Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Het geldstelsel t/m 29 januari
Kunst en cultuur

HET GELDSTELSEL

Het nieuwste project van Carlijn Kingma in het teken van het geldstelsel.

In 2020 was in Rijksmuseum Twenthe de eerste museale solotentoonstelling ‘Architectuur van het onzichtbare’ va...

Lees verder
10:00 - 17:00

In 2020 was in Rijksmuseum Twenthe de eerste museale solotentoonstelling ‘Architectuur van het onzichtbare’ van Carlijn Kingma te zien, die vanwege de lockdown voortijdig moest sluiten. Daarom heeft Rijksmuseum Twenthe Kingma opnieuw uitgenodigd en toont zij dit najaar haar nieuwste project dat helemaal in het teken staat van het geldstelsel.

Carlijn Kingma (1991) beschouwt zichzelf als cartograaf van de maatschappij. Ze tekent ontzagwekkende kaarten die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren, waarin ze de systemen van onze samenleving analyseert. Zo maakte ze in samenwerking met schrijver Rutger Bregman de tekening Het weefsel der mensheid, waarin ze aan de hand van metaforen en symbolen de geschiedenis van de mens beschrijft en op zoek gaat naar een nieuwe manier van samenleven.

Een publieke zaak waar niemand iets van begrijpt

Het nieuwste project van Kingma bestaat uit het in kaart brengen van ons geldstel. Samen met journalisten, wetenschappers en bankiers ontleedt zij wat door de meeste mensen als iets ondoorgrondelijks wordt gezien, namelijk de manier waarop ons geld stroomt en aan welke knoppen daarbij wordt gedraaid. ‘De inrichting van het geldstelsel heeft grote invloed op onze economie, de verdeling van rijkdom en de manier waarop we met elkaar samenleven en daarom is het van groot belang om te begrijpen hoe het werkt’, aldus Kingma.

Met de tentoonstelling wil Kingma het samenspel van ons monetaire, financiële en fiscale systeem in kaart brengen en voor een breed publiek toegankelijk te maken, om iedereen een stem te kunnen geven in het debat over de inrichting van deze systemen. Systemen die ogenschijnlijk neutraal zijn, maar in feite zijn gestoeld op ideologische overtuigingen.

Samenwerking

Voor dit project werkt Kingma samen met Martijn Jeroen van der Linden (onderzoeker geldstelsel), Thomas Bollen (onderzoeksjournalist Follow The Money) en de Haagse Hogeschool, en was ze in residentie bij de Rabobank. Naast meerdere nieuwe werken van Kingma zullen in de tentoonstelling ook historische prenten uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe te zien zijn.

Wanneer

zo 16 okt. 2022 t/m zo 29 jan. 2023 t/m 29 januari van 10:00 tot 17:00

Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

Website evenement

[email protected]

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede