Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
        De Tempel
      19 mei 2023
Kunst en cultuur

DE TEMPEL

Een live kerkdienst van Jim Jones.

Het publiek wordt welkom geheten in een live kerkdienst van Jim Jones en vormen zelf onderdeel van dit verhaal...

Lees verder

Het publiek wordt welkom geheten in een live kerkdienst van Jim Jones en vormen zelf onderdeel van dit verhaal. De open vertelvorm zuigt je mee in de actie. Hoever ga jij voor een nieuwe werkelijkheid?

VS, 1978. In navolging van pastoor Jim Jones trekt de links radicale sekte Peoples Temple zich terug in de jungle. Ze komen er samen om de wereld te verbeteren maar komen gaandeweg tot het besluit om samen de wereld te verlaten. 922 mensen plegen collectief zelfmoord door een beker vergiftigde aanmaaklimonade te drinken.

2023, theaters in Nederland. Nic Bruckman en Firma MES vertellen het verhaal van deze groepering en trekken spannende parallellen met het nu. Ook vandaag verliezen steeds grotere groepen het vertrouwen in het systeem. Of het nu vanwege falend klimaatbeleid is, kansenongelijkheid, of over onvrede met coronamaatregelen. Wat als niet meer meedoen de enige uitweg lijkt?

Hoe ver ga jij voor een nieuwe werkelijkheid?

De herinnering aan de 922 doden van Peoples Temple beperkt zich vaak tot de ironische uitdrukking to drink the Kool Aid, ofwel te hard van stapel lopen. Maar deze mensen hebben meer te vertellen. Zeker nu we meer dan ooit op zoek lijken te zijn naar alternatieve manieren om onze samenleving in te richten. We staan open voor iets nieuws. Geloven steeds minder in de bestaande oplossingen. Voelen ons niet gezien.

En dan is er ineens iemand die je helemaal lijkt te snappen. Je helemaal lijkt te zien. Hoe ver zou jij gaan om je daar aan vast te blijven houden?

Nic schreef de tekst op basis van interviews met overlevenden verspreid over Amerika en de duizenden uren audio opnames die de groep zelf maakte. De live muziek in de voorstelling is gebaseerd op het soul album dat de leden van Peoples Temple opnamen om geld in te zamelen voor hun commune. Het stuk volgt het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van een groep idealistische mensen die bij elkaar komt om de wereld te verbeteren, en uiteindelijk samen de wereld verlaat, door zelfmoord te plegen.

Het publiek wordt welkom geheten in een live kerkdienst van Jim Jones en vormen zelf onderdeel van dit verhaal. De open vertelvorm zuigt je mee in de actie.

Wanneer

vr 19 mei 2023 t/m vr 19 mei 2023 19 mei 2023 vanaf 20:30

Prijzen
Entree€ 17.50
Locatie

Concordia Film - Theater

Oude Markt 15

7511GA Enschede

+31 53 430 09 99

Website evenement

[email protected]

Bestel kaarten

Route plannen

Locatiegegevens

1 Concordia Film - Theater
Oude Markt 15
7511GA Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245