Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
De toekomst van ons zonnestelsel 20 april
Kunst en cultuur

DE TOEKOMST VAN ONS ZONNESTELSEL

Lezing met Edwin Mathlener.

In ons zonnestelsel zijn op lange termijn veel veranderingen te verwachten. Edwin Mathlener belicht deze veran...

Lees verder
11:00 - 17:00
Gratis

In ons zonnestelsel zijn op lange termijn veel veranderingen te verwachten. Edwin Mathlener belicht deze veranderingen in zijn lezing op 20 april voor de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht. Tevens zal hij we speculeren over de verre toekomst van het heelal en de gevolgen voor onze zon, of voor wat daar dan nog van over is.

Let op! Reserveren is verplicht i.v.m. de veiligheidsmaatregelen rondom corona.

De lezing
Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is de zon met zijn planetenstelsel ontstaan uit een grote samentrekkende gaswolk. Sindsdien schijnt de zon met een opmerkelijk constante helderheid, maar schijn bedriegt. In die tijd is de zon zo'n 10% in helderheid toegenomen. Dat het hier op aarde niet evenzeer warmer is geworden, ligt vooral aan de temperatuur huishouding van onze planeet. Maar uiteindelijk zullen we hier op aarde de effecten gaan merken. Ofschoon de zon nog ruim 5 miljard door kan gaan met waterstof verbranden in zijn kern, wordt het waarschijnlijk over 1 miljard jaar al te heet op aarde om leven mogelijk te laten zijn. Maar Mars warmt tegen die tijd geleidelijk op en krijgt een geschikter klimaat om leven te onderhouden. Nog warmer wordt het als de zon opzwelt tot rode reus. Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde zullen door de reus worden dood gekookt en opgeslokt. Maar de ijsmanen van de reuzenplaneten zullen dan juist smelten en grote oceanen krijgen. Maar uiteindelijk eindigt de zon als een afkoelende witte dwerg, en de resterende planeten en manen gaan tegen die tijd opnieuw, en nu voorgoed, in de diepvries.


Edwin Mathlener
Edwin Mathlener is sterrenkundige, al van jongs af betrokken bij de KNVWS en bekleedde diverse functies bij sterrenkunde gerelateerde organisaties en o.a. het tijdschrift Zenith.


Praktische informatie
Reserveer uw ticket voor deze lezing in de ticketshop. U reserveert voor de lezing, maar u hoeft geen entreebewijs voor het museum aan te klikken.

Wanneer

20 april

Prijzen
Vrienden van De Museumfabriek en Rijksmuseum Twenthe (op vertoning van app of ledenkaart)Gratis
Niet-leden€ 5.00

Entree is inclusief een kopje koffie/thee.

Contact

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede

Website evenement

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede