Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Kamerkoor Canteklaer 2 1408 1537345547 35ht30enx3
Muziek

LUX AETERNA

Kamerkoor Canteklaer brengt een hedendaags programma over licht en eeuwigheid

Onder de titel 'Lux Aeterna' (Eeuwig licht) geeft Kamerkoor Canteklaer een concert, bestaande uit hedendaagse ...

Lees verder
16:00 - 17:15
12.50

Onder de titel 'Lux Aeterna' (Eeuwig licht) geeft Kamerkoor Canteklaer een concert, bestaande uit hedendaagse werken van Morten Lauridsen, Jaako Mäntyjärvi en Ronald Moelker.

De Amerikaanse componist Morten Lauridsen koos Lux Aeterna als titel voor een werk voor koor en orgel, dat hij schreef nadat zijn moeder was overleden. De vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop ‘licht’ in kerkelijke teksten naar voren komt.

Het Canticum Calamitatis Maritimae (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi opent met vrouwenstemmen die murmelend bidden om eeuwig licht voor de doden. Mäntyjärvi schreef dit werk naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, waarbij 852 mensen verdronken. In het stuk gebruikt hij vocale effecten die een sterke associatie met de geluiden van de ramp oproepen.

In L’infinito van Ronald Moelker, voor koor, blokfluit en saxofoon, wordt duidelijk dat gevoelens van eeuwigheid ook tijdens het leven ervaren kunnen worden. In dit werk wordt, met woorden van de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi, het oneindige bezongen als een diepe zee waarin de geest kan wegzinken. In zijn werk Doubt, voor koor en Eagle blokfluit, past Moelker een compositietechniek toe waarbij telkens kleine fragmenten worden herhaald en uitgebreid. Het effect van die uitgesponnen muziek is dat het gevoel voor tijd en maat van de luisteraar vervaagt. Zo maakt Moelkers werk ten slotte duidelijk dat het luisteren naar muziek ook zelf kan bijdragen aan de ervaring van oneindigheid.

Wanneer

Prijzen
Ticket voorverkoop€ 12.50
Ticket aan de kassa€ 15.00
Contact

Grote Kerk

Oude Markt 31

7511GB Enschede

www.canteklaer.nl

Kamerkoor Canteklaer 2
Mare 2018 07 01 02

Route plannen

Locatiegegevens

1 Grote Kerk
Oude Markt 31
7511GB Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

287