Meindert Talma De Domela Passie Metropool Enschede 10 januari 2020
Muziek

MEINDERT TALMA - DE DOMELA PASSIE

Alternative, Rock en Singer Songwriter muziek bij Metropool Enschede!

​Friese Groninger Meindert Talma neemt vanaf 1997 een volstrekt unieke positie in binnen de popcultuur van de ...

Lees verder
21:00
16.75

​Friese Groninger Meindert Talma neemt vanaf 1997 een volstrekt unieke positie in binnen de popcultuur van de lage landen. Van zijn hand verschenen vanaf 1997 15 albums, vier romans, een dichtbundel en een interviewboek.

Meindert trad solo en met verschillende muziekformaties overal op in Nederland en België. Talma staat de laatste jaren vooral bekend om zijn auto(biografische) platen, zoals Werkman, Jannes van der Wal, Je denkt dat het komt en Balsturig. Zijn volgende project draait rondom het leven en lijden van een van de grootste leiders van het Nederlands socialisme, Domela Nieuwenhuis, en draagt dan ook de gepaste titel De Domela Passie. Het bijzondere levensverhaal van Nieuwenhuis is koren op de molen van Meindert die dus al meermaals muzikale odes bracht aan bekende en minder bekende Nederlanders, van G.B.J. Hilterman tot Arjan Robben en van Hendrik Werkman tot Jannes van der Wal. De bloedmooie Ballade van Jannes van der Wal hoor je in volle pracht hieronder.

De Domela Passie
Op 18 november 2019, precies 100 jaar na de sterfdag van Domela Nieuwenhuis (1846-1919), verschijnt op Excelsior Recordings Meindert Talma’s zestiende album (met luxe fotoboek) de Domela passie, een audiovisuele voorstelling dat het lijden (Domela moest zich in alle drukte staande weten te houden na de dood van zijn opeenvolgende echtgenotes, de drie Johanna’s, en vijf kinderen.), de bekeringszucht (Van dominee tot voorman der socialist tot eenzame anarchist) en het martelaarschap en de uitzonderlijke verering/verheerlijking van Domela Nieuwenhuis als uitgangspunt heeft.

Voor de liveshow De Domela-Passie maakt Talma gebruik van zijn vaste vijfmans-band (Jan Pier Brands op gitaar, Janke Brands op bas, Johan Kooi op drums en Herman Grimme op toetsen), aangevuld met een klein koor. Gedurende de hele voorstelling, zowel bij de liedjes als de voordracht tussen de liedjes is er beeldmateriaal te zien, hetgeen de werking heeft van een gezongen documentaire, waarbij beeld en muziek precies synchroon lopen en even belangrijk zijn. Een bijzondere avond over een bijzondere man door bijzondere artiesten deze avond in Enschede!

De pers over Talma
*Herman Veenhof in het Nederlands Dagblad: 'Talma schreef ook de arrangementen, weemoedige muziek, maar heel klassiek klinkend. Werkman is geen vrolijke cd, wel een geslaagd klinkend eerbewijs aan de kunstenaar.' 

Gijsbert Kamer in De Volkskrant: ‘(…) De ballade van Jannes van der Wal is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Tweeëntwintig minuten duurt het nummer, met een tekst van 1176 woorden. Talma’s lied is een klassieke ballade zoals die al eeuwen door folkzangers wordt gebezigd. (…) Tweeëntwintig minuten is lang, maar de mooi gearrangeerde muziek en de geestige en toch empatische tekst maken dat je blijft luisteren. (…) Zijn ballade dwingt bewondering af door haar uitzonderlijke zeggingskracht.’

Gijsbert Kamer in De Volkskrant "Muzikaal zijn de liedjes in Je denkt dat het komt fraaier en veelzijdiger getoonzet dan ooit (…) Een dik jaar na zijn prachtige sportballade “Jannes van der Wal” onderstrepen plaat en boek opnieuw zijn unieke stijl en stem in de Nederlandse popcultuur.

Menno Pot in De Volkskrant: "Ze betoveren, de odes van Meindert Talma. (...) Op Balsturig houdt hij je elf liedjes lang bij de les, ook omdat de songs geweldig zijn."

Wanneer

10 januari 2020 vanaf 21:00

Prijzen
  • Entree voorverkoop
  • Entree avondkassa
  • € 16.75
  • € 19.00
Contact

Metropool Enschede

Willem Wilminkplein 2

7511PG Enschede

www.metropool.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Metropool Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 20a
7511 EN Enschede

300