Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
De knuffels van Alice t/m 9 februari
Kunst en cultuur

HOLOCAUST BUITENMUSEUM

Ontdek met je smartphone het persoonlijke verhaal van "De knuffels van Alice" in een reclamezuil op het Stationsplein.

De Holocaust was niet alleen ver weg, maar ook dichtbij.

Lees verder

De Holocaust was niet alleen ver weg, maar ook dichtbij.

Op 27 januari 2022, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust en precies 77 jaar na de bevrijding van Auschwitz, opent het tijdelijke Holocaust Buitenmuseum. In zes tot vitrines omgebouwde reclamevlakken in Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Enschede, Leeuwarden en Zeist zijn twee weken lang replica’s van collectiestukken van het Nationaal Holocaustmuseum te zien. Met je smartphone ontdek je het bijbehorende persoonlijke verhaal, dat plaatsvond in de regio waar het voorwerp tentoongesteld wordt. Het Holocaust Buitenmuseum is een eerste kennismaking van het publiek met de collectie van het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum, dat in 2023 opent.

Annemiek Gringold, conservator Sjoa en projectleider van het Nationaal Holocaustmuseum: “Het Holocaust Buitenmuseum laat zien dat de Sjoa niet alleen ver weg, maar ook heel dichtbij en in heel Nederland plaatsvond. Het is een verleden dat ons allen raakt. Ook geeft het Holocaust Buitenmuseum een eerste indruk van wat mensen vanaf 2023 in het museum kunnen verwachten. De persoonlijke voorwerpen, die dan te zien zijn in de vaste opstelling, benadrukken de betrokkenen als individu. Ze laten zien dat zij midden in het leven stonden en zoveel meer waren dan de slachtoffers die van hen werden gemaakt.”

De knuffels van Alice
Het Stationsplein in Enschede is één van de zes locaties van het Holocaust Buitenmuseum. In de reclamezuil waar normaliter een poster hangt, wordt nu een 3D-geprinte replica van ‘De knuffels van Alice’ uit de museumcollectie tentoongesteld. De pop en speelgoedhond zijn ontworpen door Alice Cohn, een Duits-Joodse ontwerpster die in 1939 voor een speelgoedfabriek in Oldenzaal werkte. Gedurende de oorlogsjaren vervalste Alice vanuit een onderduikadres in Utrecht ontelbare persoonsbewijzen, vrijstellingen en bonkaarten om voedsel voor onderduikers te kunnen kopen. Ze overleefde de oorlog en stierf in 2000 op 85-jarige leeftijd in Liechtenstein.

Het Holocaust Buitenmuseum is op zes locaties 24 uur per dag geopend, van 27 januari tot en met 9 februari 2022. Verdiepende informatie over de collectie en hoofdpersonen vind je vanaf 27 januari op holocaustbuitenmuseum.nl.

Nationaal Holocaustmuseum opent in 2023
In 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum in de voormalige Hervormde Kweekschool op de Amsterdamse Plantage Middenlaan. De tegenovergelegen Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen te houden. Jonge kinderen verbleven tot aan deportatie in de crèche naast de Kweekschool. Met behulp van het verzet werden honderden kinderen via de Kweekschool naar relatief veilige plekken gesmokkeld. Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt.

Wanneer

t/m 9 februari

Locatie

Stationsplein

Stationsplein

7511 JD Enschede

Website evenement

Route plannen

Locatiegegevens

1 Stationsplein
Stationsplein
7511 JD Enschede