Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Data 190408 193936 35hxfxytn3 t/m 9 februari
Muziek

DUMKY - 25 JAAR OSIRIS TRIO

Met muziek van de negentiende eeuw uit het hart van de Romantiek.

Met muziek uit de randen van de negentiende eeuw omlijst het jubilerende Osiris Trio (25 jaar bijeen!) in dit ...

Lees verder

Met muziek uit de randen van de negentiende eeuw omlijst het jubilerende Osiris Trio (25 jaar bijeen!) in dit programma twee lijvige Tsjechische piano-trio’s uit het hart van de Romantiek.

Uit het begin van dit tijdvak horen we een kort, opgewekt Allegretto van Beethoven en aan het uiteinde ervan de smachtende Elegie van Josef Suk, een weemoedige naklank uit een dan vergane eeuw vol muzikale gemoedsontladingen. Een passende omlijsting voor de muziek van de vaders van de Tsjechische muziek, Smetana en Dvorák. In zijn kamermuziek klinkt Smetana intiemer en persoonlijker dan in zijn epische orkestballades. De schoonvader van Josef Suk, was de grote Antonin Dvorák, die in zijn onvolprezen ’Dumky’-trio andermaal slavische tonen van weemoed doet zwellen.

Na afloop is er 'een goed gesprek' met Ben Coelman en de musici.

Programma
L. v. Beethoven - Allegretto WoO 39, B. Smetana - Pianotrio op. 15 in g,
A. Dvorák - Dumky Trio op. 90, J. Suk - Elegie op. 23

Osiris Trio
In 1988 sloegen drie veelbelovende jonge solisten met een intense passie voor de kamermuziek de handen ineen om het Osiris Trio te vormen. Het pianotrio wist zich al snel te positioneren als een toonaangevend Nederlands ensemble door in rap tempo zowel de Nederlandse Philip Morris Finest Selection Award als de prestigieuze Kersjesprijs in de wacht te slepen. In 1997 deed het trio op uitnodiging van het Amsterdamse Concertgebouw mee aan de serie Rising Stars, en met concerten op belangrijke Europese podia en Carnegie Hall (New York) was dit het startpunt voor hun internationale carrière.

Het Osiris Trio onderscheidt zich door gedegen vakmanschap dat voortvloeit uit ruim 25 jaar toegewijd samenspel. In zijn uitvoeringen van de klassiekers van Haydn tot Sjostakovitsj weet het een fraaie balans te vinden tussen interpretatieve diepgang en onbevangen inspiratie. Daarnaast legt het zich toe op uitbreiding en vernieuwing van het trio-repertoire, wat tot uiting komt in avontuurlijke programmeringen met regelmatig ook nieuwe opdrachtwerken. Bij gelegenheid worden extra spelers uitgenodigd om kamermuziek voor een ruimere bezetting te kunnen uitvoeren. Het trio richt zich ook op nieuw en jong publiek door voor kinderen zijn repertoire te presenteren in de vorm van intrigerende theaterproducties.

Het trio was op vijf continenten te horen, met tournees naar onder meer de Verenigde Staten en Canada, concerten in heel Europa, en recentelijk een uitgebreide tournee naar China. Tweemaal werd het uitgenodigd om Koningin Beatrix te vergezellen bij een officieel staatsbezoek. De uitgebreide discografie omvat twee eeuwen trio-repertoire, met zeer goed ontvangen registraties van zowel klassieke als in opdracht geschreven nieuwe werken.

Het ensemble is regelmatig te gast bij het Orlando Festival in Limburg, waar het elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Wat de spelers gemeen hebben, is de sterke gedrevenheid om hun verfijnd vakmanschap door te geven aan een nieuwe generatie trio-spelers. Alle drie zijn ze als hoofdvakdocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en gedrieën verzorgen zij bovendien het masterhoofdvak pianotrio aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Als trio worden zij bovendien regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan verschillende buitenlandse conservatoria.

Wanneer

9 februari vanaf 14:30

Prijzen
Entree€ 22.75
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245