Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Data 190408 194009 35hxfxytp4 t/m 22 februari
Muziek

DE DOOD EN HET MEISJE

Het Alma Kwartet laat zien en horen waarom het tot de absolute top behoort.

Met een sinistere galop die aan zijn eerdere lied ‘Erlkönig’ doet denken, besloot Schubert zijn vijftiende str...

Lees verder

Met een sinistere galop die aan zijn eerdere lied ‘Erlkönig’ doet denken, besloot Schubert zijn vijftiende strijkkwartet ‘Der Tod und das Mädchen’. Twee liederen klinken er in door: in het ene poogt een meisje de dood af te weren, in het andere smeekt een jongen juist om zijn genade.

Het werk ondervond geen weerklank bij de strijkers voor wie Schubert het schreef. ’Blijf jij maar bij je liederen’ meenden ze. Ook Sjostakovitsj kreeg niet gelijk de handen op elkaar voor zijn wat grimmige Derde strijkkwartet uit 1946. Meer instant-succes had ‘muzieklakei’ Haydn met zijn zes Russische kwartetten. ‘How do you do?’ is de bijnaam van het voorlaatste. Het Alma Kwartet, dat is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, laat zien en horen waarom het tot de absolute top van de kwartetten behoort.

Na afloop is er 'een goed gesprek' met Ben Coelman en de musici.

Programma
J. Haydn - Strijkkwartet op. 33 nr. 5,
D. Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 3 op. 73,
F. Schubert - Der Tod und das Mädchen, D. 810

Biografie
Het Alma Quartet werd opgericht in 2014 en verwierf al snel bekendheid als een van de spannendste ensembles van Nederland. Hun debuutalbum uit 2017 Schulhoff Complete Strijkkwartetten werd internationaal geroemd. De Gramophone schreef "this set shoots straight to the top" en bewonderde het kwartet "capable of the most seductive playing". Het album werd gekozen voor de Preis der deutschen Schallplattenkritik 'Bestenliste' en was ook te horen op verschillende Duitse radiostations, waaronder Deutschlandfunk en SWR2, de laatste die Alma's Schulhoff-cyclus als "nieuwe referentieopname" begroette.

Hun tweede album Alma Quartet: Dutilleux and Glass, onlangs nog uitgebracht op vinyl, ontving eveneens prachtige kritieken. Het kwartet, dat over de hele linie 4 sterren ontvangt van de grotere kranten en tijdschriften, staat bekend om hun "collectieve antenne voor verfijnde klankkleuren" van de Volkskrant, en om hun "zorgvuldig gesmede eenheid" van de Telegraaf. Het album bevat 'Ainsi la nuit' van Henri Dutilleux en Strijkkwartet No.2 'Company' van Philip Glass.

Het Alma Quartet speelt in prestigieuze concertzalen zoals Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg, Tonhalle Düsseldorf, Sociedad Filarmónica de Bilbao, Süreyya Opera House Istanbul, maar ook in clubs en andere zalen zoals Volksbühne Berlin, Musis Arnhem, Theaters Tilburg, Theater de Veste Delft, Paradiso, Melkweg, Hotel Arena, Bimhuis, Kulturbrauerei Berlin, Střecha Lucerny Prague en MCO Hilversum.

Het Alma Quartet speelde boeiende evenementen zoals Schumannfest, Robeco SummerNights, Klassieke Muziek Rave, Musicians Without Borders, Philip Glass & Friends, Down The Rabbit Hole, Klassifest, RCO Opening Night, RCO Club Night, Shoeless Festival, Pop-Kultur Festival, Zürcher Theater Spektakel en TRACKS. Ze zijn ook regelmatig te gast bij grote (internationale) radio- en televisieprogramma's, waaronder Podium Witteman op de nationale televisie.

Alma Quartet werkt samen met diverse artiesten zoals Jean-Yves Thibaudet, Lisa Batiashvili, Denis Kozhukhin, Philip Glass, Hauschka, Henrik Schwarz, Dauwd, Mees Dierdorp, Nicolas van Poucke, Nino Gvetadze, Aidan Mikdad en Jorinde Keesmaat.

Wanneer

22 februari vanaf 20:00

Prijzen
Entree€ 27.75
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245
Avond lockdown
LET OP: op dit moment geldt er een gedeeltelijke lockdown en zijn bijna alle locaties in de stad gesloten vanaf 17:00 uur.
Meer info