Shop
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Homo symbioticus t/m 19 februari
Kunst en cultuur

HOMO SYMBIOTICUS

Een verkenning van het ‘groene futurisme’ door schrijver Atte Jongstra.

Schrijver Atte Jongstra durft het aan om ons een mooie nieuwe toekomst voor te spiegelen.

Lees verder
10:00 - 17:00

Schrijver Atte Jongstra durft het aan om ons een mooie nieuwe toekomst voor te spiegelen.

Honderd jaar na het wensdenken van Marinetti en de zijnen is het tijd dat de kunst ons nieuwe perspectieven voorhoudt. Schrijver Atte Jongstra durft het aan om ons een mooie nieuwe toekomst voor te spiegelen. De aanwijzingen voor die nieuwe tijd vond hij in de collecties van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek, beide in Enschede.

Het resultaat is een gigantisch rariteitenkabinet waarin Jongstra een hoogstpersoonlijk verhaal vertelt over de evolutie van de mens van homo sapiens naar homo symbioticus. Het groene futurisme wil geen revolutie, maar evolutie. Het is een stappenplan.

Het ware futurisme is groen

De ‘denkende mens’ meende de natuur te bezitten, en heeft de aarde vele duizenden jaren lang misbruikt. De klimaatgevolgen zijn onmiskenbaar. Een mentaliteitsverandering is aanstaande. De mens moet weg van haar ‘koloniale’ uitbuiting van de aarde. De homo symbioticus werkt samen met de natuur, in plaats van er tegenin. Het enige ware futurisme is groen! schrijft Jongstra.

Vele verlichte denkers en kunstenaars wisten dit al. Zij belichaamden de homo symbioticus. Als voorhoede van het groene futurisme. Zij voelden zich een van de miljarden andere organismen op aarde. Zij streefden naar versmelten, naar eenwording met het grandioze gedicht dat onze ‘aarde’ heet. Het enig ware futurisme betekent: symbiose. Samenleven met alles wat leeft, bloeit, en altijd in verandering is.

Werken naar de natuur (toe)

De tentoonstelling Homo symbioticus verbeeldt de voorhoede van het groene futurisme. Met een hemelsbrede keuze uit de museumcollecties van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek schetst gastcurator Atte Jongstra ons zijn perspectief. Aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars is de tentoonstelling te zien als een poëtische, groene wandelgids. Bureau AARDBEVORDERING nodigt uit, HOOP doet de eerste stap zetten. Men overziet zijn WANDELGEBIED, raadpleegt de STRUIKELATLAS, zoekt zijn weg bij VERTAKKINGEN, peilt met oog voor de wandelvloer (TAPIJTSTUDIES) weer en wind (WATERBEHEER, BLAASGROEP) en zo verder.

Goede reis, en doe altijd voorzichtig.

Wanneer

zo 25 sep. 2022 t/m zo 19 feb. 2023 t/m 19 februari van 10:00 tot 17:00

Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

Website evenement

[email protected]

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede