Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Sam Samiee1 2588 1554452651 35hxfw4k7h t/m 13 april
Kunst en cultuur

LE GYMNASIUM SACRE

Nieuw, site-specific werk van Wolvecamp-winnaar Sam Samiee.

​Op zaterdag 13 april aanstaande opent Concordia in Enschede Le gymnasium sacre, de nieuwste expositie van Sam...

Lees verder
15:00
Gratis

​Op zaterdag 13 april aanstaande opent Concordia in Enschede Le gymnasium sacre, de nieuwste expositie van Sam Samiee. De winnaar van de Wolvecamp-prijs 2018 en de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2016, vult met site-specific werk de kunstruimte aan de Langestraat 56.

Met de expositie Le gymnasium sacre creëert Sam Samiee een plek waar beeldcultuur en poëzie samenkomen. De titels van werken, soms korte gedichten, zijn duidelijk onderdeel van diezelfde werken en kunnen niet los van elkaar bestaan. De woorden geven het beeld een richting, en de schilderijen zijn op hun beurt een manier om gedachten en ideeën vorm te geven. In Concordia maakt Sam een nieuwe, site-specific installatie: ‘Dutch mountains’ en vissen die ondersteboven zijn afgebeeld, geplaatst langs een wandelpad. Lopend over het pad worden de werken van verschillende kanten bekeken, zoals het eigenlijk altijd zou moeten zijn; er is niet één perspectief maar meerdere zienswijzen, zeker bij kunst.

Beeldende kunst en poëzie versmolten
Le gymnasium sacre is de vertaling die filosoof Henry Corbin gaf aan het Persische Zur-Khaneh, de klassieke vorm van Iraanse gymnastiek en het kleine gebouw waar de oefeningen plaatsvinden. Corbin maakte het mogelijk de wereld te zien als een Zur-Khaneh, letterlijk een Huis van Kracht, waar bestaande tradities veilig worden bewaard. Beeldend kunstenaar Sam Samiee eigent zich deze term toe om uitdrukking te geven aan het moment en de plek die hij creëert waar beeldende kunst en poëzie samenkomen.

Over Sam Samiee
De in Iran geboren kunstenaar en essayist Sam Samiee (1988, Teheran) maakt installaties met schilderijen en ruimtelijke, beschilderde objecten. Voor hem houdt schilderkunst niet op bij de rand van het doek, hij verkent juist de grenzen van de traditionele schilderkunst. Op deze manier vraagt hij zich af hoe je als kunstenaar de driedimensionale wereld kunt afbeelden.

In 2018 won Sam Samiee won de Wolvecampprijs, een tweejaarlijkse landelijke prijs voor de schilderkunst. Stichting HeArtpool heeft de prijs ingesteld als eerbetoon aan kunstschilder Theo Wolvecamp (1925-1992), geboren en getogen in Hengelo en medeoprichter van de internationale CoBrA-groep in 1948. Ook sleepte Samiee in 2016 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in de wacht. De jury over zijn werk: “In onze samenleving én in kunst spelen symbolen een grote rol. Samiee bevraagt die symbolen in zijn schilderijen. Hij biedt bovendien een alternatief voor de eurocentrische blik op de wereld. Het Perzische literair-humanistische perspectief voert hij op, niet als vervanging, maar als toevoeging aan het visuele humanisme van de Nederlandse kunst. En zo neemt hij krachtig stelling in de storm van symbolen en opinies, identiteiten en herinneringen die onze huidige wereld zo in verwarring brengt.” Sam Samiee studeerde onder meer aan de AKI Art & Design Enschede (ArtEZ) en geeft daar tegenwoordig les. Afgelopen jaar exposeerde hij in het Gemeentemuseum in Den Haag met een installatie waarin werken uit de periode 2014-2018 samenkwamen. Samiee werkt in Amsterdam, Berlijn en Teheran.

Wanneer

13 april vanaf 15:00

Prijzen
EntreeGratis
Locatie

Concordia Langestraat

Langestraat 56

7511HC Enschede

+31 53 4300999

www.concordia.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Concordia Langestraat
Langestraat 56
7511HC Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245