Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Vuurwerkramp Enschede 2 t/m 31 mei
Kunst en cultuur

HERDENKINGSMAAND VUURWERKRAMP

Op 13 mei 2021 is het 21 jaar geleden dat de Vuurwerkramp plaatsvond.

Vorig jaar was het 20 jaar geleden, alleen dit belangrijke herdenkingsmoment kon niet plaatsvinden door de cor...

Lees verder
Roombeek Cultuurpark

Vorig jaar was het 20 jaar geleden, alleen dit belangrijke herdenkingsmoment kon niet plaatsvinden door de coronamaatregelen. Daarom zijn er dit jaar een aantal coronaproof activiteiten bedacht.

Vuurwerkramp Verhalen App

Ter gelegenheid van de herdenkingsactiviteiten van de Vuurwerkramp is er een app ontwikkeld, waarmee geïnteresseerden in de Vuurwerkramp een route door de wijk Roombeek kunnen lopen. De route is uitgezet met GPS-markers op bijzondere plekken in de wijk.

Op deze bijzondere plekken hoor je een stukje van het verhaal van de Vuurwerkramp, de wederopbouw van de wijk en de veerkracht van de bewoners van Roombeek. Wat de audiofragment extra bijzonder maakt, is dat in de audioverhalen ook fragmenten te horen zijn van mensen die de ramp van heel dichtbij hebben meegemaakt. Denk hierbij aan het verhaal van Jacques Troch (oud-directeur van de Grolsch Bierbrouwerij), Danny de Vries en nog veel meer. Hoe hebben zij de periode rond de ramp ervaren?

De app is de hele maand mei gratis te downloaden!

 • De wandeling begint bij Prismare en duurt ongeveer twee uur
 • De Vuurwerkramp Verhalen app is vanaf 7 mei te downloaden in de Google Playstore en Apple Store.
 • Meer informatie op de website.

Roombeek knuffels

De knuffels die ooit als troost voor de slachtoffers van de vuurwerkramp zijn neergelegd, zijn destijds door de gemeente verzameld en bewaard. Studenten van de AKI hebben alle knuffels geportretteerd. Alle knuffels zijn gedurende de herdenkingsmaand van buiten af te zien in een grote vitrine bij de AKI.


Expositie rond Rampspoed bij de Museumfabriek

Wanneer De Museumfabriek weer open mag, is er een speciale Wunderkammer ingericht rondom het thema rampspoed. In de Wunderkammer vind je twee maquettes, één van de Roombeek voor de vuurwerkramp en één van de planontwikkeling na de ramp. Ook zal er bijzonder beeldmateriaal te zien zijn van de Vuurwerkramp en andere rampen die Twente heeft meegemaakt.


  Wanneer

  t/m 31 mei

  Locatie

  Roombeek Cultuurpark

  Stroinksbleekweg 16

  7523 ZL Enschede

  Website app

  Download de app

  Route plannen

  Locatiegegevens

  1 Roombeek Cultuurpark
  Stroinksbleekweg 16
  7523 ZL Enschede