong. De workshop is van 13:30 tot 15:00 uur en is gratis voor koorleden van Kaliber en voor ieder ander €5 per persoon. Aanmelden kan via www.kaliberkunstenschool.nl/korenfestival.

Als er op de dag zelf nog plaats is dan is deelname mogelijk door €5 te betalen.

In de middag staan maar liefst zes koren van Kaliber op het podium: de Noon time Singers en What’s New uit Almelo, Raise your voice uit Oldenzaal, Voices in Pop uit Bornerbroek, Pop2Go en Multiple-Voices, beide uit Enschede. Tegen 16:45 uur treden alle koren én de deelnemers van de zang- en bodypercussie-workshop samen op als één groot megakoor onder leiding van Eddy Grovell. Natuurlijk gaat Eddy zelf ook zingen.

Verhalen en poëzie
Niet buiten, maar wel speels, zijn de bijdragen van de nieuwe stadsdichter van Enschede, Jos Eertink, en zijn muzikaal begeleider Wouter Munsterman in de Wintertuin van De Wonne. Onder de noemer ‘dichten op muziek en improviseren op gedichten’ kan er veel, als het maar aangenaam is voor de oren en de ziel. Robert van der Meulen draagt voor uit eigen werk. Dat zijn diverse verhalen van 99 woorden die afwisselend grappig, ontroerend of filosofisch zijn.

Spelletjeskast
De Boekenkast met gratis boeken is vaak onderdeel van de Culturele Zondag. Dit keer zijn er geen boeken, maar spelletjes. In de Spelletjeskast staan spellen die het publiek ter plekke aan de Speeltafel kan uitproberen. Bevalt het goed dan mag het spel gratis mee naar huis. En liggen er spellen thuis te verstoffen op zolder? Neem ze dan mee naar de Culturele Zondag en stop ze in de Spellenkast, om er zo iemand anders weer blij mee te maken. Lekker duurzaam ook.

Het volledige programma van de Culturele Zondag is te vinden op www.culturelezondagenschede.nl.

Wanneer

31 maart van 13:00 tot 17:00

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Willem Wilminkplein

Willem Wilminkplein

7511 PG Enschede

www.culturelezondagenschede.nl

Route plannen

Locatiegegevens

1 Willem Wilminkplein
Willem Wilminkplein
7511 PG Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245