Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Naakte waarheid 1583 1539760701 35ht4mqwvy t/m 16 juni
Kunst en cultuur

DE NAAKTE WAARHEID

Expositie bij het Rijksmuseum Twenthe.

10:00 - 17:00
15.00

'Stuifzand dit leven, vliegend schuim'
Sinds het begin van de 21ste eeuw lijkt het alsof de westerse identiteit in een crisis is terechtgekomen. Wie zijn wij en hoe zijn we in zes eeuwen tijd zo geworden? Dit zijn de grote vragen achter de tentoonstelling De Naakte Waarheid, met circa 100 topwerken uit zeshonderd jaar schilderen, beeldhouwen, fotograferen, tekenen en filmen. Van Jacob Jordaens tot Andy Warhol en van Rembrandt tot Marlene Dumas. Een beeldende zoektocht naar onszelf met als metafoor de naakte mens. Deze tentoonstelling gaat over ons allemaal!

'We zijn gemaakt, we vielen te verwachten'
In de zomer van 2016 sprak in De Balie in Amsterdam de Duitse filosoof en historicus Rüdiger Safranski tijdens een symposium over de Europese identiteit. Safranski noemde de ‘uitvinding’ van het sceptische individu de belangrijkste vernieuwing van de Europese of ruimer gezegd westerse cultuur. Het sceptische individu is de mens die vraagtekens durft te plaatsen bij hetgeen boven hem is geplaatst, of dat nu God of Koning is. Dat resulteerde in een westers georiënteerde wereld met democratische rechten, trias politica en kapitalisme maar ook kolonialisme en uitsluiting.

Sinds de eeuwwisseling zien we voortdurend nieuwe ontwikkelingen die het westers wereldbeeld bedreigen. Technische ontwikkelingen die ons helpen maar die ook de centrale positie van de mens op de proef stellen, ecologische ontwikkelingen, internet en goedkope vluchten die de wereld hebben getransformeerd tot een global village. De roep om een samenleving waarin iedereen mee kan doen klinkt steeds luider. De emoties lopen steeds vaker hoog op en mensen nemen radicale standpunten in. Iedereen trekt zich steeds meer terug op de rots van het eigen gelijk. Meer dan ooit vragen we ons af wie we zijn en waar we voor staan.

De Naakte Waarheid verbeeldt een geschiedenis over de ontwikkeling van de westerse mens vanaf de renaissance tot en met de 21e eeuw. Een tentoonstelling over de mens die in zijn drang naar kennis en zelfontplooiing onzekerheid en twijfel durft toe te laten, maar ook moet leren omgaan met de vrijheden die hij voor zichzelf heeft gecreëerd en uiteindelijk ook met de gevolgen daarvan. Want hoe zal de mens zich in de komende eeuw verhouden tot de techniek en tot de ecologische veranderingen die hij teweegbrengt? En hoe leeft hij samen met mensen die zijn wereldbeeld niet per se delen?

'Mens is een zachte machine''
De Naakte Waarheid
vertelt een in oorsprong westers maar tegenwoordig wereldwijd verhaal aan de hand van zes eeuwen beeldende kunst in circa 100 werken van Ernst Heckel, G.H. Breitner, Berlinde de Bruyckere, Jan Sluijters, Michelanagelo, Andy Warhol, Carel Willink en vele anderen. Naast de talrijke tekeningen, schilderijen en sculpturen is er plaats voor proza en poëzie. In deze tentoonstelling worden de verschillende kunstvormen niet van elkaar gescheiden maar vullen ze elkaar aan. Een individueel te downloaden playlist wordt toegevoegd als alternatieve audiotour.

Publicatie
Bij De Naakte Waarheid wordt een rijk geïllustreerd boek uitgebracht waar naast een inleidende tekst van Arnoud Odding (directeur), Josien Beltman (conservator) en Doreen Flierman (gastconservator) ook essays worden geplaatst van Katharina van Cauteren (schrijver en kunsthistorica), Ger Groot (schrijver en filosoof), Bas Heijne (schrijver, essayist en columnist) en Marleen Stikker (directeur van de Waag Society en oprichter van De Digitale Stad). In het boek worden meerdere literaire fragmenten en gedichten opgenomen waarvan diverse ook zijn toegevoegd aan de tentoonstelling.

Workshops
Er hangt en staat zoveel in het Rijksmuseum Twenthe, dat je door al die kunstwerken misschien de kunst niet echt meer ziet. Daarom worden er een paar kunstwerken echt ‘in de spotlights’ gezet en wordt er geprobeerd dit werk echt te ervaren en te zien! Aan de hand van originele vragen probeer je anders en beter te kijken en je gaat daar samen over in gesprek. De workshop wordt gegeven door Danielle Spoelman. De workshops vinden plaats op woensdag 8 mei van 14:00 tot 16:00 en/of zondag 12 mei van 11:00 tot 13:00. Beide workshops zijn los van elkaar te volgen en kosten voor de workshop zijn €10. Aanmelden moet vooraf.

Wanneer

t/m 16 juni

Prijzen
Entree volwassenen€ 15.00
Entree 17 jaar en jongerGratis
Entree CJP/EYCA€ 7.00
MuseumjaarkaartGratis
Vrienden van RMT, etc.Gratis
Contact

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede