Favorieten
Routes
Blog
Nederlands
Sluiten
Road movies 2687 1554727359 35hxfxxrat t/m 1 november
Muziek

ROAD MOVIES

Met Violist Noé Inui en meesterpianist Vassilis Varvaresos.

​Pakkende melodieën schrijven - dat kon Francis Poulenc als geen ander. ‘Je suis mélodiste’ vond de Fransman v...

Lees verder

​Pakkende melodieën schrijven - dat kon Francis Poulenc als geen ander. ‘Je suis mélodiste’ vond de Fransman van zichzelf. Aan melodische ingevingen kwamen ook Brahms en Ravel zeker niet te kort in hun heerlijke vioolsonates.

Ieder laat op geheel eigen wijze het instrument schitteren en flonkeren tegen de achtergrond van weelderige, dan wel precieze en kokette pianoklanken. Niet de flonkering die thuishoort in de negentiende-eeuwse concertzalen, maar een heel ander licht doet opgeld in het werk van John Adams: misschien wel het vale licht van de stoffige ‘highway’. Met ’40 % Swing’ eindigen zijn ‘Road Movies’ voor viool en piano nuchter in een relaxte ritmische sfeer. Inui en Varvaresos vormen een onweerstaanbare duo die deze muziek tot in de kleinste hoekjes van de Arkezaal zullen laten zinderen. Na afloop is er ‘een goed gesprek’ met Ben Coelman en de musici.

Programma
J. Brahms - Sonata no. 2 in A;
M. Ravel - Sonata nr. 2 in G;
F. Poulenc - Sonate FP 119;
J. Adams - Road Movie

Achtergrond musici
Violist Noé Inui (1985) is een wereldburger pur sang. Zijn vader is Japans, zijn moeder Grieks en hij werd in Brussel geboren. Hij begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen en rondde zijn studies af in Parijs, Karlsruhe en in de stad waarin hij nog steeds woonachtig is: Düsseldorf. Deze meertalige violist, hij spreekt 5 talen vloeiend, won eerste prijzen bij onder meer Young Concert Artists/New York, het Sibelius Concours/Helsinki (Young Talents’ Prize) en de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy, uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerd musicus. Geliefd zowel als solist bij orkesten in Europa en Japan en als kamermusicus, deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. In het Amsterdamse Muziektheater vertolkte hij het Vioolconcert van Beethoven bij de voorstelling Shape (uit Dutch Doubles) van Het Nationale Ballet. De New York Times prees deze vertolking de hemel in met superlatieven als ‘brilliantly performed by Noé Inui’. In september 2018 zal hij Bernsteins ‘Serenade after Platos Symposium’ zeven keer bij hetzelfde balletgezelschap in het Muziektheater spelen.

De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos (1983) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, waaronder in 2014 bij het Enescu-concour/Boekarest en in 2015 bij de Monte Carlo Piano Masters. Hij trad op voor voormalig President Obama in het Witte Huis, en verder in vele belangrijke concertlocaties in de VS, zoals Merkin Hall, Carnegie’s Weill Hall en Morgan Library in New York City en Kennedy Center in Washington. De laatste jaren was Vassilis veelvuldig te horen in diverse Europese landen en toerde door Japan en de VS met Noé Inui. Behalve als kamermusicus treedt Vassilis ook regelmatig op als solist bij orkesten. Hij speelde solorecitals in zalen als Salle Gaveau/Parijs, Tonhalle/Zürich en in de Wiener Musikverein. Het jaar 2017 bracht hem vele soloconcerten met orkest en recitals in o.m. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Turkije en Griekenland. Vassilis heeft 3 CD’s op zijn naam staan; zijn 4e CD, getiteld “La Valse”, kwam uit in voorjaar 2018.

Wanneer

1 november vanaf 20:00

Prijzen
Entree€ 22.75
Contact

Muziekcentrum Enschede

Noorderhagen 27

7511 EK Enschede

+31 53 4858585

www.wilminktheater.nl

Bestel tickets

Route plannen

Locatiegegevens

1 Muziekcentrum Enschede
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede

Dichtsbijzijnde parkeermogelijkheden

Parking Garage Stationsplein
Brammelerdwarsstraat 6
7511 JL Enschede

245