Inktspot 2034 1547721421 t/m 10 maart
Kunst & cultuur

EXPOSITIE INKTSPOT

Een expositie met verschillende politiek tekenaars.

Voor de 5e keer op rij presenteert Concordia de Inktspot expositie, samengesteld door de Stichting Pers en Pre...

Lees verder
10:00 - 18:00
Gratis

Voor de 5e keer op rij presenteert Concordia de Inktspot expositie, samengesteld door de Stichting Pers en Prent.

Nederlandse cartoonisten geven in kranten en online media hun visie op de heersende internationale politiek. De expositie laat daarvan de 100 beste, meest opmerkelijke en spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar zien. Bij de rondreizende expositie wordt de aanhangende Inktspotprijs uitgereikt. Winnaar van de inktspotprijs 2018 is Tjeerd Royaards, met de cartoon ‘Good migrant, bad migrant?’

Uit het juryrapport, tijdens de prijsuitreiking voorgedragen door Xander van der Wulp, politiek verslaggever van het NOS-Journaal: “Deze prent trok direct de aandacht van alledrie de juryleden, in die stapel van de 100 beste inzendingen. Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar. Het gaat over een onderwerp dat speelt in de Nederlandse politiek, maar zeker ook in de internationale politiek. De vluchtelingenproblematiek. De tekening werd door de maker zélf op Twitter geplaatst en door de kracht van de tekening ging verspreiding daarna vanzelf. De cartoon ging het hele internet over. Internationaal werd de aandacht getrokken; zo kan dat gaan in 2018. Het begint misschien duidelijk te worden: In één simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp.

Weet u nog, de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali werd wereldnieuws door een heldenactie, hij redde in Parijs (waar hij illegaal verbleef) een kind dat aan een balkon hing. Daarna was hij een held, werd hij de Franse ‘Spiderman’ genoemd. Hij werd zelfs persoonlijk ontvangen door president Macron, die hem een verblijfsvergunning gaf. Die held, die wordt in de winnende tekening vergeleken met de gemiddelde migrant. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

Wanneer

t/m 10 maart

Prijzen
  • Entree
  • Gratis
Contact

Concordia Langestraat

Langestraat 56

7511HC Enschede

+31 53 4300999

www.concordia.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Concordia Langestraat

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 20a
7511 EN Enschede

296