Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Lichtung 2572 1554206776 35hxfud2vf t/m 25 augustus
Kunst en cultuur

LICHTUNG

Lichtung is een project van Sarah Grothus en Emmy Bergsma over familiegeschiedenissen van verdrijving en arriveren.

Beide kunstenaars bevragen het begrip Heimat of Thuisland. Daarbij is het startpunt voor beiden hun eigen fami...

Lees verder
10:00 - 17:00
15.00

Beide kunstenaars bevragen het begrip Heimat of Thuisland. Daarbij is het startpunt voor beiden hun eigen familie, want hun beider families werden ooit gedwongen hun thuisland te verlaten.

Expeditie
Het project ‘Lichtung’ bestaat uit twee tentoonstellingen, waarvan de eerste plaatsvindt in Kunstverein Grafschaft Bentheim (D) en de tweede in Rijksmuseum Twenthe. Voorafgaand aan de twee tentoonstellingen ondernemen Grothus en Bergsma een ‘expeditie’. Gedreven door de vraag ‘wat betekent thuis voor ons’ gaan ze zowel fysiek als in gedachten naar de plekken van betekenis uit hun kindertijd, op zoek naar familieverhalen, fotoalbums en historische bronnen. Deze expeditie brengt hen onder andere naar Silezië, Bialowieza (PL), Calabria (IT) en Amsterdam.

Tekeningeninstallatie
De uitdagingen en inzichten die ze onderweg tegen zullen komen, brengen ze uiteindelijk samen in een nieuw geheel, in de vorm van een tekeningeninstallatie. Sarah Grothus is in relatie tot haar werk geïnteresseerd in alles wat zich ín het menselijk lichaam afspeelt en Emmy Bergsma richt de blik naar buiten, met de natuur als metafoor. De tekeningeninstallatie vormt een wereld waar deze twee thema’s, mens en natuur, samenkomen.

Duits-Nederlands project
‘Lichtung’ is een Duits-Nederlands kunstproject van Sarah Grothus (woont en werk in Vreden - D en Enschede - NL) en Emmy Bergsma (woont en werkt in Zwolle - NL).

Workshop
Er hangt en staat zoveel in het Rijksmuseum Twenthe, dat je door al die kunstwerken misschien de kunst niet echt meer ziet. Daarom worden er een paar kunstwerken echt ‘in de spotlights’ gezet en wordt er geprobeerd dit werk echt te ervaren en te zien! Aan de hand van originele vragen probeer je anders en beter te kijken en je gaat daar samen over in gesprek. De workshop wordt gegeven door Danielle Spoelman. De workshops vinden plaats op woensdag 8 mei van 14:00 tot 16:00 en/of zondag 12 mei van 11:00 tot 13:00. Beide workshops zijn los van elkaar te volgen en kosten voor de workshop zijn €10. Aanmelden moet vooraf.

Wanneer

t/m 25 augustus

Prijzen
Entree volwassenen€ 15.00
Entree 17 jaar en jongerGratis
Entree CJP/EYCA€ 7.00
Locatie

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514BP Enschede

www.rijksmuseumtwenthe.nl

[email protected]

Route plannen

Locatiegegevens

1 Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede