Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Pronk 2936 1557924310 35hxhpn58h t/m 6 februari
Kunst en cultuur

PRONK

Een portret over het leven en werk van Jan Pronk, in samenwerking met de politicus zelf.

Jan Pronk - bijna vijftig jaar actief in de (inter)nationale politiek, geroemd als links geweten maar ook omsc...

Lees verder
20:30

Jan Pronk - bijna vijftig jaar actief in de (inter)nationale politiek, geroemd als links geweten maar ook omschreven als onvoorspelbaar, een idealist die de macht niet schuwde. Zijn leven vormt een metafoor voor de ontwikkeling van de sociaaldemocratie in Nederland.

In samenwerking met hem maakt schrijver en theatermaker Anoek Nuyens een portret over zijn leven en werk. Aan de hand van gesprekken en interviews met Jan Pronk en haar eigen linkse jeugd in Amsterdam kijkt zij terug, maar ook vooruit. Wat is er nog over van het linkse verhaal? Is er vandaag de dag nog ruimte voor radicaal idealisme?

Over Anoek Nuyens
Anoek Nuyens (Amsterdam, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Anoek is schrijver en theatermaker en werkt(e) onder andere in Kinshasa, Brussel, Berlijn en Amsterdam. Haar voorstelling Bouta over het leven van Desi Bouterse maakte ze i.s.m. Tjon Rockon en Marjolijn van Heemstra en leverde hen een nominatie op voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs ‘13. Datzelfde jaar ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up!

Ze publiceerde verschillende boeken, zoals Listen to the bloody machine over het werk van Kris Verdonck. Ze schrijft voor De Correspondent over cultuur, politiek en geschiedenis en werd voor een van haar series naar staatsgeheimen genomineerd als ‘aanstormend talent’ voor de Vlaams-Nederlandse onderzoeksjournalistiek-prijs De Loep.

Sinds 2015 is ze een van de vaste theatermakers bij Frascati Theater in Amsterdam waar ze haar eigen voorstellingen schrijft en speelt, o.a. Hulp, Tenzij je een beter plant hebt en op dit moment werkt ze aan Pronk, een voorstelling over Jan Pronk.

Met Rebekka de Wit is ze bezig aan het project ‘Repetities voor de werkelijkheid’, waarin ze de klimaatzaak Milieudefensie vs Shell pre-enacten.

Wanneer

6 februari vanaf 20:30