Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Enschede stad in oorlogstijd t/m 7 april
Kunst en cultuur

ENSCHEDE STAD IN OORLOGSTIJD

Expositie over de belevenissen van Enschedeërs tijdens de tweede wereldoorlog

Hoe vaak werd Enschede gebombardeerd? Hoe werkte de distributie? Welke joodse mannen wisten via de Pyreneeën t...

Lees verder
Gesloten
Gratis

Hoe vaak werd Enschede gebombardeerd? Hoe werkte de distributie? Welke joodse mannen wisten via de Pyreneeën te ontvluchten en keerden als bevrijder terug? Kom achter deze antwoorden bij deze indrukwekkende expositie

De tentoonstelling is samengesteld uit voorwerpen met een verhaal uit de Collectie Enschede in WO2. Het verhaal van de tweede wereldoorlog is niet alleen het verhaal van de grote slagvelden in Rusland, Frankrijk en in Azië. In de jaren 40-45 is er ook in een stad als Enschede erg veel gebeurd. Aan de hand van foto’s documenten en voorwerpen wordt je meegenomen in de belevenissen van de bewoners van onze stad.

Het is een verzameling van aangrijpende, tragische, maar soms ook grappige verhalen. Voor de één veranderde de wereld compleet bij een bombardement, de ander leefde in continue angst in onderduik en voor weer een ander was het achteraf bezien eigenlijk beste een spannende tijd waarin er elke dag wel weer wat gebeurde. De schaarste en de ellende zorgde vaak ook wel weer voor verbondenheid. Iets dat na de oorlog ook weer net zo snel verdween als dat het gekomen was.

De verhalen worden verteld aan de hand van alledaagse en bijzondere voorwerpen, waarvan een deel, nog maar recent is opgedoken en aan de collectie Enschede in WO2 is geschonken.

Bijzonder in de tentoonstelling zijn met name de brieven en briefkaarten van verschillende gevangen genomen Enschedese joodse mannen en verzetsmensen. De brieven zijn geschreven vanuit werk- en concentratiekampen zoals Amersfoort, Neuengamme, Mauthausen en Buchenwald.

Wanneer

t/m 7 april

Prijzen
PrijsGratis

Reguliere toegangsprijs van de synagoge

Locatie

Synagoge van Enschede

Prinsestraat 16

7513 AL Enschede

+31 53 4323479

Facebookprofiel evenement

[email protected]

Meer informatie?
Archief 2 WO2 Enschede
Archief WO2 Enschede
Plattegrond, postkaarten WO2 Enschede
Radiotoestellen inleveren WO2 Enschede

Route plannen

Locatiegegevens

1 Synagoge van Enschede
Prinsestraat 16
7513 AL Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden