Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
42afaa01023d091800d2c15903ad3c0b008137e8020301c000 35hspypdwi
, Muziek

LICHT EN DONKER VI

Dompel je onder in meditatieve klanken en ruimtelijkheid en ga op avontuur met Consensus Vocalis.

Muziek die ons meevoert naar zowel de onmetelijke ruimte als naar onszelf.

Lees verder

Muziek die ons meevoert naar zowel de onmetelijke ruimte als naar onszelf.

Dompel je onder in meditatieve klanken en ruimtelijkheid en ga op avontuur met Consensus Vocalis, het Axes Saxofoonkwartet, organisten Jetty Podt, Ko Zwanenburg en Jan Hage, sopraan Heleen Koele en tenor Steven van Gils en dirigent Klaas Stok.

De ultieme versmelting van menselijke stem en instrumenten, langzaam verglijdende klanken en plotselinge klankexplosies verbinden de ruimtelijke composities van Welmers, Kancheli, Enzel en Moelker.

In de compositie ‘Amao Omi’ (Ongevoelige oorlog) zoekt de Georgische componist Giya Kancheli naar nieuwe verten in klank en expressie. De uitersten worden niet geschuwd maar juist opgezocht. Muziek die ons meevoert naar zowel de onmetelijke ruimte als naar onszelf.

In het monumentale werk ‘Licht en Donker VI’ van de Nederlandse componist Jan Welmers (dat 30 mei voor de allereerste keer uitgevoerd gaat worden en in opdracht van het Orgelpark Amsterdam speciaal geschreven is voor Consensus Vocalis en Klaas Stok) staat de ruimtelijkheid centraal. Het saxofoonkwartet mengt op heel bijzondere wijze met zowel de menselijke stem als het orgel. Afhankelijk van het aantal beschikbare orgels heeft Jan Welmers voor iedere locatie een nieuwe versie geschreven: de versie voor drie orgels klinkt in het Orgelpark, die voor 2 orgels in de Nicolaikerk in Utrecht en de versie voor 1 orgel in respectivelijk Enschede, Zutphen en Nijmegen.

L’infinito van de Nederlandse componist en blokfluitist Ronald Moelker is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Giacomo Leopardi waar de dichter zijn geest laat zinken in de ‘eindeloze diepten’ van de zee der oneindigheid (‘e il naufragar m’è dolce in questo mare’). Moelker schreef dit werk oorspronkelijk voor 4 Eagle altblokfluiten en koor. Voor het Axes Quartet en Consensus Vocalis maakte hij een versie voor 4 saxofoons en koor. Ook dit werk gaat op 30 mei in première.

De meditatieve sfeer van de Rosenkranz Soundscape van Christoph Enzel (geïnspireerd op de Rosenkranz Sonata van von Biber) sluit naadloos aan op de werken van Kancheli, Welmers en Moelker, evenals zijn nieuwste compositie Close to the edge, waarvan de inkt net droog is.

Programma:
Jan Welmers - Licht en Donker VI voor koor, orgel en saxofoonkwartet
Giya Kancheli - Amao Omi voor koor en saxofoonkwartet
Christoph Enzel – Rosenkranz Soundscapes voor koor, saxofoonkwartet en orgel

Christoph Enzel – Close to the edge voor koor en saxofoonkwartet
Ronald Moelker - L’Infinito voor koor en saxofoonkwartet

Uitvoerenden:

Consensus Vocalis
Axes Quartet, bestaande uit Ties Mellema, Niels Bijl, Christoph Enzel en Jay Byrnes
Jetty Podt, Ko Zwanenburg, Jan Hage - orgel Heleen Koele – sopraan
Steven van Gils – tenor Klaas Stok - dirigent

Wanneer

woensdag 30 mei 2018 |

Contact

Grote Kerk

Oude Markt 31

7511GB Enschede

Route plannen

Locatiegegevens

1 Grote Kerk
Oude Markt 31
7511GB Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245