Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Marcus Cantate t/m 9 april
, Kunst en cultuur, Muziek

MARCUS CANTATE

Phion, Consensus Vocalis en Stadsjongenskoor Oldenzaal.

Dit jaar geen Matthäus Passion, wel de unieke Marcus Cantate van J.S. Bach.

Lees verder
Je eigen woonkamer
Gratis

Dit jaar geen Matthäus Passion, wel de unieke Marcus Cantate van J.S. Bach.

Net als vorig jaar kunnen er vanwege de Covid19-maatregelen geen uitvoeringen plaatsvinden van de Matthäus Passion van J.S. Bach. Dat is heel spijtig, maar niet getreurd: we hebben met alle samenwerkende partijen een bijzonder alternatief bedacht.

Binnen de mogelijkheden van de huidige situatie klinkt er vlak voor Pasen toch een prachtig en uniek werk van Bach, de Marcus Cantate. Wij gaan deze uitvoering streamen vanaf Goede Vrijdag. Zo kun je in deze bijzondere tijd toch genieten van Bach’s werk. Goede VrijdagBachTwente, voorheen de Stichting Twentse Matthäus Passion, heeft gekozen voor een klein bezet en veel korter alternatief: de Marcus Cantate. Het is een speciaal samengesteld werk, gebaseerd op de koren, aria’s en koralen van Bach’s Marcuspassie. Het reflectieve karakter van dit zelden uitgevoerde werk past bij deze bijzondere tijd, waarbij BachTwente haar publiek via een streaming een hart onder de riem wil steken.

De streaming wordt verzorgd onder auspiciën van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede is voor iedereen vanaf Goede Vrijdag 2 april 15.00 uur gratis te zien via de site van het Wilminktheater. De uitvoering duurt ruim een uur.Derde PassieIn tegenstelling tot de Johannes- en de Matthäuspassie is deze derde passie van Bach niet overgeleverd; we hebben alleen de tekst nog. Bach’s muziek bij de woorden uit het Marcusevangelie kennen we daardoor helaas niet; die is voorgoed verloren. Maar het is al heel lang bekend dat het openings- en slotkoor alsmede drie aria’s gebaseerd zijn op de schitterende muziek van de Trauerode. Die zogenaamde parodietechniek paste Bach veel vaker toe: oudere stukken die van een nieuwe tekst worden voorzien. Ook van twee andere aria’s is het model reeds langer geïdentificeerd; Pieter Dirksen heeft daaraan nog twee parodieën toegevoegd die tijdens dit project voor de eerste keer zullen klinken: een terzet (een aria met drie solostemmen) en een basaria. De koralen zijn eveneens uit andere bronnen bekend. Alle noten die in deze reconstructie klinken zijn dus van Bach!

Hoewel deze Passiecantate nooit zo heeft geklonken is het resultaat een meditatie, waarin een aantal van Bachs mooiste aria’s en koren te horen zijn – muziek die net zo intens en expressief is als die van de Matthäus!

Wanneer

t/m 9 april

Prijzen
EntreeGratis
Locatie

Je eigen woonkamer

Website evenement

Route plannen

Locatiegegevens

1 Je eigen woonkamer