Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Originals foto Christina Bakuchava 12 3345 1564563703 35hxla81dt t/m 25 augustus
Kunst en cultuur

ORIGINALS

Een tentoonstelling van Jules van Huls en Douwe Dijkstra over hun zoektocht naar culturele identiteit.

Voor de tentoonstelling Originals zijn de kunstenaars Jules van Hulst en Douwe Dijkstra op zoek gegaan naar de...

Lees verder
00:00 - 00:00
Gratis

Voor de tentoonstelling Originals zijn de kunstenaars Jules van Hulst en Douwe Dijkstra op zoek gegaan naar de kern van een culturele identiteit en het verlangen naar saamhorigheid en rituelen die wij in onze westerse maatschappij missen. Deze zoektocht hebben ze vertaald in twee experimentele video installaties waarbij de kijker door fysiek te bewegen op zoek gaat naar de vermeende kern.

In hun recente werk Kijkersfile onderzochten de twee kunstenaars het gemis naar saamhorigheid en een kernachtige culturele identiteit. Ze hebben de Indiaan als symbool gekozen vanuit de gedachte dat veel westerse kinderen met plastic Indianen poppen spelen, maar in werkelijkheid geen idee hebben waar de Indiaanse cultuur over gaat en wat de achterliggende rituelen zijn. Vanuit deze symboliek is Kijkersfile vertaald in een ruimtelijke opstelling die heimwee oproept naar een plek waar je nooit eerder was. In een grote tweeledige video installatie zijn de handelingen achter de schermen gespiegeld aan het eindresultaat. De constructie van film- en performance-scenes wordt ontleed om tot een andere kern te komen. Daar waar de making-of beter is dan de film; in de choreografie van een filmset en het spelelement van het maakproces. De video installatie laat de alternatieve voorstelling zien die per abuis ontstaat en creëert een ontmoeting tussen het geënsceneerde en het tastbare. De ruimtelijke indeling van de installatie stelt de kijker niet in staat beide versies tegelijk te aanschouwen. Pas als je beweegt en tussen de twee schermen schakelt, kom je tot de kern.

No More Masterpieces is een tweezijdige video installatie waarin de voor- en achterkant van een beeldende zoektocht elkaar ontmoeten. Dit werk vertrekt vanuit het gedachtengoed van de Franse toneelschrijver en kunstenaar Antonin Artaud. Zijn verlangen naar fysieke overgave en zijn afkeer tegen het conserveren, reproduceren en verafgoden van kunstklassiekers komen er in terug. Artaud’s opvatting dat kunst zich altijd weer opnieuw in het hier en nu moet manifesteren sluit aan bij de zoektocht van Jules en Douwe naar de kern van een culturele identiteit.

Jules van Hulst en Douwe Dijkstra maken ruimtelijke video installaties en performances. Ze werkten lange tijd samen onder de naam Collectief 33 1/3.

Exploring-Lab: De Animatiemachine
Maak in aansluiting op de tentoonstelling Originals een mini-film van jezelf in de animatiemachine. Een soort stop-motion, maar toch nét even anders. Gevorderden kunnen het eigen filmmateriaal via een programma bewerken en extra beeldelementen toevoegen. Het resultaat wordt toegestuurd zodat je het kan afspelen op je mobiel of pc. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13:30-16:30 geopend.

Wanneer

t/m 25 augustus

Prijzen
EntreeGratis
Contact

Tetem

Stroinksbleekweg 16

7523 ZL Enschede

+31 53 2308791

www.tetem.nl

[email protected]

Originals Foto Christina Bakuchava 3
Originals Foto Christina Bakuchava 5
Originals Foto Christina Bakuchava 14
Originals Foto Christina Bakuchava 12
Originals Foto Christina Bakuchava 11
Originals Foto Christina Bakuchava 9
Originals Foto Christina Bakuchava 16

Route plannen

Locatiegegevens

1 Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede