Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Dansen met de vijand 1341 1552480969 35hxeddd4b t/m 20 mei
, Kunst en cultuur

DANSEN MET DE VIJAND

De expositie ‘Dansen met de vijand’ gaat over het levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000).

Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans. Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, ui...

Lees verder
09:00
10.00

Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans. Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus.

Ondanks de anti-Joodse maatregelen weet Roosje haar leven en haar befaamde dansschool lang overeind te houden. Uiteindelijk belandt ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz. Haar leven krijgt een bijna ongelooflijke wending, wanneer zij in de kampen weer gaat dansen. In deze expositie beleeft de bezoeker haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen, dankzij de vele foto’s en films die zij zelf voor en na de oorlog maakte. Ook zijn originele film- en polygoonbeelden met haar te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.

Vrouwencabaret
De Joodse danslerares wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in verschillende concentratiekampen gevangen gehouden. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaarsters, schopt Roosje het tot barakleidster en sportlerares. In mei 1943 bijvoorbeeld, maakt ze teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken van Kamp Vught optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding. Een citaat uit haar dagboek: “Drie Nederlandse bewaaksters herkennen mij van de Bossche dansschool. Ik win hun vertrouwen en krijg het voor elkaar dat het appèl nog maar een kwartier duurt. Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien.”

Een verborgen familiegeschiedenis
'Dansen met de vijand' is ontstaan naar aanleiding van de zoektocht die Paul Glaser een aantal jaren terug deed. Per toeval ontdekte hij zijn joodse wortels en het bijzondere levensverhaal van zijn tante Roosje. Hij schreef er een boek over, dat leidde tot de tentoonstelling. 'Dansen met de vijand' is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught en is ook in Den Haag, Amsterdam en Groningen te zien geweest. Het tonen van 'Dansen met de vijand' in Enschede is een samenwerking tussen de Synagoge Enschede en De Museumfabriek.

Wanneer

t/m 20 mei vanaf 09:00

Prijzen
Entree Combi-ticket De Museumfabriek + Synagoge Enschede€ 10.00
Contact

De Museumfabriek

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede

www.demuseumfabriek.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede