Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
De Jacht 2376 1551861854 35hxe96h5d t/m 7 april
Muziek

DE JACHT

Compositie van de Duitse muziekgeschiedenis (van Beethoven tot Stockhausen).

Het Jachtkwartet (strijkkwartet nr. 3) van de Duitse componist Jörg Widmann (1973) moet je gewoon leren kenne...

Lees verder

Het Jachtkwartet (strijkkwartet nr. 3) van de Duitse componist Jörg Widmann (1973) moet je gewoon leren kennen... Niet alleen is het nu al een van de klassiekers van het strijkkwartetrepertoire, het is de meest opwindende compositie waarin de hele Duitse muziekgeschiedenis van Beethoven tot Stockhausen voorbijkomt op een heel natuurlijke en onnadrukkelijke manier.

Vier strijkkwartetten droeg Mozart op aan zijn oudere collega Haydn. Het vierde heette in de volksmond al snel ‘de jacht’ vanwege het opgewekte pseudo- hoorngeschal aan het begin. Componist Jörg Widmann refereert niet aan Mozarts kwartet, maar aan Beethovens Zevende symfonie. En opgewekt klinkt zijn muziek al helemaal niet, eerder gewelddadig: aan het eind wordt zelfs de cellist opgejaagd en virtueel vermoord - de wensdroom van menig kwartetviolist. Ook in Schuberts monumentale kwartet figureert de dood, maar alleen in de variaties van het tweede deel. Of is de sinistere galop die het werk bekroont een dodenrit? Welk ander strijkkwartet zou met zo'n fantastisch thematisch programma kunnen komen dan het onvolprezen Nederlandse Ruysdael Kwartet?

Over het Jachtkwartet van Widmann
Het kwartet bevat een behoorlijke dosis zwarte humor: worden in Mozarts gelijknamige kwartet de geneugten van de jacht verklankt, bij Widmann komen ook de duistere kanten aan de orde. En... aan het einde van het kwartet valt er zelfs een dode te betreuren. En dat is in dit geval geen konijn, everzwijn of hert....

Wanneer

7 april vanaf 20:00

Prijzen
Entree€ 22.75

Exclusief €2,50 boekingskosten per bestelling. Inclusief garderobe, koffie/thee vooraf en pauzedrankje.

Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245