Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Een Neanderthaler die zijn zakmes verloor 1706 1542016223 35ht67bdjb
Kunst en cultuur

EEN NEANDERTHALER DIE ZIJN ZAKMES VERLOOR

Een koffielezing door Dick Schlüter

De oudste cultuurhistorische voorwerpen die tot nu toe in Overijssel zijn gevonden, zijn afkomstig van de Nean...

Lees verder
11:00
5.00

De oudste cultuurhistorische voorwerpen die tot nu toe in Overijssel zijn gevonden, zijn afkomstig van de Neanderthalers. Een menselijke verwant die ongeveer 40.000 jaar geleden is uitgestorven. Historicus en amateur-archeoloog Dick Schlüter stelt de `vuistbijl van Mander' centraal. De vondst werd gedaan in 1979 en leidde tot de ontdekking van het eerste kampement van de Neanderthalers in Nederland boven de grote rivieren.

Vuistbijl van Mander

De vuistbijl van Mander is waarschijnlijk rond de 50.000 jaar oud en daarmee een van de oudste cultuurhistorische voorwerpen die deel uitmaakt van de collectie van de Museumfabriek.

Na de vondst van het vuurstenen bijltje – de eerste in Overijssel –werd er door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan. Dit leverde verschillende nieuwe vondsten op.

Op het betreffende akkercomplex wordt nog steeds gezocht en….. gevonden. Het bleek om een basiskamp te gaan van de Neanderthalers.

Maar wat deden die Neanderthalers daar in Mander? Hoe komt het dat één van hen zijn `zakmes' heeft verloren en wat hebben deze nomaden allemaal achter gelaten? Vragen waarop Dick Schlüter antwoord gaat geven.

Op de koffie

Iedere laatste dinsdag van de maand organiseert het museum een koffie-ochtend. Deze start om 11.00 uur (inloop 10.30 uur) met verse koffie op een bijzondere plek in het museum. Tijdens de koffiemorgen komt een van de medewerkers of vrijwilligers van het museum iets vertellen over de collectie, bijzondere objecten of wordt het publiek meegenomen voor een kijkje achter de schermen.

Wanneer

Prijzen
Entree (incl. koffie)€ 5.00
Contact

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede

Website Museumfabriek

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede