Cadeaukaart
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Museumweek Nationale 2438 1552472792 35hxedcwfu t/m 14 april
Kunst en cultuur

NATIONALE MUSEUMWEEK

Ontdek de musea van Enschede tijdens de Nationale Museumweek!

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken v...

Lees verder
Enschede en omgeving

De wereld verandert razendsnel. Daarom zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.

Rijksmuseum Twenthe
Op 9 t/m 14 april is er een gratis instaprondleiding bij het Rijksmuseum Twenthe. Op dinsdag t/m vrijdag vindt deze plaats om 14:00 en in het weekend om 13:00 en 15:00. Tijdens deze instaprondleidingen vertellen de museumgidsen alles over de spraakmakende tentoonstelling De Naakte Waarheid. Een tentoonstelling over zes eeuwen geschiedenis van de Europese cultuur in 111 kunstwerken. Wie we zijn en hoe we zijn geworden. Inschrijven voor de rondleidingen kan op de dag zelf aan de museumbalie.

MuseumFabriek
Sagen en Legenden is een van de deeltentoonstellingen in de gloednieuwe Wunderkammer van de MuseumFabriek. De lezing vindt plaats op zondagochtend op 7 april om 11:00 uur in het BankGiroLoterij Auditorium. Deze lezing maakt onderdeel uit van de programmering van de Nationale Museumweek. Voor het bijwonen van de lezing wordt geen toeslag op de reguliere entreeprijs gevraagd.

Stedelijk Lyceum Innova
Scholieren van het Stedelijk Lyceum Innova stellen hun eigen tentoonstelling samen. Op woensdag 10 april tijdens de Nationale Museumweek wordt het pop-up museum op het Lyceum geopend. Zo brengen ze #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep 'dichterbij dan je denkt'! Meer informatie vind je op de website van de MuseumFabriek.

Museum Buurtspoorweg (8 t/m 13 april)
De ervaren gidsen staan deze week dagelijks voor je klaar om je een rondleiding te geven over hun emplacement en in hun gebouwen. Op bijzondere boeiende wijze kunnen zij je de mooiste verhalen vertellen over de geschiedenis van het lokaalspoor. Zij nemen je mee naar 1930 en vertellen je van alles over het goederen- en personenvervoer uit die tijd. Je ontdekt de geheimen van het stationsgebouw, kunt de onlangs gerestaureerde retirade bewonderen, maakt een mooie ronde door de locomotievenloods en komt via de ploegkeet van Gait en de historische loopbrug op de werkplaats. Daar zijn dagelijks vrijwilligers aan het werk om de rijtuigen en locomotieven te onderhouden en herstellen. Ook zij vertellen je graag waar ze mee bezig zijn en hoe dit onderhoud in zijn werk gaat. De dagelijkse rondleidingen vinden plaats om 14:00 en 16:00. Afhankelijk van de groepsgrootte en de interactie tussen de gids en zijn groep zal een rondleiding tussen de 45 en 60 minuten bedragen. LET OP: er rijden deze week geen (stoom)treinen tussen Haaksbergen en Boekelo!

Wanneer

t/m 14 april

Locatie

Enschede en omgeving

www.nationalemuseumweek.nl

Route plannen

Locatiegegevens

1 Enschede en omgeving